Vorige week las ik een artikel in de Volkskrant waarin de vraag werd gesteld waarom lezen zo belangrijk voor ons is. Aanleiding voor die vraag was het verschijnen van de meest recente cijfers over lezen, die eerder dit jaar bekend gemaakt werden. Daaruit blijkt dat we in 1975 nog 6,5 uur per week besteedden aan lezen, terwijl we in 2011 nog maar 2,5 uur per week lazen. Onder jongvolwassenen (20 – 34 jaar) las in 2006 87% nog wel eens een boek, terwijl dat in 2006 nog maar 49% was. Grote boosdoener is natuurlijk de komst van de smartphone en social media, die al onze aandacht en tijd opslurpt.
Van lezen leer je denken
Lezen is belangrijk voor de hersenen, zegt neuropsycholoog Jelle Jolles van de Vrije Universiteit in het artikel. Maar het is vooral ook goed voor de mens. Lezen is een effectieve methode om ervaringen en kennis van anderen te kunnen gebruiken. Van lezen leer je denken. Ook Adriaan van der Weel, bijzonder hoogleraar van de moderne geschiedenis van het boek aan de Universiteit van Leiden zegt dat in de Volkskrant. “Je leert hoe mensen in elkaar zitten, wat hun drijfveren zijn en hoe ze kunnen reageren.” Lezen is een belangrijke tool in het ontwikkelen van o.a. empathie.
Bibliotherapie
Een paar jaar geleden stond in The New Yorker al eens een artikel over bibliotherapie, waarin de vraag gesteld werd of het lezen van boeken je gelukkiger kan maken. De term bliotherapie werd in 1916 voor het eerst gebruikt in een artikel in de Atlantic Monthly, waarin het lezen van boeken werd aangemoedigd vanwege het therapeutische effect ervan. Dat het lezen van boeken goed kan zijn voor je mentale gezondheid en je relaties met anderen, is vast geen verrassing voor de boekenwormen onder ons.
Persoonlijk krijg ik van het lezen van boeken altijd meer energie. Ik raak geïnspireerd en het opent mijn wereld naar een breder perspectief. En omdat het nu zomer is en we dus massaal op vakantie gaan, hebben we ook weer tijd om te lezen. Een paar tips voor boeken die de moeite waard zijn om deze zomer in je hangmat of op het strand te lezen.
De kracht van betekenis – Emily Esfahani Smith
Stop met het zoeken naar geluk, maar ga op zoek naar betekenis. Want wie op zoek gaat naar betekenis, vindt het leven zinvoller. “Het najagen van geluk, maakt mensen ongelukkiger,” stelt de Amerikaanse psycholoog Emily Esfahani Smith in haar boek. Ze wisselt voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek af met persoonlijke verhalen van mensen die ze interviewt over de betekenis van het leven. Denk daarbij aan een astronoom, die in het verlaten landschap van Texas nachtenland de sterren buiten ons sterrenstelsel bestudeert. Maar ook aan een vader wiens 14-jarige dochter een ernstig ongeluk heeft gehad. Het boek is levendig en afwisselend geschreven en leest als een trein.
Donut economie – Kate Raworth
Kate Raworth, we hebben het al eerder over haar gehad. Deze econoom wordt niet voor niets de Keynes van onze tijd genoemd. In haar boek schetst ze een economie waarin de waarde van geld niet zonder meer boven andere waarden wordt gesteld. De sociale waarden (onderdak, voeding, gezondheid) en de ecologische waarden (plasticsoep, klimaatverandering) zijn minstens zo belangrijk. Als we het verdienen van geld belangrijker blijven vinden dan de planeet of de mens, dan helpen we de aarde binnen de kortste keren naar de verdoemenis. Wat we de komende 50 jaar doen, bepaalt onze toekomst voor de komende 10.000 jaar, zo stelt Raworth. Een interessante en vernieuwende blik op wat economie eigenlijk is en hoe het verder moet.
De edele kunst van not giving a f*ck – Mark Manson
Dit Amerikaanse boek staat al een jaar in de top 10-lijstjes van best gelezen boeken, maar mocht je het gemist hebben dan is het voor deze zomer zeker een aanrader. Mark Manson is een blogger uit New York met meer dan 2 miljoen lezers. In zijn boek stelt hij dat we eigenlijk veel te veel belang hechten aan onbenullige zaken en ons niet focussen op dat wat er echt toe doet. Reden daarvoor is dat we in het Westen tot op het bot verwend zijn en veel te veel van onszelf en het leven verwachten. We moeten dus leren om zorgvuldiger te kiezen waar we ons echt druk om moeten maken door een zinnig doel te hebben in het leven en te stoppen met het aandacht geven aan allerlei kleine, nietszeggende probleempjes.
Verlangen naar minder – Jelle Derckx
In 2011 vertrok Jelle Derckx met een kop vol zorgen en een boek in zijn rugzak naar Brazilië. De reis en het boek inspireerde hem om zijn leven 180 graden om te gooien. Hij begon met minimaliseren, ging minder kopen en bewuster leven. Dit gaf ruimte voor dingen die écht belangrijk zijn zoals persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid. In zijn boek deelt hij zijn persoonlijke ervaringen en onzekerheden en geeft hij praktische tips en tricks op het gebied van minimalisme, timemanagement en persoonlijke groei.
Heb jij nog een tip voor een boek dat we deze zomer absoluut moeten lezen? Laat het ons dan vooral weten!
3 gedachten over “Deze boeken kunnen deze zomer mee in je vakantiekoffer”
master your mindset van Michael Pilarczyk
Michael Pilarczyk heeft ook think and grow rich een update gegeven naar de huidige tijd.
Sorry over het hoofd gezien, maar een must, The Upanishads, de oudste denkwijze over het zijn, waar alle religies van zijn afgekeken, maar in zijn eenvoud zoveel menselijker, kan je wezenlijk helpen een beter en ander mens te zijn, en daar door gelukkiger, Jenne
Als Nederlander moet je zeker de Anton Wachter boeken van Simon Vestdijk lezen, dit denken hoort bij ons, is mooi en maakt je gelukkig, te weten dat je hier van daan komt, vriendelijke groet en prettige vacantie, Jenne
Reacties zijn gesloten.