Dennis Storm over minimalisme, de groene revolutie en schuld bekennen

Als gezond verstand koning was is het nieuwe boek van oud tv-presentator Dennis Storm. Hiermee houdt hij een pleidooi voor een wereld waarin niet de consumptiemaatschappij koning is, maar ons gezond verstand. Want, zo stelt hij, als we alle wetenschappelijke feiten over klimaatverandering op een rijtje zetten en logisch nadenken, dan kunnen we niet anders dan een groene revolutie ontketenen. HetkanWEL sprak met Dennis over gemakzucht, strijdlust, een grijze wereld en schuld bekennen.  

Strijdlust

“Veel Nederlanders denken dat het heel goed gaat, dat we vooruitgaan. Als we maar allemaal een spaarlamp indraaien en op maandag geen vlees eten. Maar de groene revolutie moet duizend keer sneller, anders halen we het niet. Wetenschapper James Lovelock zei in 2008 al, dat we over 20 jaar niks meer zouden kunnen doen aan de klimaatverandering. Hij heeft het dus over 2028. Dat is heel dichtbij. Daar word ik niet somber van, maar juist strijdlustig. Er zijn mensen, die denken ‘laat maar komen, laat de mens maar uitsterven, want dat is het enige dat werkt’, maar dat is niet mijn eerste keuze. Het zou fijn zijn als we onze intelligentie en liefde kunnen gebruiken om door te evolueren en als samenleving beter uit deze crisis te komen.”

Een grijze wereld

“Aan de ene kant heb je het grote geld, de industrie, de multinationals. Aan de andere kant heb je de groene extremisten, die willen dat iedereen perfect wordt. Het is een gevecht tussen twee uitersten en dat werkt niet. De wereld is niet zwart wit, maar grijs. Bovendien is perfectie de vijand van goed. We krijgen veel meer voor elkaar als we met z’n allen vier of vijf dagen in de week geen vlees eten dan als we streven naar perfectie en iedereen vragen vegan te worden. Dat gaat namelijk niet lukken, het is niet realistisch. Dan denkt het gros: zo hoeft het voor mij niet, laat maar zitten. En dat is zonde.”

Gemakzucht

“De droge cijfers over klimaatverandering kennen we meestal wel, maar toch komen we maar half in actie. We nemen een eigen drinkflesje mee en eisen dat de supermarkt plasticvrij wordt. Maar tegelijkertijd willen we wel het hele jaar door aardbeien kunnen kopen. Gemakzucht is een wolf in schaapskleren en de trouwste onderdaan van de koning (de consumptiemaatschappij), schrijf ik in mijn boek. Pas als je tot in je vezels voelt dat ons egocentrische koopgedrag de groene toekomst van de aarde en dus van onze kinderen verkloot, dan kom je in actie.”

Gewoon wat minder

“En die actie ligt voor de consument in minimalisme, mijn stokpaardje. We zullen nooit niets kopen of 100% circulair worden, maar dat is ook niet erg. Nu gebruiken we alleen zoveel, dat wat de aarde ons kan geven al binnen een paar maanden op is (earth overshoot day, red). Als we niet meer gebruiken dan de aarde ons in een jaar kan geven, dan zijn we al een heel eind op weg. Binnen dat kader kan je gewoon kleding blijven kopen, vlees blijven eten, melk blijven drinken en blijven reizen. Alleen gewoon veel minder.”

Schuld bekennen

“Bij mij is minimalisme er sinds mijn eerste reisprogramma ingeslopen, maar sinds 2015 ben ik echt rigoureus te werk gegaan. Ik heb geen auto meer, vermijd plastic, eet geen vlees, gebruik alleen koud water en leef met mijn vrouw en twee kinderen op 25 m2. Ik vind dat zelden moeilijk. Maar ik sta mezelf wel toe om af en toe te zondigen. Ik vlieg bijvoorbeeld nog één keer per jaar. Daar voel ik me dan wel schuldig over, omdat we de eindstreep nog niet hebben gehaald. Als we die halen en er na decennia van verspilling de grote vergroening komt, en groene technologieën eindelijk binnen de luchtvaart zijn geïmplementeerd, dan valt die schuld weg.”

“Natuurlijk word ik er constant op gewezen, dat ik makkelijk praten heb, omdat ik de hele wereld al heb gezien. Elk interview begint ermee en op elke lezing word ik ernaar gevraagd. Ik moet altijd eerst schuld bekennen lijkt het wel en dat doe ik dan ook altijd, want ik heb ook veel gevlogen en daar heb ik super veel spijt van. Maar met verwijten schiet niemand wat op. Het gebeurt vaak vanuit het oogpunt dat alles eerlijk moet zijn. Maar het leven is nu eenmaal niet eerlijk. Een derde van de wereld heeft geen schoon drinkwater, terwijl wij er hier in poepen. We moeten niet in fouten blijven hangen maar er van leren. Het belangrijkste is de toekomst, daar ligt de verandering voor het grijpen.”

