Deze bouwmaterialen zijn beter dan beton

Energiezuinig en duurzaam wonen staat steeds meer in de belangstelling. Nieuwe woningen worden zonder gasaansluiting opgeleverd, bestaande huizen worden energieneutraal verbouwd en een dak zonder zonnepanelen lijkt bijna ouderwets. Maar als je echt een slag wil slaan, begin je bij de basis. Kijk naar de energievraag, het ontwerp van het huis én naar de bouwmaterialen.

Bouwmateriaal

Beton is keihard en bijna onverwoestbaar, maar het scoort niet zo goed op duurzaamheid. Zo is het maken van beton niet zo milieuvriendelijk en is het materiaal ook niet echt geschikt voor hergebruik. Hout is dat wel. Er is geen enkel bouwmateriaal dat met zo weinig energie wordt geproduceerd als hout. Het groeit relatief snel en neemt ook nog eens CO2 op. Bovendien kan het bij de afbraak van een gebouw prima als sloophout opnieuw gebruikt worden voor andere toepassingen.

Isolatiemateriaal

Om je huis energiezuinig te maken, is een goede isolatie nodig, maar isolatiematerialen komen in vele variaties. Glaswol, steenwol en PUR zijn veelgebruikte materialen, maar of ze ook ecologisch verantwoord zijn, is nog maar de vraag. Houtvezelplaten scoren wel goed, ook op onderdelen als brandveiligheid, geluidwering en vochtregulering. Een goede isolatie van muren en dak is belangrijk als je wil overstappen op de warmtepomp en van het gas af wil.

De warmtepomp

Met de warmtepomp wordt energie uit de omgeving gehaald (lucht, water, grond) en omgezet naar een hogere bruikbare temperatuur. Deze warmte-energie wordt dan afgegeven aan zogenaamde afgiftesystemen (radiator, vloerverwarming, convectoren).
Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen in omloop, maar welke keuze is nou de beste? Als je geld wilt of moet besparen, kan een hybride-oplossing een goede optie zijn. Als afgiftesysteem wordt de vloer- of wandoplossing vaak als ideaal bestempeld. Infrarood verwarming geeft een grote mate van comfort en is goed toepasbaar voor bepaalde ruimtes, maar het vraagt wel relatief meer energie.

Beter dan beton

Als je je huis duurzaam wil (ver)bouwen, is het belangrijk om het grote geheel in de gaten te houden. Het ruimtelijke ontwerp van de woning, de materiaalkeuzes, al dan niet damp-open constructies, de verwarmingsinstallaties en de warmtepomp. Het heeft allemaal invloed op elkaar. En alleen bij een juiste afstemming krijg je een gezond binnenklimaat en een ecologisch verantwoorde woning.
Al deze zaken en meer komen aan de orde tijdens de informatiemiddag ‘Beter dan beton’. Een middag vol praktische informatie van experts zonder verkooppraatjes. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kan je je hier aanmelden.
Beter Dan Beton E1530653357454

Over de schrijver

5 gedachten over “Deze bouwmaterialen zijn beter dan beton”

  1. Hout is inderdaad duurzamer dan beton, maar het is ook een heel ander bouwmateriaal dat voor andere doeleinden wordt gebruikt. Voor het bouwen van huizen kan ik het me nog wel voorstellen. In ieder geval goed dat u nadenkt over duurzame alternatieven.

  2. …Beton is keihard en bijna onverwoestbaar, maar het scoort niet zo goed op duurzaamheid…..en is het materiaal ook niet echt geschikt voor hergebruik…….
    Niet waar.
    Het beton dat de Romeinen 2000 jaar geleden maakte is nog altijd van goede kwaliteit. De fout is gewoon bouwkundig. Teveel water, een slechte dekking van het metaal waardoor het beton poreus is , er roest ontstaat en het beton eraf springt.
    Alle steenachtige sloopmaterialen worden gebroken en hergebruikt voor (weg)funderingen. Beton heeft vele voordelen boven houtprodukten en ook nadelen, of dit nu beter of slechter voor de milieu-manie is betwijfel ik.
    ….Hout groeit relatief snel …. Om uit een dennenboom een balk te zagen van 6×16 cm moet deze boom wel 50 jaar oud worden, Wil men hardhout zoals eiken- noten- beukenhout dan duurt het nog veel langer. En dit kan ik voor een balk niet relatief snel noemen.

Reacties zijn gesloten.