De zeven meest voorkomende herfstpaddenstoelen in Nederland

Ondanks dat sommige soorten in de lente groeien is de paddenstoel toch wel het icoon van de herfst. Officieel is het verboden om ze te plukken en voor de leek is het bovendien niet raadzaam om lukraak je slag te slaan. Maar genieten kan gelukkig ook met je ogen. Lees verder voor de zeven meest voorkomende herfstpaddenstoelen en hoe je ze kunt herkennen!

Boleten

Boleten zijn stevige paddenstoelen met een vlezige bruine hoed en enigszins blanke of bruine steel. Er bestaan verschillende eetbare soorten zoals eekhoorntjesbrood en heksenboleten. Boleten komen voor onder eiken en beukenbomen en groeien in september en oktober.

Bovist

Bolronde eetbare paddenstoel zonder hoed of steel, lijkt op een enorme marshmellow. Heeft stevig vlees maar weinig smaak. Groeit in weilanden, bermen en dijken met name in oktober en november.

Gele stekelzwam

Vlezig gewelfde beige tot lichtbruine hoed met roomwitte dikke steel. De onderkant bevat lange witte stekels die aan een stekelvarken doet denken. Komt voor in groepjes in het naald- en loofbos tot november. Heeft een peperachtige geur naarmate hij ouder wordt. Is eetbaar, maar staat op de Nederlandse Rode lijst van paddenstoelen.

Groene knolameniet

Dit is de meest giftige paddenstoel met de toepasselijke bijnaam ‘Death Angel’. De paddenstoel heeft een ranke witte steel met een klokvormige olijfgroene tot geelachtige hoed. Groeit tot oktober in loofbossen onder eiken, beuken, hazelaars en kastanjebomen. Een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn en vaak worden de vergiftigingsverschijnselen te laat opgemerkt waardoor het leegpompen van de maag geen zin meer heeft. Een kwart overlijdt, de rest houdt blijvende schade.

Grote parasolzwam

Veel voorkomende eetbare paddenstoel met bolvorminge geschubde hoed die licht geelbruin tot grijsbruin van kleur is en een ranke steel. Groeit op weinig bemeste graslanden, bermen, loof- of gemengde bossen op voedselarme grond tot eind oktober.

Vliegenzwam

De meest bekende paddenstoel die vaak de herfst symboliseert. Is giftig, maar niet zo extreem als vaak wordt beweerd. Te herkennen aan de bolronde rode hoed met stippen die er af kunnen regenen. Ze groeien vaak vanaf augustus tot in het najaar in groepjes in de buurt van de berk, tamme kastanje, eik, den, beuk en spar. Wordt door sommigen gebruikt om te hallucineren. Maar vanwege de giftigheid is het niet aan te raden om daarmee te gaan experimenteren.

Zwavelzwam

Eetbare parasitaire zwam met een heldergele of baksteenrode kleur die onder meer op eiken groeit in de herfst. Het vlees is wit en sappig maar oude exemplaren kunnen taai zijn. De smaak lijkt op kip. Kan allergische reacties veroorzaken.
 

Over de schrijver

1 gedachte over “De zeven meest voorkomende herfstpaddenstoelen in Nederland”

Reacties zijn gesloten.