Deelthuis wordt een zelfvoorzienend deeldorp

Droom jij van een plek in de natuur met tiny houses en inspirerende buren? Je bent niet de enige. Woonpioniers Daniël Venneman, Margriet Buseman en Jaap van der Salm gaan samen zo’n plek realiseren op een landgoed vlakbij Hilversum. Deelthuis wordt een zelfvoorzienend deeldorp in de natuur waar je kennis kunt maken met duurzamer en bewuster leven. Als klap op de vuurpijl kan iedereen er aan mee bouwen. Wat zou jij aan dit dorp willen toevoegen?

Landgoed de Hoorneboeg

Op een van de mooiste locaties tussen Amsterdam en Utrecht ligt Landgoed de Hoorneboeg. Vroeger kwamen rijke Amsterdammers naar dit kleurrijke heidegebied om te genieten van de jacht, filosofie, muziek, beeldende kunst en de natuur. Komend jaar wordt dit gebied ingevuld door groene dromers uit het hele land. Temidden van bos en heide, fluitende vogels en grazende Hooglanders mogen verschillende initiatieven hun idealen uitvoeren. Zo ook Deelthuis: een klein zelfvoorzienend deeldorp waar mensen kunnen overnachten, (samen)werken en inspireren.

Deelthuis

De 'Kamer' Waar Deelthuis Gerealiseerd Gaat Worden
De ‘Kamer’ Waar Deelthuis Gerealiseerd Gaat Worden. Afbeelding Door Deelthuis.

Deelthuis is één van de geselecteerde initiatieven die een nieuwe invulling zullen geven aan Landgoed de Hoorneboeg in Hilversum. Het is geen woonplek en is ook geen recreatiepark, maar een plek waar een bevlogen groep mensen samen een sprankelende ontmoetingsplek creëren. Het zelfvoorzienende deeldorp zal bestaan uit zes duurzame tiny houses, een collectief paviljoen en een gemeenschappelijke tuin. Hier kunnen mensen even ontsnappen aan het drukke stadsleven en proeven van het leven middenin de natuur. Zo kan je er bijvoorbeeld houthakken, vuur stoken en je eigen stukje moestuin onderhouden.
Daarnaast zal Deelthuis bestaan uit een bezielde gemeenschap waarvan de samenstelling steeds verandert. Er komt een online platform waarop je je kunt inschrijven, initiatieven kunt voorstellen en kunt zien wie jouw buren zullen zijn op het moment dat je wilt komen. De bedoeling is dat deelnemers elkaar kunnen inspireren en helpen om groener en bewuster te leven.

Tiny houses

Indigo Door Studio Prins
Impressie Van Een Medium Tiny House (Indigo). Afbeelding Door Studio Prins.

In het deeldorp komen zes tiny houses te staan in drie formaten: micro (15m2), tiny (19m2) en medium (24m2). Alle huisjes krijgen twee verdiepingen. Elk huisje heeft op de begane grond een werkplek en op de vide een slaapplek. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke woonkamer en keuken, een werkplaats voor handwerk en houtbewerking en een deeltuin. In deze deeltuin gaan de bewoners hun eigen voedsel produceren en in het dorp gaan ze hun eigen elektriciteit opwekken. Ook op het gebied van sanitatie zullen ze de kringloop lokaal sluiten met behulp van helofytenfilter.

Een heide-hub

Op doordeweekse dagen zal Deelthuis een wonderschone werkplek in de natuur worden. Volgens de initiatiefnemers wordt het een soort ‘heide-hub’ waar je middenin het groen, maar centraal in het land, samen met andere bezielde ondernemers geconcentreerd kunt werken aan groene initiatieven. Naast Deelthuis komt er op het landgoed ook een yoga-retreat, een veganistisch (tuin to table) restaurant met ciderbar, een ‘Meergeneratiehuis’, een centrum voor persoonlijke ontwikkeling en een broedplaats voor groene vraagstukken. Al deze onderdelen zullen samen een inspirerend oord vormen waar mensen kunnen kennismaken met duurzamer en bewuster leven.

Meedoen

Hoorneboeg Door Woonpioniers
Uitzicht Op De Hoorneboegse Heide. Afbeelding Door Deelthuis.

Dit enorm gave project zal in de zomer van 2018 gelanceerd worden. De komende tijd gaan de initiatiefnemers flink aan de slag om de financiering en de gemeenschap bij elkaar te krijgen. Binnenkort zullen ze meer bekend maken over hun naderende crowdfunding campagne en over hoe je precies kunt meedoen.
Sta jij nu al te trappelen en wil je graag meer weten? Dan kan je op hun site alvast een community formulier vinden. Als je deze invult kom je op hun mailinglijst te staan én help je ze een handje om hun droom waar te maken. Voor ieder huisje zoeken ze investeerders, personen of bedrijven die betrokken willen zijn bij het initiatief en financieel kunnen bijdragen aan de realisatie van Deelthuis.
Wil jij meer weten of meehelpen? Klik dan hier voor de Facebookpagina (de website volgt binnenkort), schrijf je in voor de nieuwsbrief of laat het ze gelijk weten door te mailen naar deelthuis@gmail.com. De afbeeldingen bij dit stuk zijn eigendom van Deelthuis en 3D Studio Prins.

Verder lezen?

Een tijdje terug interviewden we een van de initiatiefnemers van Deelthuis over zijn tiny house ontwerp Indigo. Klik op de foto hier onder om naar het interview met Daniël Venneman te gaan.
Indigo Woonpioniers. Afbeelding Door Studio Prins

Over de schrijver

25 gedachten over “Deelthuis wordt een zelfvoorzienend deeldorp”

  1. Fantastisch wat jullie creeren. Ik ben zelf een tijd bezig om zo’ n plek te creeren waar gewoond kan worden.
    Als ik in creatie en inspiratie kan toevoegen doe ik dat graag!
    May all new earth creations be infinitely Blessed with Abundance,Joy, Love, Magic and Miracles?✨☀️???

Reacties zijn gesloten.