Deze knalgroene thee is niet alleen lekker, maar ook gezond

Matcha thee wint aan populariteit. Deze knalgroene thee zit boordevol antioxidanten en de smaak is heerlijk. Maar wat is dit voor thee? Waar vind je het? En wat kun je er mee? We leggen het uit.

Waar komt matcha thee vandaan?

Matcha thee is, net als alle andere soorten thee, afkomstig van de Camellia Sinensis. Dit is een theeplant. Maar in tegenstelling tot de meeste soorten die afkomstig zijn uit China, is deze soort afkomstig uit Japan. In de 12e eeuw rezen een aantal Japanse boeddhisten door China. Ze kwamen de theeplant tegen en besloten deze mee te nemen naar hun thuisland. Eenmaal teruggekeerd verpulverden ze de theebladeren tot poeder en maakten hier thee van. Zo werd de eerste matcha thee gezet en werd dit meegenomen in vele tradities. Tot op de dag van vandaag wordt deze soort nog veel gedronken. Het is wellicht niet meer zo exclusief als dat het vroeger was, maar het wordt nog steeds gezien als een lokale delicatesse.

Waar kun je de beste matcha thee aan herkennen?

Er zijn verschillende kenmerken waar je aan kunt herkennen of de matcha van goede kwaliteit is. Een van deze kenmerken is de kleur. Matcha heeft een groene kleur, maar hoe groener en feller deze kleur is, hoe hoger de kwaliteit. Wanneer je het dus tegenkomt met een donkere of doffe kleur, weet je dat de kwaliteit hiervan lager is. Het is ook de bedoeling dat de textuur van de matcha erg fijn is. Deze thee is namelijk gemaakt van poeder en hoe fijner deze poeder aanvoelt, hoe hoger de kwaliteit. Je vindt goede matcha thee bij het losse thee assortiment in je speciaalzaak.

Kwalitatief goede matcha moet plantaardig ruiken, wanneer dat niet het geval is en het naar rook ruikt is dit een teken dat de plant tijdens het groeiproces te veel is blootgesteld aan licht. Dit is ook een teken van slechte kwaliteit. De nasmaak is ook een belangrijke factor om de kwaliteit van jouw matcha te testen. Helaas kom je hier pas achter na het aanschaffen. De nasmaak moet een aantal minuten blijven hangen en moet licht zoet smaken. Wanneer er geen nasmaak aanwezig is of het bitter smaakt, weet je dat het niet de juiste matcha is.

Hoe kun je matcha thee zetten?

Bij het zetten van de thee is het belangrijk dat je geen kokend heet water gebruikt. Zorg dat het water afgekoeld is tot ongeveer 70 tot 80 graden. Zeef de gewenste hoeveelheid matcha in een kom. Zorg ervoor dat je het maakt in een kom waar voldoende ruimte over is, zodat je makkelijk de matcha kunt kloppen. Je kunt met de klopper het poeder nog licht losmaken zodat het beter oplost in het water. Voeg vervolgens het water toe en klopt de matcha totdat er een lichtgroene schuimlaag ontstaat. Het beste is om dit te doen met een bamboe klopper (ook wel een ‘Cha’) genoemd), dit zorgt er namelijk voor dat de kwaliteit van jouw kopje matcha thee nog beter wordt!

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze knalgroene thee is niet alleen lekker, maar ook gezond”

  1. Goeie info! Ik heb me alleen rotgezocht naar écht goede macha en kon die nergens vinden. De macha die je in de winkels koopt zijn het allemaal net niet. Toen kwam ik op mijn zoektocht matchacha.nl tegen, met knalgroene, superzachte machathee die naar mijn idee voldoet aan alle kwaliteitseisen uit het artikel hierboven. Ik heb in Nederland nog geen betere geproefd. Misschien een tip voor anderen die net zo hard op zoek zijn, want er zijn nogal verschillen in de kwaliteit.

Reacties zijn gesloten.