Detox je huid: stap voor stap op weg naar een egale huid

Foto:  Yu Xiaoou, Flickr, Cc By-Sa 2.0
Foto: Yu Xiaoou, Flickr, Cc By-Sa 2.0
Puistjes, eczeem en jeuk: we hebben allemaal wel eens huidproblemen. Sommigen zelfs zo erg dat het je leven behoorlijk beïnvloedt. Adina Grigore, schrijfster van Detox je huid, was jarenlang vaste klant bij haar huisarts en dermatoloog. Maar wat de dokters haar ook voorschreven, niets hielp. Op een dag had ze er zo genoeg van dat ze stopte met al haar huidverzorgingsproducten. En plotseling ging het beter.

Een stralende huid binnen handbereik

Inmiddels heeft Grigore haar eigen natuurlijke en duurzame huidverzorgingslijn S.W. Basics. Ze is holistisch voedingsdeskundige en personal trainer. In 2015 gaf ze haar boek Detox je huid uit.

Je huid is je grootste orgaan, met een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter en een gewicht van zo’n vier kilo. En, zo maakt Grigore in haar boek duidelijk, je huid weerspiegelt je algehele gezondheid.

Zodra je Detox je huid openslaat maakt Grigore duidelijk dat die stralende huid écht binnen handbereik is. Samen met haar ga je een traject doorlopen waardoor je je bewust wordt van alles wat van invloed is op je huid. Ze vertelt enthousiast maar simpel over de huid. Zo begint ze met een uitleg over hoe je huid in elkaar zit.

‘Luister naar je lichaam’ lijkt de boodschap die Grigore af wil geven. Iedereen is anders, dus is er geen algemene waarheid wat betreft lichamelijke verzorging. Detox je huid zit vol tips en handige trucjes die je kunt gebruiken om je huid te verzorgen. Stap voor stap kom je dichter bij een stralende, egale huid. Je maakt niet alleen gebruik van DIY-recepten, maar leert ook meer over je dieet, lifestyle en voorgeschiedenis.

Wat smeer jij op je huid?

Diy Chocolademasker - Foto:  Sjoukje Cremer
Diy Chocolademasker – Foto: Sjoukje Cremer
Weet jij wat gehydrateerd waterstofhoudend magnesium-silicaat is? De meeste mensen hebben geen idee. En toch kan het zo maar in je deodorant zitten. Het is een schuilnaam voor het kankerverwekkende asbest.

Het blijkt maar weer dat we vaak niet weten wat we op onze huid smeren. Reclames zitten altijd vol perfect egale gezichten en laten je geloven dat je huid hulpeloos is zonder al die lotions en crèmes die ze je aanpraten. Maar niets is minder waar. Juist in die crèmes zitten chemicaliën die de huid kapot maken. En de beautyindustrie wordt hier nauwelijks op gecontroleerd. Organisaties die toezien op de controle van de producenten worden dwarsgezeten door ‘beautybobo’s’ zoals Grigore ze noemt. Zo komt het dat er vaak veel meer troep in cosmetica zit dan we weten.

Papieren equivalent

Detox je huid is zeker een aanrader voor iedereen met huidproblemen. Het boek is meer een proces dan een verhaal. ‘Dit is het papieren equivalent van het traject dat ik altijd inga met gefrustreerde cliënten die hun huidproblemen helemaal beu zijn en op zoek zijn naar antwoorden.’ zegt Grigore zelf. Er is een duidelijke opbouw te zien in haar methodes, en haar ervaringen zitten ook in het boek verwerkt.

Grigore vervalt veel in herhaling met feiten die niet nieuw zijn. Zo benadrukt ze telkens weer hoe belangrijk gezond eten is voor je en dat je goed moet slapen en sporten. Het enige nieuwe hieraan is dat ze dit koppelt aan de huid, waardoor het lijkt alsof je toch nieuwe informatie krijgt. En haar enthousiasme over de huid en alles wat daarbij hoort is af en toe storend, want na de zesde keer ‘Geweldig, hè?’ weet je het wel.

Als je dit boek leest moet je wel zin hebben in actie. Je leest niet alleen maar een boek, Grigore vraagt je om mee te doen. Houd zelf een eetdagboek bij, probeer een nieuwe huidverzorgingsroutine en doe eens een lekker DIY-maskertje op!

Bestel Detox je huid.