De wolf is terug in Nederland: Dit moet je doen als je hem tegenkomt:

Bron: Dennis Matheson, Flickr.
Bron: Dennis Matheson, Flickr.

Gisteren is er in Drenthe meerdere keren een heuse wolf gesignaleerd. Het roofdier werd in de gemeente Aa en Hunze gespot en is al in Balloërveld, vlakbij Assen, geweest. Volgens de laatste berichten beweegt de ‘polderwolf’ zich richting Groningen. Het dier loopt voornamelijk rond in en om de bossen, maar is ook gezien bij wegen en bebouwing.

De terugkeer van de wolf is een goed teken voor de Nederlandse natuur. Het is namelijk voor het eerst sinds 1897 dat er weer een wolf op Nederlandse bodem leeft. Eerder werd al wel een dode wolf gevonden in de Noordoostpolder. De wolf kan in Nederland zeer waardevol zijn om de wildstand op een natuurlijk niveau te houden. Herten, reeën en everzwijnen kunnen op dit moment ongestoord hun gang gaan omdat niemand op ze jaagt. Daarnaast kan de wolf volgens natuurmonumenten bijdragen aan een diverser ecosysteem in Nederland. 

Zijn wolven gevaarlijk voor mensen?

Wolven zijn normaal gesproken niet gevaarlijk voor mensen. Mensen staan niet op het menu van de wolf en meestal zal een wolf ons dan ook zoveel mogelijk vermijden. In voorbije eeuwen vielen wolven mensen nog wel eens aan, maar dit kwam grotendeels door de ziekte hondsdolheid. De ziekte komt nu nauwelijks meer voor in Europa en zolang je de wolf met respect behandelt, zal het dus geen gevaar voor je vormen.

Wat moet je doen als je een wolf tegen komt?

De kans dat je een wolf tegen komt in het bos is ontzettend klein. Wolven merken mensen meestal veel eerder op dan andersom en blijven dan uit de buurt. Toch kan het voorkomen dat, wanneer de wind bijvoorbeeld verkeerd staat, je plotseling oog in oog staat met een wolf. Blijf op zo’n moment vooral rustig. Loop langzaam bij het dier vandaan en praat rustig tegen de wolf, zodat hij je kan opmerken. Hij zal dan waarschijnlijk snel verdwijnen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk kenmerken van de wolf te herinneren en als het mogelijk is een foto te maken. Op die manier kan je meehelpen om de kennis over wolven in Nederland te vergroten.

Afgezien van het incidentele ongelukkige schaap die prooi valt aan de wolf, zal de terugkeer van het dier voornamelijk positief zijn voor de natuur in Nederland. Wil je meer weten over de terugkeer van de wolf en het effect dat dit heeft op de natuur? Hier lees je er alles over.

De route die de wolf volgt door Nederland kan je hier bekijken.

Bron: NieuwsinAssen, AD