Denemarken heeft nu 100x meer zonnepanelen dan in 2010

Foto: Blue Square Thing, Flickr

Tot voor kort was er een land waar het nog slechter ging met zonne-energie dan in Nederland: Denemarken. Maar dat is nu afgelopen. Het land is een inhaalslag begonnen. Er staan nu 100 keer meer Deense zonnepanelen opgesteld dan twee jaar geleden. Er staat nu zo’n 200 MW vermogen opgesteld, en elke maand komt daar 36 MW bij. Oftewel: bijna net zoveel als Nederland in 1 jaar erbij plaatst.
(Advertentie)
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen van installateurs uit je eigen regio
Denemarken was tot nu toe vooral een windland. Een groot deel van de Deense energiebehoefte wordt gedekt door windmolens. Ook is het land lange tijd wereldleider op windtechnologie geweest. Zon komt nu bij de mix van duurzame energiebronnen. Denemarken wil in 2050 voor 100% op duurzame energie draaien.
De enorme groei in zonne-energie is te danken aan nieuwe wetgeving waardoor huizenbezitters hun zelf opgewekte energie kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zonne-energie wordt hierdoor “een stuk aantrekkelijker,” aldus het Deense ministerie voor Buitenlandse Zaken. Opmerkelijk genoeg is in Nederland teruglevering al veel langer mogelijk. Het is niet helemaal duidelijk waarom deze nieuwe teruglevermaatregel in Denemarken tot zo’n groot enthousiasme voor zonne-energie zorgt.
Mogelijk komt de nieuwe wetgeving precies op het juiste moment. Zonnepanelen zijn namelijk in een aantal jaren tijd flink goedkoper geworden en ook zonder subsidie rendabel. De terugverdientijd ligt nu tussen de 5 en 10 jaar. In Nederland neemt sinds kort de hoeveelheid geïnstalleerde zonne-installaties ook snel toe. Vorig jaar kwam er 40 MW aan vermogen bij, twee keer zoveel als er het jaar daarvoor geplaatst werd. In totaal is er in Nederland zo’n 130 MW aan zonne-energie.
Bron: Cleantechnica, CBS, Ministerie van Buitenlandse Zaken Denemarken.
Lees ook
Praktische tips: zo krijg je zonnepanelen op je eigen dak
Zonne-energie blijft in Duitsland explosief groeien
2012: het jaar dat de zon doorbreekt in Nederland

Over de schrijver

11 reacties op “Denemarken heeft nu 100x meer zonnepanelen dan in 2010”

  1. Daar lees ik "estimate that this development will result in 1000 MW by 2020"
   in 8 jaar ofwel 120 MW per jaar of 10 MW per maand
   "35 per cent of the Danish energy supply will be based on renewables by 2020"
   Dus niet "een groot deel"!

   1. Citaat van de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Denemarken: "Currently 36 MW capacity is being mounted every month."
    Kortom, geen woord verkeerd gezegd.
    Waarom volgens experts in 2020 'slechts' 1000 MW staat, weet ik niet

 1. "Een groot deel van de Deense energiebehoefte wordt gedekt door windmolens" of wordt weer stroombehoefte bedoeld?
  "elke maand komt daar 36 MW bij" Dus blijkbaar meer dan 400 MW jaarlijks; onwaarschijnlijk

 2. "De enorme groei in zonne-energie is te danken aan nieuwe wetgeving waardoor huizenbezitters hun zelf opgewekte energie kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet."
  "Opmerkelijk genoeg is in Nederland teruglevering al veel langer mogelijk."
  Kun je hier wat meer informatie over delen?
  Bij mijn weten is het in Nederland een heel gedoe als je geld wil krijgen voor de stroom die je te veel produceert. En het bedrag wat je er voor krijgt is ook te laag voor de moeite die het kost.
  Heeft iemand informatie over het verschil tussen Nederland en bijv. Denemarken voor burgers die stroom willen produceren voor het net?

  1. Greenchoice vergoedt hetzelfde bedrag voor terug geleverde energie als dat je betaalt voor geleverde energie. Dit geldt zeker niet voor alle energieleveranciers

Reacties zijn uitgeschakeld.