Denken aan snoepen helpt om af te vallen

Foto: Suwaif, Flickr

Het klinkt tegenstrijdig, maar wetenschappers van de Carnegie Universiteit beweren het serieus: denken aan snoepen helpt bij het afvallen. In hun onderzoek moesten proefpersonen zich voorstellen dat ze 30 M&M’s opaten. Toen ze later een bak met echte M&M’s voorgeschoteld kregen, aten ze minder dan andere proefpersonen.

Denken aan eten vermindert eetlust

Veel diëten zijn gebaseerd op de gedachte dat je zo min mogelijk aan lekkernijen moet denken. Dan word je immers niet verleid en krijg je geen eetlust. Maar de waarheid is anders. Juist actief denken aan het eten van lekkers, helpt je lichaam om eerder te stoppen met snoepen.

Het is al langer bekend dat je met je gedachten een lichamelijke reactie kan veroorzaken. Mensen die zich actief voorstellen dat er een grote spin op hun been loopt, kunnen bijvoorbeeld gaan zweten. Volgens de onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in de Verenigde Staten geldt voor eten het zelfde principe. Door in gedachten iets lekkers te eten krijg je een volg gevoel. Je fopt als het ware je lichaam. En dus eet je minder. Het is volgens de onderzoekers wel belangrijk dat je echt je voorstelt dat je eet. Alleen denken aan lekkernijen had weinig effect.

Stoppen met roken? Rook in gedachten een sigaret, trek voor trek

Het zelfde principe zou ook kunnen werken bij therapieën tegen verslavingen zoals roken. “Als je stopt met roken, krijg je constant van die neigingen, je probeert je gedachten te onderdrukken. Maar volgens onze theorie zou je dus het tegenovergestelde moeten doen: je voorstellen dat je een sigaret rookt, trek voor trek,” aldus Joachim Vosgerau, een van de onderzoekers.

Het onderzoek kan jou ook helpen om de calorierijke decembermaand goed door te komen: stop je in gedachten alvast vol, dan heb jezelf beter in de hand tijdens het kerstdiner.

Bron: New Scientist, nu.nl

Lees ook

Over de schrijver

6 reacties op “Denken aan snoepen helpt om af te vallen”

  1. Hello! I’ve been following your website for a long
    time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas!
    Just wanted to say keep up the good job!

  2. Placebo effect: Genezen door GedachteKracht!

    Het placebo-effect toont het zelfhelend vermogen van het lichaam door middel van gedachtekracht aan. De patient gelooft namelijk dat hij of zij beter zal worden door het innemen van een pil of door een bepaalde (be)handeling, terwijl de pil zelf geen werkzame stoffen bevat en de behandeling op zich ook niet werkzaam is. Toch geneest de patient wel.
    https://www.hetkanwel.net/2010/12/11/placebo-effec

Reacties zijn uitgeschakeld.