Den Haag zoekt startup’s om maatschappelijke problemen op te lossen

Foto: Gemeente Den Haag/Valerie Kuypers
Foto: Gemeente Den Haag/Valerie Kuypers

(Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Den Haag) Heb jij of ken jij een ondernemer met creatieve oplossingen voor grote vraagstukken als mobiliteit, leefbaarheid en participatie? Let dan even op. De gemeente Den Haag daagt jonge ondernemers uit om met creatieve oplossingen te komen voor vraagstukken waar de stad mee te maken heeft.
Je kunt daarbij denken aan ideeën om meer elektrische auto’s op de weg te krijgen of om de stranden schoon te houden. Met de pilot ‘Startup in Residence Den Haag’ wil de gemeente kansen creëren voor startups en jonge ondernemers.
Startup in Residence
De pilot ‘Startup in Residence’ werd donderdag 26 mei gepresenteerd tijdens Impact Startup Fest The Hague, hét evenement voor startups met maatschappelijke impact. Hier waren ruim 500 Haagse vernieuwers aanwezig die zich inzetten voor een betere wereld.
Wethouder Karsten Klein (Economische Zaken): “Met het programma Startup in Residence willen we het vernieuwende en creatieve karakter van startups aanboren. Uit onderzoek van Social Enterprise NL blijkt dat de overheid de meest gewaardeerde klant is, maar ook de slechtst toegankelijke. Met dit programma willen we dat laatste verbeteren.”
Acht maatschappelijke vraagstukken
Den Haag heeft in totaal acht maatschappelijke vraagstukken beschreven waarvoor oplossingen nodig zijn. De gemeente zoekt bijvoorbeeld oplossingen voor fietsparkeren, straatvuil en het betrekken van bewoners en bedrijven bij het opstellen van bestemmingsplannen.
Je kunt tot 4 juli oplossingen voor de vraagstukken indienen. Een deskundige jury bepaalt vervolgens welke startups geselecteerd worden om hun voorstellen uit te werken tot een Plan van Aanpak. Winnende startups mogen deelnemen aan het Haagse trainingsprogramma voor startups. Met hun definitieve plan van aanpak kunnen zij bovendien meedingen naar het binnenhalen van de gemeente Den Haag als ‘launching customer’. Het plan wordt in dat geval in 2017 uitgevoerd.

Over de schrijver