Het idee voor Carbon Thieves ontstond aan het begin van de coronapandemie tijdens een avondje thuis op de bank met een biertje. Cas Kaptein vertelde Floris Ensink over de handel van grote bedrijven in CO2-certificaten waarna het idee ontstond om die certificaten zelf op te kopen, te vernietigen en zo CO2-uitstoot te ‘stelen’ van deze bedrijven. Floris legt uit hoe het werkt:
De handel in CO2-certificaten
“Om de CO2-uitstoot terug te dringen en zo de klimaatdoelen te halen, moeten bedrijven minder CO2 uitstoten. Om dat te stimuleren heeft de EU een Emission Trading System in het leven geroepen, de ETS. Hier worden zogenaamde CO2-certificaten uitgereikt aan de 11.000 grootste vervuilers van Europa. Zo’n certificaat geeft dat bedrijf recht op een bepaalde, maximale uitstoot. Het idee is dat een certificaat de bedrijven stimuleert om hun uitstoot te verlagen, maar in de praktijk werkt het anders. Als een bedrijf meer wil uitstoten dan maximaal is toegestaan, koopt het nu gewoon CO2-certificaten bij van andere bedrijven, die ze over hebben omdat ze duurzamer zijn geworden.”
Het opkopen van certificaten
“Op die manier gaat het totaal van de CO2-uitstoot van die bedrijven dus niet omlaag, terwijl we juist daar het verschil kunnen maken. Als je een jaar vegan eet, bespaar je 1000 kilo CO2-uitstoot per jaar. Met tien zonnepanelen op je dak bespaar je ongeveer hetzelfde. Dat is allemaal heel erg nuttig en dat moeten we ook zeker blijven doen, maar als je het vergelijkt met de uitstoot van de grote vervuilers is het zandkorreltje in de woestijn. Dus, dachten we, heeft het opkopen van die certificaten meer effect.” En omdat de mannen allebei van actie houden, voegden ze de daad bij het woord.
Stelen om de CO2 uitstoot te verminderen
“Die certificaten worden verhandeld op een soort marktplaats. Wij hebben daar in samenwerking met Wise Nederland een account aangemaakt, kopen de certificaten op en annuleren ze dan gewoon. Vervolgens geven we bij de EU aan dat we de certificaten hebben vernietigd. Op deze manier hopen we bedrijven te stimuleren om te innoveren en zo hun CO2-uitstoot omlaag te brengen. Want laten we wel wezen: de hele wereld naar het randje van de afgrond duwen omdat innovatie te veel geld kost, is ook geen optie.”
Hoodies voor het goede doel
Om de certificaten te kopen, is natuurlijk geld nodig. Daarom verkoopt Carbon Thieves hoodies. “We hebben twee verschillende truien: eentje waarmee je 1000 kilo CO2-uitstoot compenseert voor 139,95 en eentje waarmee je 500 kilo CO2-uitstoot compenseert voor 95,50. Op die truien staat heel groot ‘Carbon Thieves’. Op die manier hopen we dat het dragen van de trui aanzet tot een gesprek en dat zo het bewustzijn vergroot wordt en we nog meer mensen kunnen bereiken, zodat we nog meer certificaten kunnen opkopen.”
Op weg naar compleet groen
De hoodies zijn op dit moment helaas nog niet duurzaam geproduceerd. “We zijn heel erg ons best aan het doen om compleet groen te worden, maar daar zijn we nog niet. We zijn twee beginnende ondernemers, die dit naast ons werk doen. De productie van een trui kost vijf kilo CO2, dus dan heb je met het kopen daarvan nog steeds heel veel CO2 vernietigd. Er zijn ook mensen die een certificaat willen kopen zonder de trui, dat is natuurlijk ook een optie. We zijn in gesprek met duurzame leveranciers, maar als je wacht tot je alles 100% op orde hebt, ben je zo vijf jaar verder. En stilstaan is voor ons geen optie meer. We moeten gas geven en actie ondernemen om die CO2-uitstoot zo snel mogelijk naar beneden te krijgen.” Er zijn inmiddels honderd truien verkocht. Van het geld zijn certificaten gekocht en hebben de Carbon Thieves dus CO2 gestolen van de grote bedrijven.