Speerpunten

“Er zijn drie speerpunten waarmee we het tij kunnen keren. Het fossiele tijdperk moet zo snel mogelijk ten einde worden gebracht. De bio-industrie en overbevissing moet stoppen. En we moeten ophouden met ontbossing. En dan is er nog een bonuspunt: we moeten minder verlangen, minder willen, minder kopen en minder hebben. De vervuilende industrie bestaat tenslotte bij de gratie van de vraag van de consument.”

Foto: Mark Thurman. Het boek Als gezond verstand koning was van Dennis Storm ligt sinds gisteren in de winkel. Wij mogen een exemplaar weggeven. Abonneer je op de Nieuwsbrief en laat in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wil winnen.

Over de schrijver

55 gedachten over “Dennis Storm over minimalisme, de groene revolutie en schuld bekennen”

 1. Een bijzonder verhaal waar ik graag meer over wil lezen.. Ikzelf probeer zoveel mogelijk dingen her te gebruiken, iets wat een ander niet meer nodig heeft om te zetten in iets wat voor mij, of iemand anders, weer bruikbaar is..

 2. minimalisme kan, omdat er gewoond wordt in een land met hoge welvaart.
  Is die welvaart en hou je dezelfde standpunten als hier boven, dan wordt je een armoedeland.
  Dit wordt vaak niet gerealiseerd.

  Als je naar projecten kijkt van zelf bedruipende leefgemeenschappen, dan wordt het een heel ander verhaal
  Dan wordt het “kiboets” en communisme, dan kan op kleine schaal, maar op grote schaal, ga je terug naar het stenen tijdperk.
  Dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar het is tegen de natuur van de mens en zal dus uiteindelijk niet werken, zo ook het communisme niet werkte.

  Dus prima mensen wat jullie doen, maar kijk naar het kader waarin jullie dit zeggen en wees het kader dankbaar

 3. Reeds jaren zijn mijn partner en ik bezig met duurzaam leven en minimalisme. Vanwege interesse zou ik dit boek graag willen lezen. Daarna zou ik het door willen geven aan mensen die zich aanmelden bij “de omwentelaars”. De Omwentelaars zijn er om elkaar te ontmoeten, inspireren en informeren over duurzaamheid. Of je grote of kleine stappen zet in een duurzaam leven maakt niets uit. Hoe gaaf zou het zijn als deze groep gaat groeien! In het boek schrijft iedereen zijn naam en geeft het door aan de volgende omwentelaar.

 4. Tja weet niet of het zo goed is weer een boekje te verlangen, te willen hebben of te krijgen. Maar als het inspireert en aanzet tot betere keuzes en doorgegeven wordt en weer anderen inspireert dan levert het een betere wereld op, dus graag!

  Ik ben al geabonneerd op jullie nieuwsbrief

 5. Het eerste boek van Dennis was het begin voor mij om meer te leren over duurzaamheid en minimalisme. En blijf er mee bezig en probeer mijn best te doen, want je bent nooit te oud om te leren zegt men toch. Met het nieuwe boek kan ik niet alleen zelf nog meer leren maar ook doorgeven aan bv kinderen en kleinkinderen

 6. Dennis heeft hele goede inzichten waar ik graag meer over wil weten.
  Wij eten geen vlees of vis en ik koop geen eieren kaas en melk meer. Douche koud, geen chemische flesjes of potjes. Maar inderdaad we zijn niet perfect en dat hoeft ook niet. Heerlijk een keer geitenkaas als het op verjaardag op tafel komt, ja toch.
  Ik blijf ontspullen, daar lijkt geen einde aan te komen.
  Ik hoop dat corona iedereen meer bewust heeft gemaakt van wat er werkelijk toe doet. Wat rust heeft gebracht in het leven en de eenvoud heeft leren waarderen.
  Hoop nog wat van Dennis te leren.

 7. Ik ben al lid van jullie nieuwsbrief.

  Toch lijkt mij het boek van Dennis erg interessant. Ik ben benieuwd of er ook wat over zelf voorzienend worden en minimaliseren is staat. Deze twee lijken nog al tegenstrijdig te zijn.

 8. Ik zou het willen lezen om mijn “wolf in schaapskleren” die zich af en toe laat horen weer bij de les te houden.
  Nog bewuster te worden over de impact van mijn voetafdruk op onze mooie aarde!

 9. Jaaaaa! Dit boek zou ik heel graag winnen, lezen en vervolgens doorgeven. Bewustwording is de basis en aan de basis van bewustwording liggen kennis en informatie.
  Ik woon en leef al zo bewust mogelijk (in een Tiny house, zonder koelkast, composttoilet, moestuin etc), maar… we zijn er nog lang niet. Richard en ik hebben een plan voor een TOEKOMSTPARK, een groene plek waar iedereen welkom is om te ervaren hoe we in verbinding met elkaar en met de natuur kunnen wonen, werken en leren op een wijze die de gezondheid bevordert van mens, dier en natuur. Een plek waar ruimte is voor groene en duurzame initiatieven. Een plek die laat zien hoe het anders kan en hoe eenvoudig dat eigenlijk is zolang we maar ons gezonde verstand gebruiken.

Reacties zijn gesloten.