Thuisafgehaald komt met kookboek van en voor buurtgenoten

Bron: Thuisafgehaald
Bron: Thuisafgehaald
Marieke Hart en Jan Thij Bakker werden altijd hongerig als ze de heerlijke kookluchtjes van hun buurvrouw roken. Op een dag trokken ze de stoute schoenen aan en vroegen of ze eens mochten proeven. De enthousiaste buurvrouw maakte een pan overheerlijke pompoensoep en dit inspireerde Marieke en Jan Thij tot het starten van Thuisafgehaald.nl. Een community waar foodlovers hun eten kunnen delen met mensen uit de buurt.
Culinaire hoogstandjes of een dagelijkse hap
Een schot in de roos, zo blijkt iets meer dan een jaar later. Marieke: “Het is sinds het begin eigenlijk een beetje ontploft. Wij hadden niet ingeschat dat Thuisafgehaald zo groot zou groeien in een jaar tijd.” Dagelijks worden via de community culinaire hoogstandjes en ‘gewone’ bordjes met macaroni uitgewisseld. Zelf een bakje meenemen of liever voorkeur voor kip? Geef het maar gewoon aan. Voor een paar euro eet je de lasagne van jouw overbuurman, de brownies van het achterbuurmeisje of kook je jouw beroemde spaghettisaus voor de bejaarde buurvrouw op de hoek.
Ontwikkelingen
Ondanks de vliegende start zitten ze bij Thuisafgehaald niet stil: “We zijn bezig met allerlei nieuwe ontwikkelingen. Zo komt er binnenkort een app en willen we in het najaar meer gaan doen met kwetsbare doelgroepen, zoals gehandicapten en ouderen. Voor hen kan de community nog meer toegevoegde waarde hebben. Ook zijn we met verschillende gemeenten leuke projecten aan het opzetten rond het delen van eten. Dit wordt dan gesponsord door de gemeente. En natuurlijk brengen we binnenkort ons eigen kookboek uit.”
Het kookboek
Het kookboek van Thuisafgehaald wordt gemaakt door de community zelf. Marieke: “We hebben de leden recepten laten insturen en daar hebben we 50 recepten uitgekozen. In het kookboek lees je ook het verhaal achter het recept. De vormgever, fotograaf en tekstschrijver komen uit de community en binnenkort gaan we met een aantal leden proefkoken.”
In het kookboek staan recepten als gegrilde groenten van Genelva, verse bolognesesaus van Stefan en pastinaak-venkel soep van Jorrit. Geen moeilijke recepten van een chefkok, maar gewone Nederlanders die koken voor gewone Nederlanders. Dat wat jouw buurvrouw kookt, kan jou ook inspireren tot het koken van een heerlijke maaltijd.
Om het kookboek te kunnen financieren, deed Thuisafgehaald mee met de Foodbattle van de ASN Bank. Deze werd gewonnen door Tas Toe, maar het idee van een kookboek is zo leuk, dat het er alsnog komt. De ASN Bank helpt een handje door de drukkosten voor haar rekening te nemen.
Speels verantwoord
Voor Thuisafgehaald is laagdrempeligheid heel belangrijk. De kracht zit ‘m in het delen van eten. Het is dus niet expliciet een duurzaam platform. Maar zelfs zonder dat als hoofdmotivatie te hebben, is Thuisafgehaald heel duurzaam.
Marieke legt uit: “Wat ik heel sterk vind aan ons concept is dat de eerste insteek ligt op jouw eigen belang. Jij wilt iets eten of je vindt koken heel leuk en dit is een extra reden om goed je best te doen. Wij zijn eigenlijk op een speelse manier verantwoord bezig. Door deel te nemen aan Thuisafgehaald ben je automatisch duurzaam bezig. Er is de sociale duurzaamheid door ontmoetingen met je buren en op lokaal niveau iets voor elkaar te kunnen betekenen. En door het delen van eten, gaan we voedselverspilling tegen. Je krijgt afgemeten porties, dus het belandt niet in de prullenbak.”
Lees ook
Win €10.000 en veel gratis aandacht voor jouw duurzame project
Hamburger van kweekvlees gepresenteerd in Londen
Hoe een zonne-energiepark de bij kan redden