Deze boer verruilt zijn melkkoeien voor een voedselbos

Boerenzoon Mark Venner gaat het bedrijf van zijn vader in het Limburgse Baexem helemaal omgooien. De 20 hectare grasland met melkkoeien maken de komende jaren plaats voor een voedselbos. Dit voedselbos zal naar verwachting zeker 10.000 ton CO2 uit de lucht halen. De eerste bomen gaan deze winter nog de grond in. En dat allemaal met behulp van De Grootouders voor het Klimaat, die een crowdfundingsactie startten voor het project. Deze organisatie gelooft namelijk dat voedselbossen een belangrijk middel zijn om de landbouw te verduurzamen en de klimaatverandering te remmen.

 Voedselbos

Een voedselbos is een totaal andere manier van landbouw dan we gewend zijn. In plaats van een akker, die jaarlijks ingezaaid en geoogst wordt, zijn er vaste bomen en struiken die het hele jaar door voedsel produceren. Denk daarbij aan fruit, dat op verschillende momenten in het jaar groeit. Maar ook aan noten, scheuten, knollen en bladgroente.

In een voedselbos wordt dus niet geploegd en gespoten, maar alleen geoogst, zo schreef de Volkskrant eerder dit jaar al eens. Een systeem waar niet alleen de mens wel bij vaart, maar ook vogels en insecten. Kortom: het is goed voor de biodiversiteit. Daarbij komt dat een voedselbos beter tegen langdurige droogte of extreme regenbuien kan dan andere vormen van landbouw.

CO2 opvang

Een voedselbos legt ongeveer evenveel CO2 vast als een natuurlijk bos. Daarmee is het niet alleen een natuurvriendelijke manier van landbouw, maar komt het ook tegemoet aan de oproep om meer bomen te planten. Zoals we eerder al schreven: als we de komende jaren wereldwijd 1,2 biljoen bomen bijplanten, kunnen we de CO2-uitstoot van de afgelopen 10 jaar neutraliseren. Een voedselbos helpt daar dus net zo goed aan mee als een ‘gewoon bos’.

Het roer om

Er zijn steeds meer jonge boeren, die het roer omgooien en het bedrijf van hun ouders aanpassen aan moderne tijden. Zo zagen de vier kinderen van boer Peter Venner geen toekomst meer in het gangbare melkveebedrijf van hun vader. Via de via Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg (IKL) kwamen ze in contact met de Stichting Voedselbosbouw Nederland. Door er een voedselbos aan te leggen op het land van hun vader, kunnen ze samen iets moois maken.

Investering

Een voedselbos vergt wel een flinke investering, want het plantgoed is duur en de eerste oogst is pas na een jaar of vijf. De praktijk leert echter dat een voedselbos na een jaar of 8 per hectare meer geld opbrengt dan een gangbare teelt. Zoals gezegd geloven De Grootouders voor het Klimaat er heilig in dat het voedselbos dé manier is om de landbouw te verduurzamen, de biodiversiteit te herstellen en de gevolgen van klimaatverandering terug te dringen. Ook jij kan daarbij helpen. Hier vind je de crowdfunding voor het voedselbos.

Wat denk jij? Is een voedselbos inderdaad een goede manier om de landbouw te verduurzamen en de biodiversiteit te herstellen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

42 gedachten over “Deze boer verruilt zijn melkkoeien voor een voedselbos”

  1. Goed initiatief! Alleen niet alle koeien wegdoen, want dieren horen in een voedselbos. Ook omdat je graspaden ed hebt en koeien en schapen zijn dan ideaal om alles bij te houden.

    1. Daar dacht ik ook aan. Mogen de koeien de rest van hun leven daar blijven? Of worden ze opgevangen in een sanctuary? Want deze dieren mogen niet de dupe worden van deze transitie….(lees: geslacht worden). Respecteer de dieren, geef ze een mooie oude dag!

  2. “De praktijk leert echter dat een voedselbos na een jaar of 8 per hectare meer geld opbrengt dan een gangbare teelt.” Van het oudste voedselbos in ons land (Sualmana in Swalmen is aangeplant in 1995) of het op één na oudste (Ketelbroek in Groesbeek is aangeplant in 2010) zijn nog nooit opbrengstgegevens gepubliceerd en alle andere voedselbossen in ons land zijn – soms bij lange na – nog geen 8 jaar oud. Op welke gegevens is ‘de praktijk’ dan gebaseerd?

  3. Fantastisch. Goed om zoiets een keer te lezen. Want je zou bijna denken dat alle boeren agressieve egoïsten zijn. Gelukkig zijn er ook heel goed bezig. En laten ze zien dat dat ook kan werken. Voor hunzelf en voor de omgeving.

Reacties zijn gesloten.