Deze landen willen een verbod op palmolie

Noorwegen kondigde eerder deze maand plannen aan om op palmolie gebaseerde biobrandstof te verbieden. Daarmee wil het Noorse parlement helpen om het Indonesische regenwoud te redden. Samen met Maleisië zorgt dat land voor 90% van de palmolie productie. Om de palmolie plantages aan te leggen, wordt het regenwoud massaal vernietigd, met alle gevolgen van dien.

Geen palmolie meer in biobrandstof

Noorse bedrijven die biobrandstof maken, hebben tot 2020 de tijd om palmolie van hun ingrediëntenlijstje te schrappen. Volgens de non-profit organisatie Rainforest Rescue werd het afgelopen jaar 7,7 miljoen ton palmolie gebruikt binnen de EU. Wat veel mensen niet weten, is dat bijna de helft van die palmolie naar biobrandstof gaat. Voor voeding, veevoer en chemische producten wordt 39% van de geïmporteerde palmolie gebruikt.

Sterk verminderde consumptie palmolie

Palmolie mag in Noorwegen na 2020 nog wel als ingrediënt worden gebruikt in voeding en cosmeticaproducten. Maar in 2012 slaagde het land er al in om de consumptie van palmolie met maar liefst 64% te verminderen. De gemiddelde Noor ging van een gebruik van 3 kilo palmolie per jaar naar 1 kilo per jaar. En dat allemaal dankzij acties van organisaties als Rainforest Foundation Norway. Zij wisten zoveel media-aandacht te genereren, dat het consumentenbewustzijn omhoogging en producenten wel moesten reageren door het gebruik van palmolie in hun producten te verminderen.

Noorwegen als voorbeeld

Nils Hermann Ranum van diezelfde Rainforest Foundation Norway is dan ook blij met de beslissing van het Noorse parlement. In een statement zegt hij: “De beslissing van het Noorse parlement heeft een belangrijke voorbeeldfunctie voor andere Europese landen. Het laat de noodzaak zien om de palmolie-industrie te hervormen. Dit is een overwinning in de strijd voor het regenwoud en het klimaat.”

Het Europese parlement

Overigens is Noorwegen niet het enige land dat de strijd aangaat met palmolie. Deze zomer maakte het Europese parlement bekend dat het vanaf 2021 af wil van palmolie in biobrandstof. Of het ook daadwerkelijk tot een verbod komt, moet nog bepaald worden door de Europese Commissie en de Europese Raad. Maar Milieudefensie reageerde enthousiast tegen de NOS: “Het Europese parlement is vandaag kampioen regenwoud redden. Als de EU een palmolieverbod invoert, verbruikt Europa in één klap 46% minder palmolie.”

Frankrijk

Ook Frankrijk gaat de strijd aan met palmolie. Vorige maand maakte het Ministerie van Leefmilieu bekend dat ze een verbod wil op de import van soja, palmolie en al het hout dat zorgt voor wereldwijde ontbossing. Dit verbod moet in 2030 ingaan. De Franse overheid zegt in een verklaring dat de Europese import van producten als rundvlees en soja uit Zuid-Amerika en palmolie uit Zuidoost-Azië voor meer dan een derde van de wereldwijde ontbossing zorgt. Het land hoopt dan ook dat de Europese Unie met een soortgelijk verbod komt.
Wat vind jij: moet er een Nederlands verbod komen op palmolie of moeten we wachten op Europese wetgeving? Laat het ons weten door een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

26 gedachten over “Deze landen willen een verbod op palmolie”

 1. Ik vind het jammer dat de Palm industrie in Zuid-Oost Azie gepaard gaat met, niet meewerkende overheden, waardoor ook oprechte duurzame projecten geen voet aan de grond krijgen, het vertrouwen van de consument verliezen door het ontbreken van gestructureerde controle en geen kans krijgen. Dit is ook een oorzaak van de ontbossing.
  Dit is één natuurlijk één van de redenen waarom het zo uit de hand is gelopen, naast natuurlijk de voedingsindustrie: kijk maar eens in je eigen voorraadkast, je hebt geen idee waar palm in zit. Ik gok dat er voor 50% Palmolie is verwerkt in de producten die je in de voorraadkast hebt staan. Er bestaat een lijst van een paar A-4-tjes, waarin benamingen staan van werkstoffen die je niet zo 1,2,3 kunt herleiden naar Palmolie
  Bedrijven moeten >om<….en alleen gaan werken met duurzame Palm olie communities, omdenken!
  Supermarkten moeten meedoen en verwijzen naar producten met Palm op de goede manier. Consumenten hebben meer macht dan ze denken. O.a. rode Palmolie is één van de gezondste oliën die er maar is! https://www.palmdoneright.com/palm-101/
  Ik las laatst in een artikel over palmolie, efficientie gerelateerd : "Palmolie produceert ongeveer 5950 liter per hectare. De dichtstbijzijnde is kokosolie die 2690 liter per hectare produceert en koolzaadolie 1190 liter per hectare". Reken maar uit.
  Ik maak ambachtelijke zeep als hobby en lees veel over ingrediënten en afkomst, praktijken etc. Palmolie vervangen in bijv. zeep, is mogelijk, (hoewel een stuk zeep met een kleine hoeveelheid palm superieur is naar mijn mening) maar kijk wel naar hoeveel hectares je nodig hebt voor de productie van andere oliën/boters ter vervanging of qua efficientie.
  De wereldwijde vraag naar olie zal niet afnemen en palmolie is de meest efficiënte olie ter wereld wat betreft water-, land- en bestrijdingsmiddelengebruik. Veel kokosolieproducenten werken bijv. met makaken om kokosnoten te oogsten, deze praktijk houdt deze prachtige dieren gevangen en voorkomt dat ze een natuurlijk leven leiden in het wild in sociale groepen. Dit weten maar weinig mensen overigens
  Mijn vraag en hoop is: in plaats van een boycot op de productie van echt duurzame communities van palmolie, waarom niet ondersteunen? Wat vinden jullie van Palm Done Right https://www.palmdoneright.com en https://youtu.be/yC4t9PlAFl0/? Duurzame (gecontroleerde) Palm Olie uit Equador! Ze hebben een missie en hun oprichter Wayne is passievol om dit over heel de wereld te verspreiden. Ik volg hen al een tijdje en hoop dat ze gaan groeien over heel de wereld. Dat dit maar een opening mag zijn op nog meer duurzame projecten voor andere mooie en gezonde oliën.

 2. Wij kopen bewust al geen producten met palmolie, en als het erin zit is het van biologische afkomst.
  Zelfde geld voor ons bij vlees kopen, betaal liever meet pet kilo, en dat de dieren een goed leven hebben gehad.
  En vlees is nog lekkerder.

Reacties zijn gesloten.