Dit Nederlandse skateboard van flessendoppen is oa te koop bij het MoMa in New York

Felgekleurd geel, blauw en rood zijn ze: de skateboards van WasteCraft die gemaakt zijn van plastic afval. Als je ze van dichtbij bekijkt zie je de flessendoppen er nog herkenbaar in zitten. Bij sommigen kan je zelfs de geplette en uitgerekte merknamen nog lezen. “Dat komt omdat we de plastic doppen op een speciale manier hebben samengeperst,” legt Sven Noordhoek uit. Hij is één van de initiatiefnemers van WasteCraft.

Een skateboard van plastic afval

“We willen dat het plastic afval waar onze producten van zijn gemaakt herkenbaar blijft, om zo het probleem zichtbaar te maken,” legt hij uit. “Je kan mensen uitleggen hoe recycling werkt, maar daarmee raak je ze alleen in het hoofd en niet in het hart. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je zichtbaar maken wat voor toffe dingen je van afval kan maken, zodat mensen het nut en de noodzaak voelen om te recyclen.”

Om dat zichtbaar te maken, leek een skateboard bij uitstek een goed product. In zo’n WasteBoard, zoals ze het zelf noemen, zitten 750 dopjes verwerkt. En die kan je allemaal zien zitten. Het eerste prototype werd door de collega’s (Aernout en Rogier) van Sven gemaakt. Dat was een groot experiment, want hoewel zij van klussen hielden,  werkten zij in de communicatie en rechten en hadden zij nul ervaring met het omsmelten van plastic of het ontwerpen van producten.

Experimenteren in een pizzaoven

“We maakten een mal op basis van een tekening van de dochter van Aernout, want dat vonden we leuk. Die stopten we vol flessendoppen in een pizzaoven tot het een beetje begon te smelten. En dan haalden we het er weer uit om te kijken wat er verder gebeurde.” Soms zaten er luchtbellen in of was het niet helemaal mooi weggesmolten, maar uiteindelijk wisten ze precies bij welke temperatuur de doppen smelten, met welke kracht ze de boards moest samenpersen en wat hij moest doen om de luchtbellen eruit te krijgen.

Met deze kennis maakte een technicus vervolgens een machine, die ze nog steeds gebruiken. En met succes. Want hoewel de WasteBoards veel bekijks trokken in skateboardwinkels, maar daar niet zoveel werden verkocht, klopte de wereld van de design aan bij WasteCraft. Het MoMa in New York en het London Design Museum wilden de skateboards in hun shop verkopen. “Toen realiseerde ik me dat we geen skateboardmerk zijn, maar een designmerk. En dat ook merken als Karl Lagerfeld en Fritz-Kola ons WasteBoard kochten om hun eigen verhaal te vertellen.”

Afval als designproduct

Als we elkaar spreken, is Sven net terug uit Milaan. Daar heeft hij tijdens de beroemde Design Week (Salone del Mobile)  niet alleen de skateboards laten zien maar ook, en misschien wel vooral, de andere meubelstukken die WasteCraft tegenwoordig ook maakt van oude flessendoppen. Denk aan felgekleurde vazen, tafeltjes en stoelen van diezelfde flessendoppen. Ook die worden als designproducten vooral aan bedrijven verkocht.

“Het blijkt echt een laagdrempelige manier te zijn om het binnen je bedrijf en met klanten te hebben over plastic afval en circulaire economie,” vertelt Sven enthousiast. In dat kader maakt WasteCraft – op verzoek- ook meubelstukken van afval uit het bedrijf zelf. Denk aan een stoel van oude shampooflessen, plantenbakken van oude plastic kratten uit de fruitteelt of een bar van oude flessendoppen.

“Het zijn perfecte conversationstarters en het laat zien dat je fantastische dingen kan maken van ‘afval’. Bovendien is het een veel leukere manier om het belang van recycling en hergebruik onder de aandacht te brengen, dan met vuistdikke rapporten vol cijfers en feiten. Het is een manier om een verhaal te vertellen op een manier die blijft hangen en dus meer impact maakt.”

Benieuwd naar de WasteBoards, vazen, stoelen en tafels van WasteCraft? Ze zijn het komende half jaar nog te zien bij Lynk & Co op het Rokin (je kan gewoon naar binnen lopen: rechts achterin kan je de producten bekijken).

Lees ook: Deze designstoel is gemaakt van plastic afval uit de gracht. En: De plastic soup surfer, hoe één persoon verschil kan maken.

Over de schrijver