iglo
diy

Deze iglo kan je makkelijk zelf bouwen

Er wordt hard geëxperimenteerd in de bouwindustrie om een duurzaam alternatief te vinden voor beton. Zo wordt er gebouwd met aardezakken, met zeewier, met hout, kurk en nu ook met lucht. Aircrete, zoals dit materiaal wordt genoemd, is een schuimachtige substantie gemaakt van luchtbubbels en cement. Het is goedkoop om te maken, brandveilig en prima geschikt voor de doe-het-zelver om een iglo mee te bouwen. Of een dome home, zoals ze in het buitenland ook wel worden genoemd. 

Aircrete

Aircrete is een lichtgewicht isolerend materiaal. Het heeft de eigenschappen van beton, maar leg het in een bak water en het blijft drijven. Tegelijkertijd kan het goed tegen water en is het bestand tegen schimmel. Goede eigenschappen voor bouwmateriaal. Zeker als je bedenkt dat het hoofdbestandsdeel lucht is, waardoor het niet alleen goedkoop is, maar ook milieuvriendelijk. De aircrete stenen worden met name gebruikt om koepelvormige huizen van te maken. Een iglo dus, die met hun ronde vormen (net als de earthbag huizen waar we eerder over schreven) helemaal opgaan in de natuurlijke omgeving en bovendien oersterk zijn.

Bubbeltjesbeton

Het bubbeltjesbeton (om maar eens een Nederlandse vertaling te proberen) is makkelijker en sneller om mee te werken dan normaal beton. Zo kan je de blokken met houtbewerkingsgereedschappen makkelijk vormen en is het geschikt om spijkers en schroeven in te gebruiken. Zie hier hoe werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=llsQL2bPWqY

Iglo

De dome home van aircrete biedt -net als tiny houses- een goed alternatief voor mensen, die niet gebukt willen gaan onder een torenhoge hypotheek. En dus wordt deze iglo over de hele wereld gebouwd: van de Verenigde staten tot aan Mexico en van Costa Rica (in een appelgroene variant) tot aan Thailand (in de kleur van een mango). Die laatste is een tijdsbestek van 6 weken gebouwd en kostte nog geen 6.000 dollar. Dat is natuurlijk wel in Thailand, waar alles goedkoper is, maar toch.

In Nederland hebben we deze dome homes nog niet gesignaleerd. Ken jij er wel één laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

11 reacties op “Deze iglo kan je makkelijk zelf bouwen”

 1. Je kan dat schuimbeton gemakkelijk zelf maken met de goedkope mixer van Domegaia, de website waar dit filmpje oorspronkelijk gepost is.
  Het probleem in Nederland is natuurlijk de bouwvergunning.
  In Zuideuropese landen zijn ze meestal wel soepeler.
  TIP: je kan best een landbouwgrond kopen en daar zo’n kleine constructie op zetten, als je daarnaast ook iets doet met landbouw, permacultuur, bloementuin e.d.

 2. Hier zit nog steeds cement in, wat het slechtste deel van beton is. Bij de productie van 1 kilo cement komt ongeveer 1 kilo CO2 vrij. De jaarlijkse CO2-uitstoot van cement is groter dan die van de hele EU!
  Dit is dus géén duurzame alternatief voor beton en is slecht voor het klimaat. Een echt duurzaam alternatief voor beton is Geopolymeer, daarin zit geen cement en kan helemaal gemaakt worden van afvalgrondstoffen. Dat is voor de eerste keer gebeurd in onze woningen in Ecodorp Boekel.

  1. En moet je voor cement de aarde niet ontginnen? Ik bedoel maar, er zijn andere en milieu vriendelijkere opties dan air crete… Bovendien is het vervoer ook nog eens vervuilend. Dankjewel voor de uitleg!

 3. Erg inspirerend, maar ik erger me aan de titel. Want: ik kan dat in Nederland dus niet makkelijk zelf maken. Zo trek je lezers, maar dan frustreer je ze. Wees realistisch. Zet als titel: wie gaat dit fantastisch bouwmateriaal in Nederland introduceren?

 4. Let op, dit is niet ecologisch! Nog steeds beton maar dan met lucht. Schuimbeton heet dat. In Nederland zou je daar ook echt geen vergunning voor krijgen om dat als constructief materiaal
  Te gebruiken.

   1. Hoi Christine, ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Denk er zelf ook over om dit over een jaar in Andalusië te doen, in Órgiva. Heel veel plezier en succes en laat je weten hoe het proces vordert?

Reacties zijn uitgeschakeld.