Deze groene powervrouwen moet je in de gaten houden

Het is vandaag internationale vrouwendag en dat laten we bij hetkanWEL natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Het lijkt ons een uitstekende gelegenheid om een paar Nederlandse powervrouwen in het zonnetje te zetten. Vrouwen, die zich op geheel eigen wijze inzetten voor een groener, eerlijker en leuker leven.

Marieke Eyskoot

Ze schreef het boek: Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle, dat vorig jaar verscheen. Het werd door Glamour ‘de duurzame bijbel’ genoemd. “Groen is allang niet meer saai, duur of ingewikkeld, maar juist leuker dan ooit,” zei ze zelf in een interview met Harper’s Bazar en daar zijn wij het bij hetkanWEL natuurlijk vurig mee eens. Eind mei verschijnt er een internationale editie van haar boek: This is a good guide – for a sustainable lifestyle. En die versie is verkrijgbaar in verschillende landen, waaronder Denemarken, Duitsland, Finland, Engeland, Amerika en Canada.
Marieke E1520438775890

Seada Nourhussen

Seada werd eind vorig jaar benoemd tot de nieuwe hoofdredacteur van OneWorld. Daarvoor werkte ze jarenlang als columnist en Afrika-redacteur bij dagblad Trouw. Ze is geboren in Ethiopië en was één van de vrouwen die van zich liet horen in het spraakmakende interview in NRC Handelsblad: “Witte mensen moeten eens luisteren.” Bij OneWorld wil ze nieuwe stemmen een podium geven en wil ze de Nederlandse journalistiek meer kleur geven.
Seada E1520438857342

Lisette Kreischer

We spraken haar twee weken geleden al over haar nieuwe boek The plant pharmacy, dat deze week verscheen. Daarin bespreekt ze de geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Maar we kennen Lisette Kreischer natuurlijk al langer als de vrouw die veganisme op de kaart heeft gezet in combinatie met lekker eten. En natuurlijk als mede-oprichter van de inmiddels beroemde weed-burger: een plantaardig burger gemaakt van het groene goud, oftewel zeewier.
Lisette E1520438927212

Marjolein Jonker (a.k.a. Marjolein in het klein)

Ze noemt zichzelf pionier en ambassadeur van tiny houses in Nederland en dat is niet voor niets: ze was de eerste Nederlandse die bewust klein en duurzaam ging wonen.  Ruim een jaar geleden richtte ze de stichting Tiny House Nederland op en sindsdien heeft de beweging in Nederland niet stil gezeten. Er staan inmiddels zo’n 100 tiny houses in ons land en daarmee lopen we behoorlijk voorop in Europa. Bovendien blijkt uit onderzoek van de STEC groep dat het hier niet om een hype gaat, maar dat tiny living een blijvend fenomeen is.
Marjolein E1520438984941

Anne Knol

Anne Knol is campagneleider duurzame mobiliteit van Milieudefensie. Ze liet vorig jaar van zich horen toen de organisatie een rechtszaak aanspande tegen de Nederlandse staat. Ze eisten dat de overheid meer zou gaan doen tegen de luchtvervuiling. Helaas stelde de rechter de organisatie in december in het ongelijk, hoewel er wel bevestigd werd dat de Europese luchtkwaliteitsnormen werden overschreden. “Iedereen heeft recht om gezonde lucht in te ademen,” zegt Anne Knol. “De Staat is verplicht daarvoor te zorgen en moet zich aan de wet houden. Daarom gaan we in beroep.” De strijd is dus nog lang niet gestreden.
Anne E1520439068823

Talita Kalloe

Talita is journalist, copywriter en communicatie adviseur. Op soulstores.com brengt ze retailers, ontwerpers en consumenten met elkaar in contact die een liefde delen voor duurzame, bewuste en een stijlvolle levensstijl. Haar motto: buy less, choose well.  Ze geeft ondermeer de Guided Sustainable Shoppingtour, afgelopen week nog in de Haarlemmerbuurt in Amsterdam.
Talita E1520439149491

Harriët Tiemens

Ze staat op nummer vijf in De Duurzame 100 van dagblad Trouw en is daarmee de hoogst genoteerde vrouw. Opvallend is ook nog eens dat ze uit het niets op deze hoge plek terecht kwam.  En dat allemaal dankzij haar inspanningen als wethouder in Nijmegen, die ervoor zorgden dat de stad zich dit jaar de Groene Hoofdstad van Europa mag noemen. Dat heeft ze natuurlijk niet alleen gedaan, vertelt ze in een interview met Trouw: “Je moet de groene ambities delen met het hele college, inclusief de burgemeester.” En natuurlijk hebben ook de inwoners meegeholpen. We zijn benieuwd wat Nijmegen dit jaar als Groene Hoofdstad allemaal gaat doen.
Harriet E1520439536822
Natuurlijk zijn er een hoop groene powervrouwen die we niet genoemd hebben in dit artikel, maar die het net zo goed verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Welke vrouw zou volgens jou nog in ons lijstje moeten worden opgenomen? We horen het graag.

Over de schrijver

6 gedachten over “Deze groene powervrouwen moet je in de gaten houden”

 1. Ik ga voor Anne Knol. Schone lucht is punt één en door meer bomen en
  minder auto’s en overbevolking tegengaan, is dat misschien te realiseren.
  En ik hoop dan wel dat Anne achter deze drie maatregelen staat.
  Anne heeft een prettige, bescheiden uitstraling.

 2. Nou Grietje, Ik mag toch hopen dat het geen bont is. Trouwens nepbont vind
  ik ook niks, want dan blijft de vraag bestaan en ik wil geen suggesties.
  Daarom vind ik vleesnamen ook zo smerig en misleidend voor vegetarische
  snacks!

 3. Waarom nu nóg een boek over geneeskrachtige kruiden schrijven, Lisette Kreischer? Dat is oude wijn in nieuwe vaten gieten. Mensen die boeken schrijven willen zich doen horen en dan is het nog verspilling ook!
  Er zijn al heel veel boeken over dit onderwerp geschreven, van hele eenvoudige
  tot zeer uitgebreide. Toe zeg, waar ben je mee bezig. Het is allemaal overschrijverij langzamerhand.

 4. Waarom nu nóg een boek over geneeskrachtige kruiden schrijven, Lisette Kreischer? Dat is oude wijn in nieuwe vaten gieten. Mensen die boeken schrijven willen zich doen horen en dan is het nog verspilling ook!
  Er zijn al heel veel boeken over dit onderwerp geschreven, van hele eenvoudige
  tot zeer uitgebreide. Toe zeg, waar ben je mee bezig. Het is allemaal overschrijverij.

 5. Ik nomineer graag Karina Tiekstra van social enterprise myWheels. Een autodeelplatform met een missie; 8 miljoen auto’s in Nederland terug brengen tot 1 miljoen door auto’s zoveel mogelijk te delen. Ze heeft in een korte tijd het bedrijf het bedrijf laten groeien tot een van de grootste autodeelplatformen van Nederland.

Reacties zijn gesloten.