Vijf sterren kreeg de theatervoorstelling ‘De Zaak Shell’ van de Volkskrant, die kopte dat de voorstelling een groot, beladen onderwerp toegankelijk maakte. Ook NRC was laaiend enthousiast. De voorstelling kreeg een plek in de beste voorstellingen van 2020 en de makers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit ontvingen de regieprijs op het Nederlands Theater Festival.
Bij hetkanWEL baalden we dat we de voorstelling gemist hadden, maar we krijgen nu een tweede kans. De voorstelling is in de komende weken terug in de grote zalen van de theaters met een actuele versie. De kaarten gaan razendsnel, dus: mis het niet. Vis je achter het net? Weet dan dat er misschien nog nieuwe voorstellingen bijkomen en boek ondertussen ook kaarten voor de voorstelling Beste Mensen, want ook dat is een parel.
De zaak shell is gebaseerd op de historische rechtszaak
De voorstelling is gebaseerd op de historische rechtszaak die Milieudefensie in 2019, samen met andere milieuorganisaties, tegen Shell aanspande. In 2021 deed de rechter uitspraak. Milieudefensie won, en de rechtbank oordeelde dat Shell zijn wereldwijde uitstoot van broeikasgassen met 45% moet verminderen tegen 2030. Het was een ware revolutie. Vanuit de hele wereld was er aandacht voor de zaak en de discussie over de verantwoordelijkheid van multinationals in de strijd tegen de opwarming van de aarde laaide weer verder op.
De complexiteit van de klimaatcrisis wordt zichtbaar
De Zaak Shell laat zien hoe complex de problematiek rond de klimaatcrisis is. En die de vraag wie daar verantwoordelijk voor is voorlegt. We zien de belangrijkste hoofdrolspelers in het klimaatdebat haarscherp uitleggen waarom ze doen wat ze doen: Shell, de consument, de overheid, de burger en een jonge generatie die zich zorgen maakt om hun toekomst. In vijf monologen schuiven de acteurs de verantwoordelijkheid steeds door naar een andere partij.
Kaarten en Speeldata
Zou jij de voorstelling ook graag willen zien? Kijk dan hier voor de speeldata en theaters. En kun je geen kaartjes meer krijgen voor de voorstelling bij jou in de buurt, kijk dan ook even naar de voorstelling 'Beste Mensen'.
Waar gaat Beste Mensen over?
Klimaatspeeches zijn er al bijna vijftig jaar, van wereldleiders tot activisten, met allemaal dezelfde kern: urgentie en de oproep tot verandering. Theatermaker Anoek Nuyens onderzocht in "Beste Mensen" de evolutie van deze toespraken. Ooit waren ze optimistisch, met zowel linkse als rechtse politici die opriepen tot actie, maar dat optimisme is nu vaak omgeslagen in wanhoop. De voorstelling, gespeeld door actrice Hannah Hoekstra, toont niet alleen historische speeches, maar ook de veranderende toon binnen de klimaatbeweging en stelt de vraag: wat komt na de wanhoop?
Een documentaire-achtige theaterproductie
De voorstelling is documentaire-achtige. De makers beten zich vast in de zaak en bezochten aandeelhoudersvergaderingen, lazen speeches en interviews, maar ploegden ook beleidsnota’s van overheden door. Hierdoor combineert het stuk feiten, emoties en ethische dilemma’s. Er is dus niet alleen aandacht voor de juridische, maar ook voor de persoonlijke dimensies van de zaak. Zo wordt je meegesleept in het verhaal van zowel de aanklagers – milieuactivisten en burgers – als de verdedigers, vertegenwoordigers van Shell.
Het afdwingen van rechtvaardigheid
Tegelijkertijd werpt het verhaal ook complexe vragen op. Wie is er nou verantwoordelijk? Zijn dat de multinationals? En hoe kan je rechtvaardigheid afdwingen? Door middel van monologen, dialogen en juridische argumenten word je geconfronteerd met de enorme omvang van de klimaatproblematiek en aangesproken op je verstand en je gevoel. En het is spannend, want je voelt de impact van de rechtzaak.
De uitspraak van het hoger beroep
Natuurlijk legde Shell zich niet bij de uitspraak neer. Het bedrijf voerde als argument aan dat klimaatverandering een wereldwijd probleem is dat door overheden en niet door een individueel bedrijf moet worden opgelost. Nu staan we weer voor een belangrijk moment. In april 2024 vonden de hoorzittingen plaats voor het hoger beroep, en de uitspraak daarvan verwachten we elk moment. Laten we hopen op weer een overwinning, want als er één ding duidelijk is: ook De Zaak Shell laat zien dat de klimaatcrisis uiteindelijk een verantwoordelijkheidscrisis is.
Voor iedereen die zich bezighoudt met klimaatverandering, rechtvaardigheid of simpelweg geïnteresseerd is in maatschappelijke kwesties, is dit een voorstelling die je lang bij blijft, maar ook helpt om een beetje hoop te houden.
Over de makers van De Zaak Shell: Bureau Vergezicht
Bureau Vergezicht is een theatergezelschap van Anoek Nuyens, Erik Whien en Rebekka de Wit en zakelijk leider Lene Grooten. Het staat bekend om zijn scherpe onderzoekende en meeslepende verhalen over macht, klimaat en verantwoordelijkheid. Ze spelen in op actuele thema’s die het publiek uitdagen om dieper na te denken over de wereld om hen heen.