Delen van autoritten groeit spectaculair

Het aloude liften is terug en heet nu carsharing. Het is weer een voorbeeld hoe we tegenwoordig vooruitgaan naar vroeger. Bij carsharing deel je een ritje met mensen die dezelfde kant op gaan. Je vindt elkaar via online platforms. Dit delen van autoritjes maakte de afgelopen zomer een explosieve groei door.

Ride sharing community BlaBlaCar zag afgelopen zomer in Nederland een enorme groei in mensen die op zoek waren naar een rit. Maar liefst 186 procent ten opzichte van vorige zomer. Ook het aantal bestuurders dat een plaats in hun auto aanbood steeg met 145 procent.

Bij carpoolen denk je al snel aan woon-werkverkeer, maar de ritten via BlaBlaCar worden vooral gebruikt voor weekendjes weg. De piekdagen voor ride sharing zijn vrijdag (heenreis) en zondag (terugreis). Vooral lange afstandsritten zoals richting Parijs, Brussel, Antwerpen en Berlijn bleken populair. De gemiddelde afstand per rit bedroeg 330 kilometer.

Delen van autoritten: goedkoper, veiliger en socialer

Bij Ridesharing komen bestuurders in contact met nieuwe mensen, buiten hun gebruikelijke kring. Daarnaast vermindert de CO2-uitstoot. Maar ridesharing is waarschijnlijk vooral populair omdat het een reis veel goedkoper maakt. Zowel voor de meerijder als de bestuurder die nog iets verdient aan zijn rit in plaats van dat die hem alleen maar geld kost. Een ritje Uttrecht-Maastricht wordt bijvoorbeeld aangeboden voor €12,-, meer dan de helft goedkoper dan dezelfde reis per trein.

Je stapt bij ride sharing niet helemaal bij een wildvreemde in de auto zoals bij het aloude liften meestal wel het geval is. Voordat je contact opneemt met een bestuurder, kun je namelijk betrouwbare profielen van bestuurders bekijken, met een foto, een korte biografie en beoordelingen van andere meerijders.

BlaBlaCar beweert zelfs dat het delen van ritten voor bestuurders veiliger is dan alleen autorijden. Uit onderzoek van TNS Sofres in opdracht van BlaBlaCar zou blijken dat de aanwezigheid van één of meerdere passagiers buiten de gebruikelijke kring zorgt voor meer verantwoordelijkheidsgevoel bij de bestuurders, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Lees ook:
5 tips voor milieubewust autorijden

Foto: Timo Newton-Syms, Flickr, CC BY-SA 2.0

Over de schrijver