Desastreuze gevolgen olieramp in Golf van Mexico worden nu duidelijk

Myphoto 212
Foto: Emek.net

Wetenschappers slaan alarm over mismaakte garnalen, krabben en vissen in de Golf van Mexico. Vissers vangen steeds vaker garnalen zonder ogen en vissen en krabben met tumoren. Er worden ook krabben gevangen zonder scharen en met zachte schalen. Het gaat om dieren die worden gevangen in water dat vervuild is door een olieramp die is veroorzaakt door BP in 2010, morgen precies 2 jaar geleden.
BP heeft onlangs een schikking getroffen over de schade die het oliebedrijf heeft veroorzaakt. BP zal 7,8 miljard dollar betalen aan meer dan 100.000 huiseigenaren, vissers en andere ondernemers die schade hebben geleden door de olieramp.
De schade aan het milieu is onvoorstelbaar groot. Wetenschappers van het Department of Oceanography and Coastal Sciences van Louisiana State University denken dat chemicaliën die bij de olieramp zijn vrijgekomen verantwoordelijk zijn voor de aantasting van vissen en kreeftachtigen.
Sommige vissers halen honderden kilo’s garnalen zonder ogen binnen bij een enkele vangst. Een visser schat dat de helft van de garnalen geen ogen heeft.
In het artikel van Al Jazeera English worden talloze afwijkingen genoemd aan vissen en schaaldieren. In onderstaande reportage vertelt schaaldierdeskundige Darryl Felder van de University of Louisiana over vergelijkend onderzoek aan gezonde dieren van voor de ramp en zieke dieren die na de ramp zijn gevangen. Slechts enkele genetische afwijkingen door chemicaliën en milieuvervuiling kunnen al een grote invloed hebben op de voedselketen, vertelt Felder.
Dolfijnen
Uit een eerder onderzoek van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) blijkt dat ook dolfijnen zwaar te lijden hebben onder de vervuiling van de Golf van Mexico. Dolfijnen hebben onder meer last van bloedarmoede, ondergewicht, hormonale storingen en long- en leveraandoeningen. Er is ook sprake van buitengewone hoge sterfte onder dolfijnen sinds de olieramp.
Hoe je zonder olie kunt leven, lees je op hetkanWel, bijvoorbeeld met alternatieven voor plastic keukengerei, rijden op elektriciteit of door zelf energie op te wekken.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Het nieuwe nummer van 360 bevat een dossier Kennis is geluk. Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Gezondheid 2.0: de iPhone als cardioloog
Virale filosoof verpakt grootse ideeën in video’s van 2 minuten
Vleesfabrikant failliet door roze slijm

Over de schrijver

2 gedachten over “Desastreuze gevolgen olieramp in Golf van Mexico worden nu duidelijk”

    1. "geld verdienen"? We willen gewoon allemaal reizen, liefst snel en ver en daar heb je veel olie voor nodig.
      Transportbrandstof is het snelst groeiend energieverbruik, de energie van enkele zonnepanelen vallen daarbij volledig in het niet, maar het is altijd aangenaam om je aan een strohalm vast te klemmen.

Reacties zijn gesloten.