Deze 70-jarige dame maakte in één jaar tijd 52 stranden schoon

Mevrouw Pat Smit, ook wel ‘Action Nan’ genoemd, maakte vorig jaar 52 stranden schoon aan de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk. Nadat ze een documentaire over plasticvervuiling had gezien, wilde ze maar één ding: van haar leefomgeving een betere en schonere plek maken. 

“Als het gaat over afval op straat, zeggen mensen altijd: ‘Waarom doet niemand daar iets aan?'”, vertelt Pat in een interview. Vervolgens besloot ze dat zij degene wilde zijn die wél iets deed, ook om andere mensen te inspireren. Het afgelopen jaar heeft ze meerdere stranden schoongemaakt. Vaak liepen vrijwilligers mee, haar kleinkinderen of werkte ze samen met andere campagnevoerders met hetzelfde doel.

Plasticvrije beweging

Het schoonmaken van stranden was niet Pat’s eerste actie tegen plastic vervuiling. Eerder al ging ze op de bres tegen het gebruik van onnodig plastic. Tot nu toe heeft ze al 600 lokale bedrijven in Cornwall aangemoedigd om geen onnodig plastic meer te gebruiken. Beide acties zijn onderdeel van een grotere droom: ze wil van haar geboortestreek Cornwall een voorbeeld maken voor de plasticvrije beweging in het Verenigd Koninkrijk. In 2017 lanceerde ze ‘The Final Straw Cornwall’ om aandacht te vestigen op de grote schade die wordt aangericht door het gebruik van plastic. “Ik voel dat ik een verantwoordelijkheid heb tegenover mijn kinderen en kleinkinderen om er iets aan te doen”, aldus Pat.

Final Straw Cornwall
© Final Straw Cornwall

Eenmalig gebruik

Action Nan is nog niet klaar met haar missie. Ze maakt nog steeds stranden schoon, maar komt ook in actie om de hoeveelheid afval terug te dringen dat vanuit het binnenland de zee in spoelt. De Britse regering heeft inmiddels aangekondigd dat plastic rietjes verboden worden. Volgens Pat is de volgende stap om ook andere plastic artikelen voor eenmalig gebruik te verbieden. Denk bijvoorbeeld aan het plastic materiaal waarin groenten en fruit wordt verpakt.

Attenter zijn

“Veel van het afval dat ik heb opgehaald, bestaat uit alledaagse voorwerpen. Deze dingen worden door ons allemaal gebruikt en het is schokkend om te zien dat onze prachtige stranden langzaam vervuilen. Laten we proberen wat attenter te zijn. Ik ben gedreven om te proberen onze levende planeet te beschermen voor mijn kinderen en kleinkinderen en ik zal alles blijven doen wat in mijn vermogen ligt om dat te bereiken”, zegt Pat in een interview.

Over de schrijver