Het is de bedoeling dat we in 2030 binnen de Europese Unie 55 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Als we dat niet doen, warmt de aarde te veel op en stevenen we af op een ecologische ramp. Eerder deze maand werd bekend dat het klimaatdoel van 25 procent minder uitstoot aan het einde van 2020 definitief gehaald is. Maar volgens Urgenda-directeur Marjan Minnesma komt dat door toevalstreffers zoals een zachte winter en coronamaatregelen waardoor het verkeer sterk afnam. Of de uitstoot in 2021 nog steeds 25 procent minder was ten opzichte van 1990 is nog niet duidelijk, maar het kan dus zo zijn dat we dat niet halen. Om de CO2-uitstoot te verminderen kan je zelf maatregelen nemen door minder te vliegen, minder vlees te eten en minder spullen te kopen, maar je kan dus ook een certificaat kopen en zo CO2 stelen van grote bedrijven.
Wat denk jij? Gaat Carbon Thieves het met het opkopen van certificaten en het stelen van CO2-uitstoot voor elkaar krijgen dat bedrijven gaan innoveren om hun CO2-uitstoot omlaag te brengen? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.
11 gedachten over “Deze jongens willen de planeet redden en CO2 uitstoot reduceren door te stelen”
Hi guys
Alle beetjes helpen en dit creatieve idee vast ook!
Ik heb een grote tuin en door niet meer te spitten alleen (eigen)compost op te brengen hou ik CO2 uit de lucht want dat komt vrij bij spitten.
Dat is mijn beetje hulp!
Heel veel succes 🤞
Groet Sunca ☀️
Mooi initiatief, maar niet helemaal nieuw. Ik heb jaren geleden al een CO2 rechten gekocht via https://carbonkiller.org/nl. Dit is een initiatief van Wise en is nog steeds actief.
Tof idee! Ik ben wel bang dat de truien produceren wellicht met kost in totaliteit dan de hoeveelheid co2 dat wordt opgekocht?
Idee: maak er een stichting en een geregistreerd goed doel van zodat mensen het van inkomsten belasting kunnen aftrekken en op die manier veel meer kunnen doneren zonder dat het henzelf meer kost.
Misschien kun je ondersteuning bij stichting Doen krijgen.
Goed bezig, jullie.
Als je nou gewoon een bestaand duurzaam modebedrijf, die bv truien maakt van gerecycled katoen, aan de haak slaat? Dan ben je in een keer helemaal duurzaam bezig. Samenwerken, he?
Succes verder.
En …… zou het ook verboden kunnen worden door de overheid om in certificaten te handelen?
Misschien een gekke vraag, maar wel eentje die in m’n hoofd komt opborrelen: “Worden die CO2-certificaten niet gewoon weer bijgedrukt?”
Dat is precies wat ik dacht.
Als je meldt dat je ze annuleert, maak je het gemakkelijk om het aantal certificaten weer op hetzelfde niveau te brengen.
Dus wat mij betreft: wel kopen, maar er verder niets mee doen, of naar een bedrijf dat wél op de goede manier bezig is/wil, maar geen kans maakt omdat ze geen rechten hebben.
De CO2 rechten worden niet bijgedrukt. Op Europees niveau worden er sowieso steeds rechten uit de markt gehaald, vernietigd zou je kunnen zeggen. Ik ben daarom vooral benieuwd of dit initiatief wel echt tot versnelde vermindering van rechten leidt, of dat het vooral de kosten van alle EU burgers op zich neemt, en de EU op vaste momenten rechten telt en volgens plan afroomt. Dan is er onder de streep geen afname van rechten.
Hoop dat ik ongelijk heb overigens!! Want vind het een mooi en actievol initiatief!
Wat een geweldig idee! Ik ben het met de vorige schrijver eens: waarom geen crowdfunding starten? Ik ben ervan overtuigd dat jullie daarmee ook snel geld binnenhalen voor jullie geweldige plan.
Veel succes!
Beste, wat een mooi en fantastisch initiatief. Jullie kunnen toch ook een crowdfunding starten waar men dus geld stort voor het alleen kopen van de certificaten. Je zou indien mogelijk de deelnemer een digitale kopie kunnen stuten van het vernietigende certificaat.
Is maar een idee hoor zie het als een NFT die je in delen verkoop op de NFT site.
Laat weten wat jullie hiermee doen.
Grtjes
Robles
Beste Robles,
Bedankt voor je reactie! We zijn momenteel druk bezig met NFT’s en hoe we hiermee het certificaat zouden kunnen creëren! Maar bedankt voor het meedenken, alle feedback over hoe we nog duurzamer kunnen worden is meer dan welkom!
Reacties zijn gesloten.