Deze kruiden kweek je thuis en helpen je de winter door

Kruiden helpen je lichaam op verschillende manieren gezond te houden. En hoe verser, hoe beter de kwaliteit. Je kunt ze gemakkelijk thuis laten groeien. In je keuken, op je balkon, in je tuin of op je dak. In potten of in een handige kweekbak. En natuurlijk gegarandeerd vrij van pesticiden.

Gezondheidsvoordelen

Kruiden geven niet alleen smaak aan je eten, maar hebben ook gezondheidsvoordelen. Ze worden niet voor niets al eeuwenlang gebruikt als medicijnen. De gezondheidsvoordelen van kruiden zijn heel divers. Sommigen beschermen je hart, anderen zuiveren je bloed, beschermen je bloedvaten of zijn goed voor je immuunsysteem. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld voor een stralende huid zorgen of een regelmatige stoelgang.

Welke kruiden kun je zelf verbouwen?

Elke kruidenplant heeft een klein beetje hulp nodig om te groeien. Met alleen liefde en aandacht kom je er niet. Planten hebben zon, voldoende water, voedzame grond, slimme afwatering, soms glas en afscherming van de wind nodig om optimaal te groeien. We vroegen Wouter Slob van Vertisign om ons advies te geven over welke kruiden je gemakkelijk zelf kunt laten groeien. We hebben een aantal ‘usual suspects’ voor je geselecteerd, maar ook een paar verrassingen.

Knoflook

Knoflook is een van de gemakkelijkste planten om te laten groeien. Ze hebben weinig zorg nodig. Met voldoende vocht en voedende grond kom je al een heel eind. Knoflook bevat calcium, ijzer, mangaan en selenium. Sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat het een natuurlijk antibioticum is. Daarnaast brengt het je eten heerlijk op smaak.

Kervel

De herfst is een goed moment om kervelzaadjes te planten. Kervel heeft niet veel licht nodig, maar wel warmte. In de winter dus eerst even binnen laten staan. Kervel bevat vitamine C en ijzer en helpt je spijsvertering bevorderen. Het smaakt lekker in salades, soepen en sauzen.

Kamille

Als je verkouden bent kun je stomen met kamille of je zet er thee van. De plant bevat veel verschillende mineralen en een aantal vitaminen. Kamille kun je gemakkelijk kweken. Zowel binnen als buiten, zolang de plant maar genoeg zon krijgt. Daarbij hebben ze vochtige grond nodig en een goede afwatering.

Stevia

Stevia is een plantje dat smaakt naar suiker, maar geen calorieën bevat. Het kan je helpen als je minder suiker wilt eten, maar wel van zoet houdt. Stevia is gemakkelijk thuis te kweken. Vooral bij fel zonlicht en een lage temperatuur gaat het hard.

Basilicum

Basilicum groeit het beste als je de plant zelf zaait. Dat kan met een pot in de vensterbank, die je later kunt overpotten op het balkon, op je dak of in de tuin. Alleen niet in de winter, want de plant houdt niet van kou. Basilicum smaakt heerlijk en bevat ijzer, magnesium en mangaan.

Aloë Vera

Aloë Vera is geweldig voor je huid en je kunt het sap gebruiken om zelf crème van te maken. Je kunt Aloë Vera gemakkelijk planten, zolang je maar zorgt dat de plant genoeg licht krijgt. Aloë Vera bevat ook chroom. Chroom ondersteunt je immuunsysteem en je bloedsuikerspiegel.

Lavendel

Lavendel heeft niet veel water nodig en houdt van de zon. Het ruikt heerlijk en helpt tegen hoofdpijn en depressies, maar helpt ook huidproblemen te genezen.

Munt

Munt is goed voor je spijsvertering, werkt ontstekingsremmend en helpt tegen stress. Het is dus een heel divers plantje. Munt smaakt heerlijk in een salade, soep of groentegerecht. Om goed te groeien kun je ze in een kweektafel of direct in vochtige vollegrond planten.

Biologische zaden

Deze lijst is natuurlijk niet volledig. Je kunt in Nederland ook bieslook, dille, citroenmelisse, kervel, koriander, oregano, peterselie, rucola, salie, selderij en tijm verbouwen. Je kunt biologische zaden bestellen en langzaam werken aan je eigen moestuin.
Heel veel succes. En wil je meer weten over een moestuin op je dak? Lees dan deze 9 tips om vandaag nog te beginnen.

Over de schrijver