Hergebruikte haute-couture wordt nieuwe mode

Stof ModeDe mode-industrie wordt vaak geassocieerd met luxe en verspilling. De Argentijns-Italiaanse ontwerpster Eva Zingoni weet er alles van. Ze werkte jarenlang voor merken als Ralph Lauren en Balenciaga, vloog de hele wereld over en leefde in luxe, omgeven door haute couture. Een aantal jaar geleden besloot ze deze wereld de rug toe te keren en voor zichzelf te beginnen.

Tegenwoordig gaat ze langs bij de grote modehuizen om restpartijen van stoffen op te kopen, die over zijn van oude seizoenen. Daar maakt ze haar eigen collecties van. Zo geeft ze de stoffen een tweede leven.

‘We maakten fantastische kleding bij Ralph Lauren en Balenciaga, maar alleen voor hele rijke mensen, en we verspilden veel’, zegt Zingoni. ‘Haute couture is geweldig, maar als iets niet perfect is wordt het meteen weggegooid.’Het waren voor haar redenen om het helemaal anders te gaan doen.

Volgens Zingoni, die nu woont en werkt in Parijs, wordt ook binnen de mode recyclen steeds belangrijker. ‘Nu we ons steeds meer realiseren dat we zuinig moeten zijn op onze aarde, kunnen we hier als ontwerpers niet meer onder uit.’

Zingoni is een voorbeeld van een ontwerper die ethische mode maakt. In het decembernummer van Ode lees je meer over deze groeiende beweging. 

Meer informatie: http://www.evazingoni.com/ en Eva Zingoni op Facebook

Foto: Boston_Camera op Flickr

Meer lezen?

De opmars van ethische mode

Eco wordt chic

De terugreis van een biologisch, fair-trade T-shirt

Over de schrijver

1 reactie op “Hergebruikte haute-couture wordt nieuwe mode”

  1. Je zal hier de liefde,<a title="moncler jassen" href="http://moncler-jassenwinkel.com/&quot; >Moncler jassen winter dag als het spoor van de lente, warm en comfortabel. Silent om de lijn van het zicht-moncler jassen online, waar jij en ik delen een winterse zon in te voeren.Waar wacht je nog op, Kom op en doe mee moncler jassen winkel.

Reacties zijn uitgeschakeld.