Deze bouwstenen zijn tegelijkertijd plantenbakken

Groen krijgt een steeds belangrijker plek als het gaat om bouwen. Zo krijgen Utrecht en Eindhoven allebei groene woontorens, die uitpuilen van de bomen en struiken. Tegelijkertijd lijkt 3D-printen een duurzame oplossing te zijn voor het bouwen van huizen. Zo schreven we eerder al over de eerste woonwijk met 3D-geprinte woningen in Eindhoven en over deze huizen, die binnen 24 uur uit de printer rollen. Wat nou als je deze twee trends met elkaar combineert? Dan krijg je bouwstenen met geïntegreerde plantenbakken en dat ziet er fantastisch uit.

3D-printen

Veel 3D-geprinte huizen rollen in z’n geheel uit de printer.  Dat wil zeggen dat er geen losse bouwstenen aan te pas komen, zoals bij een traditioneel huis dat opgemetseld wordt met losse (bak)stenen. Voordeel is dat de huizen hierdoor een stuk sneller gebouwd kunnen worden. Bovendien kan je de printer zo programmeren dat de woning tot op zekere hoogte aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners.

Grote, grijze betonmuren

In Eindhoven zie je dat ook: geen huis is hetzelfde.  Toch is de buitenmuur bij alle woningen één grote, grijze betonmassa. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het ontwerp van de architect, die zich liet inspireren door zwerfkeien in een natuurlandschap.  Maar ook de 3D-geprinte huizen, die vorig jaar op het South by Southwest festival in Austin (Texas) werden gepresenteerd, zijn allemaal identiek.  Alleen op die manier slagen de makers er namelijk in om de huizen binnen 24 uur uit de printer te laten rollen.

Aparte bouwstenen

Dat het ook anders kan, bedacht het Amerikaanse architectenbureau Rael San Fratello. Dit bureau is met hun project ‘emerging objects’ al langer bezig met experimenteren in 3D-printen. Zo ontwierpen ze 3D-geprinte bouwstenen, die als een soort LEGO-blokjes in elkaar passen. In de stenen is een kleine plantenbak geïntegreerd waardoor je een uniek patroon van groen kan aanbrengen.

Een groene muur

Om te laten zien hoe dat er in de praktijk uitziet, bouwden de architecten een klein huisje in een achtertuin in Oakland (Californië).  Hierin werden 4500 keramische stenen verwerkt waaruit verschillende vetplanten groeien. “In dit 3D-geprinte huisje worden verschillende experimenten, die we gedaan hebben met 3D-printen, met elkaar gecombineerd. We laten hiermee zien wat het potentieel is van het gebruik van deze bouwstenen,” zegt het team aan de site De Zeen. “De stenen hebben zes verschillende patronen, waarvan er vier kleine openingen hebben waaruit een plant kan groeien.”

Plantenbakken

Plantenbakken

Plantenbakken

Wij zijn enthousiast. Wat vinden jullie van deze groene bouwstenen uit de 3D-printer? Is het iets voor Nederlandse huizen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

6 gedachten over “Deze bouwstenen zijn tegelijkertijd plantenbakken”

  1. Ik vind het geweldig, maar heb wel een vraag erbij: we weten dat planten groeien en groeien, en daarbij zo’n kracht hebben dat ze van alles kapot kunnen drukken. Hoe gaat dat bij deze bouwstenen?

  2. Ik zou ze willen kunnen kopen: een klein muurtje zomaar ergens waar het anders onmogelijk zou zijn om wat groens te hebben; heerlijk toch? Ook zou je een verplaatsbaar muurtje kunnen maken: om bijv. tomaten op een slechte dag uit de wind te houden

  3. Geweldig!In Nederland hebben we -helaas- te maken met bestemmingsplannen en welstand. Hierdoor wordt gevelbekleding voorgeschreven en kan je -althans in de bebouwde kom- dit soort dingen niet toepassen.

Reacties zijn gesloten.