In balans december door: detox recepten om je dag mee te beginnen

Een detox tijdens de feestdagen is wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het goed om je lichaam met detox smoothies en/of drankjes te ondersteunen bij het verwerken van gifstoffen van zware kerstdiners en andere december gezelligheid.

Een detox sapkuur

Vroeger probeerde ik in januari altijd een sapkuur van een week te doen. Helaas hield ik het niet langer dan twee dagen vol. Dan kreeg ik zo’n hoofdpijn en last van algehele malaise, dat het gewoon niet langer ging. Ik was niet te genieten en functioneerde nauwelijks. Vriendinnen zeiden dat ik er gewoon doorheen moest, omdat ik na een paar dagen echt een energiekick zou krijgen, maar zo ver kwam het niet. Ik moest iets anders bedenken om de detoxen en kwam erachter dat ik het net zo goed tussen kerst en oud en nieuw kon doen.

Reinigen van je lichaam

De term detoxen wordt gebruikt voor het reinigen van je lichaam van afvalstoffen en gifstoffen en dat hoeft helemaal niet met een sapkuur. Je kunt het doen met vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma’s of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen. De een zweert erbij, de ander voelt nauwelijks het effect, maar volgens het Voedingscentrum is er weinig wetenschappelijk bewijs dat deze methoden werken.

Een natuurlijk systeem

Je lichaam heeft namelijk via de lever een natuurlijk systeem om afval te verwerken en lichaamsvreemde en (potentieel) toxische stoffen op te ruimen. Als je gezond eet en drinkt, dan kan je lichaam het zelf. Maar wat als je een tijdje iets minder op je gezondheid hebt gelet? Dan is het een kunst om kritisch naar je eigen eet- en drinkgewoonten te kijken. Drink je bijvoorbeeld te veel alcohol, eet je te veel zout, of suiker? Dan kun je dat als uitgangspunt nemen voor je detox. Een tijd geen suiker, zout, of alcohol bijvoorbeeld. Je hoeft niet meteen te stoppen met eten.

Extra antioxidanten

Je kunt alleen niet elke dag van het jaar helemaal gezond leven. Althans ik niet. En helemaal niet tijdens de decembermaand. Dan zijn de verleidingen groot en eet ik graag het eten dat mijn familie vol liefde voor me maakte. Toch heb ik ervaren dat extra antioxidanten me juist dan helpen om mijn lichaam te ondersteunen bij de reiniging. Natuurlijk niet in plaats van gebalanceerde en gezonde voeding, maar als extraatje.

Een zelfgemaakte smoothie

Je kunt ervoor kiezen om elke dag zelf een van deze smoothies te maken voor extra energie en zo je dagelijkse energieboost binnen te krijgen. Het is maar waar je je zelf het beste bij voelt.
Wil je zelf aan de slag, dan kun je met deze acht smoothie recepten een mooi tegenwicht vormen voor verzurende spijzen als gebak en vlees; ze ‘detoxen’ je spijsvertering weer naar een gezonde balans tussen zuren en basen.

  1. Bloedversterker: Twee knoflookteentjes, handvol peterselie, 1 komkommer, vier bospeentjes, twee stelen bleekselderij.
  2. Meloen:Mix het sap van een citroen met een watermeloen.
  3. Kabbala: een rode biet, een appel, een wortel en een citroen.
  4. Cleanser-mix:drie stelen bleek- of groenselderij, drie wortelen, een halve hand spinazie, een halve hand peterselie.
  5. Gember Settle: vier stelen selderij, een kop water, een eetlepel verse gember, twee appels.
  6. Gemberthee: 1 schijf gemberwortel, eetlepel honing, kop heet water.
  7. V-8 sap:6 tot 8 tomaten, een halve groene peper, 3 tot 4 bosuitjes, 2 wortels, 2 selderijstelen met de blaadjes er aan, half handje spinazie, half handje peterselie, twee geschilde citroenen, twee theelepels sojasaus.
  8. Body Briljant Gezondheidsdrank: 1 geschilde rode biet, een halve komkommer, schijf gemberwortel, twee wortelen, 1 tomaat, twee selderijstelen, half handje peterselie, 1 groene (zure) appel, een theelepel zemelen of psyllium, een theelepel probiotica of yoghurt.

Heb je zelf nog goede recepten? Laat het ons weten.
Fijne feestdagen en een gezond 2020.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020