Dit kun je allemaal (voor een ander) doen in december

Het wordt steeds vroeger donker en in veel woonkamers staat de kerstboom alweer te fonkelen. Heb jij in deze drukke en gezellige maand zin om iemand anders blij te maken met een mooie brief, een kerstpakket of handige spulletjes? Of ben je juist op zoek naar wat inspiratie voor het nieuwe jaar? Dan heb je wellicht wat aan dit lijstje met tips voor dingen die je in december kunt doen. Fijne weken!
Tip 1: Doe mee aan de Amnesty Schrijfmarathon
Op zaterdag 10 december komen mensen over de hele wereld samen om brieven te schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of werden vastgezet omdat ze voor hun mening uitkwamen. Vorig jaar werden er wereldwijd meer dan 3,7 miljoen brieven, kaartjes en berichtjes verstuurd. Wil jij mee doen met een schrijfactie in jouw buurt of lekker vanuit je eigen huis mee schrijven? Klik dan hier voor meer informatie. Ben je benieuwd naar de impact van deze bijzondere actie? Klik dan hier om de succesverhalen van eerdere acties te lezen.

Tip 2: Geef een kerstpakket
Ongeveer 2.000.000 mensen in Nederland leven onder de door het CBS genormeerde armoedeniveau. Zij moeten vaak rondkomen van “minder dan” een minimaal inkomen en hebben niet genoeg geld om maandelijks de vaste lasten te betalen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Stichting Stille Armoede verstrekte inmiddels aan meer dan 2000 gezinnen met “stille” armoede een extraatje in de vorm van een op maat gemaakt kerstpakket. Bijvoorbeeld met levensmiddelen, speelgoed, dierenvoeding of iets anders dat de feestdagen wat fijner maakt. Klik hier om daar meer over te lezen.
Tip 3: Help de voedselbank
De voedselbanken in Nederland helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Hiervoor werken zij samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen ze er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Voedselbanken Nederland is de landelijke vereniging voor alle 163 voedselbanken in Nederland en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Wie weet kan jij in december een handje helpen of voedsel doneren bij een voedselbank in jouw buurt. Klik hier voor een overzicht.

Afbeelding: Omapost
Afbeelding: Omapost


Tip 4: Stuur een kaartje
Veel ouderen brengen de feestdagen alleen door. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke onbekende betekent daarom veel voor hen. Via het Nationaal Ouderenfonds kan je hen gratis een kaartje sturen. Daarnaast kan je ook een écht persoonlijk kaartje sturen via het geweldige initiatief Omapost. Zij hebben een app ontwikkeld waarmee je een onbekende oudere die op de lijst staat een kaartje kunt sturen, met je eigen gegevens zodat diegene contact met je op kan nemen. Zo kan je bijvoorbeeld ook een oma adopteren en samen afspreken om iets leuks te gaan doen. Klik hier voor meer info.
Tip 5: Voer de vogels
In de winter kost het vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. Zo verliezen kleinere vogelsoorten soms wel 10 procent van hun gewicht in een koude winternacht. Als extra energiebron kan je bijvoorbeeld (zelfgemaakte) vetbollen en pinda’s ophangen en bij lichte vorst kan je vers drinkwater aanbieden. Daar kunnen ze ook lekker in badderen. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat hun veren dan bevriezen, die hebben namelijk een vetlaagje waardoor het water er zo vanaf rolt. Klik hier voor meer informatie.
Tip 6: Organiseer een ruilfeestje
Spreek met een aantal mensen af om je huis voor het nieuwe jaar eens goed op te ruimen. Vervolgens prik je een datum om er een gezellig ruilfeestje van te maken. Zo kan iedereen meenemen wat ze niet meer gebruiken: van ongedragen outfits tot uitgelezen boeken, van de overvloedige kruiden in je keukenkastje tot een extra paar sloffen. Wie weet kan iemand anders het wel heel goed gebruiken. In het “ergste” geval blijft er wat over en kan je dat weer naar de kringloop brengen.
Tip 7: Doe inspiratie op
In Het Stedelijk Museum kan je nog de hele maand december inspiratie op doen bij de groepstentoonstelling Dream Out Loud. In deze tentoonstelling dromen 26 ontwerpers hardop over een betere wereld en zoeken zij naar oplossingen voor problemen van nu. Deze ontwerpers bewijzen allemaal op hun eigen manier dat het anders kan. Zo kan je o.a. het werk van Studio Drift, Studio Roosegaarde en Boyan Slat komen bewonderen. Klik hier voor meer informatie over deze bijzondere tentoonstelling.

Over de schrijver