Een stap terug kan ook goed voor je carrière zijn!

Gestresst Door Je Carrière? Soms Is Demotie De Oplossing. Foto: Public Domain Pictures, Pixabay
Gestresst Door Je Carrière? Soms Is Demotie De Oplossing. Foto: Public Domain Pictures, Pixabay
Het lijkt alsof we in onze carrières alleen maar bezig zijn met vooruit komen en promotie maken. Maar misschien zou je eigenlijk best een stapje terug willen doen. Bijvoorbeeld omdat je huidige functie eigenlijk te hoog gegrepen is. Of wellicht dat je vaker thuis zou willen kunnen werken in het kader van het nieuwe werken. Zo’n stap terug wordt een demotie genoemd.

Demotie voelt onnatuurlijk

Wat is een demotie? Een demotie of degradatie is het tegenovergestelde van promotie en betekent teruggaan van een hogere functie naar een lagere functie al dan niet gecombineerd met een salarisverlaging. In de praktijk wordt een demotie niet vaak uitgevoerd. Voor werkgevers is het een blijkt van onvermogen, ze hebben immers iemand onterecht een promotie gegeven. Bij werknemers gaat het tegen het eergevoel in. Het betekent gezichtsverlies ten opzichte van de collega’s.

Het Peterprincipe

Toch kan een demotie een uitkomst zijn als je een functie hebt aanvaard waar je je niet echt lekker in voelt. In een carrière lijkt alleen maar promotie te tellen waardoor dit soms geforceerd kan uitpakken. Dit wordt mooi geïllustreerd door het Peterprincipe. Dit principe gaat er vanuit dat iedereen in zijn carrière een promotie te veel maakt, waardoor men minder goed functioneert.

Een stap terug is soms een stap vooruit

Het is dus helemaal niet zo’n slecht idee om een stap terug te doen en echt goed na te denken hoe nu verder. Of misschien was je vorige functie ongemerkt eigenlijk je droombaan. Een stapje terug kan je loopbaan net weer dat zetje in de goede richting geven. Een nadeel van een demotie kan wel zijn dat je ook teruggaat in salaris. Maar je arbeidsvreugde mag ook wat kosten toch?

Breng demotie ter sprake

Het is misschien niet makkelijk om een demotie ter sprake te brengen. Maar je leidinggevenden zullen er waarschijnlijk best voor te porren zijn. Een gelukkige medewerker is immers een productieve medewerker. Je collega’s hebben er ook vast begrip voor als je werk doet waar je gelukkiger van wordt.

Ga dus voor je demotie! Net als dat je voor een promotie zou gaan. Het is geen schande en soms het beste wat je voor je carrière kan doen.

Heb jij wel eens een stapje terug overwogen? Laat het weten in een reactie.

Over de schrijver