In dertig dagen je huis ontspullen

Het is zover, ik kan niet meer terug. De komende dertig dagen ga ik als een gek ontspullen. En dat vind ik best spannend. Misschien durf ik niks weg te gooien en leef ik straks in een overhoop gehaald huis. Maar het is de bedoeling dat ik binnenkort ga verhuizen, dus een grote opruiming komt zeer gelegen. Ik ga ervoor, hopelijk scheelt het straks een paar verhuisdozen.

Het is me niet ontgaan dat leven met minder spullen tegenwoordig een trend is, maar zelf aan de slag, ho maar. Tot twee weken geleden: ik was bezig met de wekelijkse schoonmaak van het kleine appartement dat ik met mijn vriend deel. Terwijl ik met een doekje de keukentafel stond te boenen besefte ik me ineens dat ik al voor de vijfde keer met iets in mijn hand stond waarvan ik niet wist waar ik het kwijt moest.

De la waar zoiets dan normaal gesproken in verdwijnt zat vol en het blauwe kastje (optie twee in dit soort gevallen) durf ik niet meer open te doen. Bang voor wat daar allemaal in ligt. Even stond ik op het punt om all the way te gaan (lees: die verdomde kastjes opentrekken en tot diep in de nacht alles uitzoeken). Maar je snapt, daar had ik natuurlijk geen tijd voor. Dat komt wel als we gaan verhuizen, dacht ik nog. Niet wetende dat ik twee weken later braaf aan het ontspullen zou zijn.

Ontspullen voor een stressvrije verhuizing

Sinds een paar maanden zijn mijn vriend en ik op zoek naar een appartement in Den Haag. Het wil vooralsnog niet zo vlotten, maar we houden de moed erin. En om het verhuizen straks iets minder stressvol te maken, leek het mij verstandig om eens te proeven van die ene trend waar iedereen het over heeft. Voor de goeie orde: zelf ook echt gaan ontspullen was in mijn ogen iets voor latere zorg. Maar daar dachten mijn collega’s van hetkanWel anders over. Tijdens de wekelijkse redactievergadering kwam naar voren dat de ontspullen challenge op mijn lijf geschreven was. Want zonder een stok achter de deur ging ik natuurlijk nooit vrijwillig mijn huis overhoop halen, dat begrijp je.

The Minimalism Game

Dus, lang verhaal kort, ik ben begonnen. Ik doe de komende 30 dagen mee aan The Minimalism Game. En dat gaat als volgt: op de eerste dag gooi of geef ik één ding weg, op dag twee ban ik twee dingen mijn huis uit, enzovoorts. Dit betekent dat ik aan het einde van de rit in totaal 465 (!) spullen de deur uit heb gedaan. Ik weet niet eens of ik überhaupt over zoveel spullen beschik, maar ik ga mijn best doen om in de buurt te komen.

Ik ga niet lukraak dingen weggooien, een beetje structuur is wel gewenst. Volgens Marie Kondo is het verstandig om per categorie op te ruimen. En om het voor jezelf overzichtelijk te houden is het handig om drie grote dozen te pakken. Alles in doos één geef je weg of gaat naar de kringloop, de inhoud van doos twee gooi je weg en de derde doos is voor de dingen die je wilt houden en moet opruimen.

De eerste dagen

Ontspullen

Ik begin in de keuken. Het bij elkaar geraapte servies is namelijk best toe aan een grondige inventarisatie. Van tevoren zei ik tegen mezelf dat het (incomplete) servies van mijn oma de deur niet uitgaat, maar de kapotte bordjes zijn misschien toch aan vervanging toe. In de bestekla kom ik ongebruikte eetstokjes tegen, die geef ik aan een sushiliefhebber. Ook de borrelschaal voor nootjes, chips en olijven heb ik nog nooit gebruikt, dus die gaat naar de kringloop.

Het gaat me tot nu toe goed af, maar dat is makkelijk gezegd na twee dagen. De echte uitdaging moet nog beginnen, als ik straks twintig (!) dingen op één dag weg moet doen. Steunen jullie me? Ik kan alle tips goed gebruiken! En laat ook van je horen als je met me meedoet, dat vind ik leuk! Mailen kan naar redactie@hetkanwel.nl.

Over de schrijver

24 reacties op “In dertig dagen je huis ontspullen”

 1. Wat fijn dat hier de laatste jaren steeds meer aandacht voor is.
  Ontspullen: Het is zoveel meer dan alleen maar wat spullen wegdoen. Je wordt er echt gelukkiger van! Lichamelijke en psychische klachten verdwijnen. Je bent (bijna) nooit meer iets kwijt. Je huis is makkelijker en sneller opgeruimd en schoon gemaakt. Het is goed voor je sociale leven. Je wordt bewuster van je koopgedrag. Je houdt tijd en geld over. Om maar eens wat te noemen.

 2. Pingback: Dertig dagen ontspullen: het eindresultaat -

 3. Pingback: Een tussenstand na tien dagen ontspullen -

 4. Momenteel doe ik de 40 bags 40 days challenge. 40 dagen lang een tas (of doos natuurlijk) vol spullen weg.
  Zit nu op dag 7, boeken, kleding, medicijnen en beautystuff heb ik nu allemaal gehad. Vooral bij medicijnen, make up en bad/body producten gaat het snel want bijna alles is beperkt houdbaar, meestal 12 maanden.

 5. Ik heb afgelopen januari een start gemaakt de marie kondo methode. 6 vuilniszakken kleding weg en zeker 20 stuks verkocht via marktplaats (goed voor mn portemonnee). De overige categorieën vind ik veel moeilijker. Hoewel er ook stapels oud papier weg zijn gegaan. In elk geval moet ik t nog eens oppakken. Mn servieskast ?
  Ik las dat je de opdracht hebt gehaald. Super goed! Succes met de verhuizing straks

 6. Ik wil ook zo graag ontspullen. Ik ben chronisch ziek , niet zoveel kracht en energie ,dierbaren hebben het veel te druk om me daar mee te helpen,liefs !

  1. Er zijn professionele organizers die daar mogelijk mee kunnen helpen. Mocht je wegen budget hebben, vraag dan eens bij je plaatselijke vrijwilligersorganisatie.

 7. Ik heb geen deadline zoals jij, maar iedere 2 maanden ga ik mijn hele huis door en loop alle spullen door. Iedere keer verzamel ik dan weer zeker 3 grote shoppers vol met spullen die weg kunnen. En met een goede bestemming. Het ontspullen geeft voor mij zoveel voldoening. Tijdens het ontspullen ruim ik ook meteen spinnenwebben in mijn hoofd op, ik maak meteen de kasten schoon en met de spullen die ik wegdoe maak ik ook weer een ander blij. Win-win-winsituatie dus 😉

  1. Hoi Miriam,
   Wat goed dat je iedere twee maanden weer door je spullen heengaat. Dat is voor mij ook goed om straks te doen nadat de challenge voorbij is.
   Groet!
   Sjoske

  2. Ontspullen doe je niet alleen thuis, maar vooral ook op het moment dat je iets wil kopen. Elke twee maanden door je spullen heen gaan is dan niet meer nodig.

 8. Beste Ireen,
  Wat leuk dat je de challenge wilt volgen! Dit is de eerste blog die ik over de challenge heb geschreven, later vandaag volgt de tweede. Verder kun je ook onze Facebookpagina in de gaten houden en ons volgen via Instagram (@hetkanwel.nl).
  Groet!
  Sjoske

Reacties zijn uitgeschakeld.