Deze Indonesische hackers maken de wereld een stukje mooier

Toen ik in Singapore was, werd ik getipt over een internationaal Bio Art-event, genaamd HackteriaLab, dat plaats zou vinden in Yogyakarta, Indonesië. Over wat ik ooit over de hackers had gehoord, wist ik dat dit een bijzondere gebeurtenis zou zijn. En dat ik er heen wilde. Wat mij ook lukte, een week lang mocht ik als ‘observer’ rondlopen op de beursvloer. Het was de kans voor mij om in contact te komen met een aantal zeer slimme breinen en te leren hoe ze met hedendaagse technologie tot nieuwe innovaties komen. Door dingen te creëren vanuit het niets en lokale gemeenschappen toegang te geven tot technologie die betaalbaar is.

Dsc_0110Verkleind

Yogyakarta

Maar voor ik verder vertel over HackteriaLab is het handig om eerst iets uit te leggen over Yogyakarta. Het is een speciale plek binnen Indonesië, ben ik achter gekomen. Het is een stadsprovincie met een aparte status binnen Indonesië. Er is een koning van Yogyakarta die weliswaar rechtstreeks rapporteert aan de Indonesische minister-president, maar waardoor de provincie dus in grote mate autonoom wordt bestuurd. Tevens is het ook de grootste studentenstad van Indonesië.

Yogjakarta ademt een sfeer van (sociale) innovatie waarin toepassingen worden ontwikkeld waar de rest van Indonesië behoefte aan heeft. Er zijn veel plekken in de stad en daarbuiten waar kleine, bijzondere, innovatieve projecten hun weg vinden. Het maakt dat deze stad de juiste condities heeft voor denkers, doeners en hackers om van minder meer te maken.

Bio Art, open source soft- en hardware, Do It Yourself-biologie, design, elektronica-experimenten, het is allemaal te vinden op HackteriaLab. Het is een internationale samenkomst van een diverse groep van mensen die hun creativiteit de vrije loop laten. Door natuurkunde, biologie, chemie en biomimicry met slimme technologie te combineren en via open source te delen zijn deze DIY-wetenschappers in staat allerlei moois te ontwikkelen.

Van harde schijf tot bloedcentrifuge

En dus is het geen toeval dat hier HackteriaLab plaatsvindt. Je kunt het een botsing noemen van de meest uiteenlopende kennisgebieden. Bio Art, open source soft- en hardware, Do It Yourself-biologie, design, elektronica-experimenten, het is allemaal te vinden op HackteriaLab. Het is een internationale samenkomst van een diverse groep van mensen die hun creativiteit de vrije loop laten. Door natuurkunde, biologie, chemie en biomimicry met slimme technologie te combineren en via open source te delen zijn deze DIY-wetenschappers in staat allerlei moois te ontwikkelen.

Wat ik zag was bijvoorbeeld een bloedcentrifuge gemaakt van een oude harde schijf.  De oplossing voor ziekenhuizen inontwikkelingslanden om gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar te maken. En natuurlijk ook een kans voor ondernemers die klaar ligt om geïmplementeerd te worden.

Zeer Goedkope Bloedcentrifuge Want Gemaakt Van Een Harde Schijf.

Of een open source-onderzoek naar antibiotica dat voor iedereen toegankelijk is.

Een meetsysteem waarmee de lokale waterkwaliteit kan worden gemeten en dat weinig geld kost omdat het gebruikt maakt van de open source-processoren van Arduino en Raspberrypi.

En wat te denken van een microbiologische brandstofcel? Een cel ontwikkeld door een groep DIY-biologen en natuurkundigen die werkt op modder en dus bijvoorbeeld prima te gebruiken is in de jungles van Indonesië?

Stroom Nodig In De Jungle? Bovenstaande Brandstofcel Werkt Op Modder.

Vooruitgang uit afval

Deze “bottom of the pyramid (BoP)”-oplossingen voor belangrijke problemen zijn dichterbij dan we denken. Het hoeven helemaal geen ingewikkelde techoplossingen te zijn. De natuur, ons afval en enig begrip van werking van technologie kan je heel ver brengen. Als maker maar ook als (ervaren) ondernemer voor wie deze kansen klaar liggen om in de wereld verspreiden te worden. Of wat te denken van overheden? De technologie die ik gezien heb kan nieuwe banen creëren, de gezondheidsvoorzieningen drastisch verbeteren, en nog belangrijker, met behulp van Moeder Natuur creëert haalt het weer meer uit onze bergen afval.

Een inspirerend voorbeeld van deze HackteriaLab dat ik in deze kwestie nog wil noemen, is dat van het team uit Nepal. Zij bogen zich over het vraagstuk hoe de stad Katmandu om moet gaan met de vele burgers die zij aantrekt en hoe zij moeite heeft met deze massale stroom. Het Nepalese team is daarom begonnen met het ontwikkelen van educatieve programma’s om de overheid verder te laten denken dan het onderhouden van hedendaagse voorzieningen. Of zoals het team dat zegt: “It’s time the Nepalese start inventing their own future.”

Dsc_0052

 Power to the people

Wat heb ik als student van de Masters of Beautiful Achievement-opleiding nu geleerd van een week lang rondneuzen op het HackteriaLab? Dat, en dit is waar de organisatie zich sterk voor maakt, er meer open source research beschikbaar komt voor iedereen. Met als doel dat wij als burgers toegang krijgen tot deze technologie en zo oplossingen kunnen ontwikkelen voor onze grote maatschappelijke uitdagingen.

De noodzaak dat we als burgers in toenemende mate gaan participeren in het creëren van onze eigen toekomst wordt met de dag belangrijker. Bedrijven en overheden beginnen langzaam in te zien dat zij alleen nooit instaat zullen zijn om de veelvoud aan uitdagingen op te lossen. En dat als zij dit desondanks toch koppig blijven proberen, burgers beknopt worden in hun handelen.

De natuur, ons afval en enig begrip van werking van technologie kan je heel ver brengen. Als maker maar ook als (ervaren) ondernemer voor wie deze kansen klaar liggen om in de wereld verspreiden te worden. Of wat te denken van overheden?

HackteriaLab heeft me ook nieuwsgierig gemaakt naar de hoe de wereld eruit zou komen te zien wanneer bedrijven, universiteiten en wetenschappers hun claim op patenten loslaten en hun kennis gaan delen. Zouden we dan in het tijdperk komen waar innovatie voor de leefbare gemeenschap gemeengoed is? Het ontmoeten van de DIY-wetenschappers in Yogyakarta heeft mij in ieder geval de hoop gegeven dat er een hoop kennis in de wereld beschikbaar is. En het heeft voor mij ook bevestigd dat de “power to the people”-concepten alleen zullen werken wanneer er meer maatschappelijk begrip is over hoe de natuur functioneert. Alleen wanneer we respect en begrip krijgen voor natuurkunde en biologie kunnen we de magie zien van onze biotoop de Aarde. En daarvoor hoef je zeker geen academische graad te hebben. Een nieuwsgierige aard om het onderste uit de kan boven te halen is voldoende om tot veel in staat te zijn, daar ben door HackteriaLab van overtuigd geraakt.

En hier nog een filmische impressie van HackteriaLab 2014:


[Author_Bio]

Over de schrijver