Denemarken voorop in de strijd tegen voedselverspilling

Voedselverspilling
Foto: Jbloom, Flickr, Cc By 2.0
Hoe kunnen we voedselverspilling verminderen? In Denemarken wordt daar hard aan gewerkt: en dat is te zien, want Denemarken verminderde de voedselverspilling in de afgelopen vijf jaar met zo’n 25 procent. En dat is deels te danken aan Selina Juul.

Beginnen bij de consumenten
Selina Juul, nu 35 jaar, verhuisde in haar tienerjaren vanuit Rusland naar Denemarken. Ze begon in 2008 de organisatie Stop Wasting Food, nadat ze zich jarenlang boos had gemaakt over de enorme hoeveelheid voedsel die ze in de vuilnisbak zag belanden.

Als het om het verspillen van voedsel gaat, wordt de kritiek al gauw gericht op detailhandelaren en boeren, maar Juul besloot het anders aan te pakken. ‘Ik dacht: “Wie kunnen we in beweging brengen? Nou, dan kom je al snel uit bij consumenten, want zij verspillen het meest.” Uit cijfers van het ministerie voor Milieu en Voedsel blijkt dat consumenten 36% van de voedselverspilling voor hun rekening nemen, gevolgd door winkels met 23 procent, de voedselindustrie met 19 procent en tenslotte boeren met 14 procent.

Juul startte een facebook-groep en een paar weken later was ze voor het eerst te zien in het nationale nieuws, waar ze daarna regelmatig te zien was. Met resultaat. Waar het kopen van artikelen die bijna over datum zijn vroeger als teken van armoede werd gezien, doen veel Denen dit nu met trots.

Volgens Juul begint het nu ook tot de voedselindustrie door te dringen dat er iets gedaan moet worden aan voedselverspilling. ‘Omdat het een trend is geworden om voedselverspilling te voorkomen, doen bedrijven, de voedselproducenten en winkeliers hier nu ook steeds meer aan’ zegt ze. ‘In vergelijking met andere landen, heeft Denemarken op dit moment de meeste supermarkten die iets doen om voedselverspilling te verminderen.’ In Denemarken is de verspilling per persoon gemiddeld 104 pond, in de Verenigde Staten zo’n 273 pond. Nederland doet het trouwens ook fors beter dan de VS met 100 pond weggegooid voedsel per jaar. Maar ook hier is de laatste jaren dan ook veel aandacht voor het thema, bijvoorbeeld met de campagne van No Waste Daisy en haar boek Koken met restjes is leuk, en de SIRE-campagne Klikipedia.

‘Mislukt’ voedsel niet meer taboe
Maia Lindstrøm Sejersen, woordvoerder van de grootste supermarktketen in Denemarken, legt uit dat winkeliers zo veel mogelijk voedsel willen verkopen, dus ook het wat oudere of lelijke eten. “Het is simpelweg betere handel: elke groenteboer verkoopt liever eten dan dat hij het weggooit.” Dat lukt nu makkelijker doordat consumenten zich bewuster zijn van voedselverspilling. Het gebeurde al tientallen jaren dat ‘mislukt’ voedsel werd verkocht voor lagere prijzen. ‘Misschien hebben we soms te snel gezegd “dit is niet goed meer” over bijvoorbeeld groente of fruit. Maar nu consumenten zo gefocust zijn op voedselverspilling kunnen we, bijvoorbeeld, de oudere en verwelkte bladeren van een krop sla afhalen en wat over is verkopen voor een lagere prijs.’

Bron: Grist