Deze Maasai vrouw woont off grid en zelfvoorzienend in haar zelf gebouwde huis

Selina Nkoile was één van de eerste meisjes in haar Maasai gemeenschap, die naar school mocht. Ze leerde er over een gebalanceerd dieet, landbouw en verschillende soorten groente en fruit en voelde een grote verantwoordelijkheid om die kennis mee terug te nemen naar haar community. Samen met haar man Brian bouwde ze een kleurrijk huis waar ze off grid en zelfvoorzienend leven en runt ze een moestuin en voedselbos waar ze haar kennis over biologische landbouw deelt met de gemeenschap.

Een ‘badass huis’

Met Bomanoma, zoals haar boerderij en guesthouse heet, creëerde Selina een plek waar de traditionele Maasai cultuur samenkomt met moderne, regeneratieve landbouwmethodes en vindingrijkheid. Bomanoma betekent zoveel als ‘badass homestead’, oftewel een badass huis. Het ligt diep in Narok County in Kenia, ver weg van het moderne leven en dus zonder aansluiting op een elektriciteitsnet of leidingwater. Maar niet getreurd, want Selina en haar man hebben een zelfvoorzienend huis met zonnepanelen op het dak en ondergrondse wateropslag.

Klimaatverandering

De klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de traditionele levensstijl van de Maasai gemeenschap, die eeuwenlang afhankelijk was van vee en wilde vruchten die ze in het bos plukten. “De tijden veranderen en dus worden we gedwongen om nieuwe manieren te zoeken om in ons levensonderhoud te voorzien,” vertelt Selina. Water is schaars en dus leert ze de mensen hoe je regenwater kan verzamelen en opslaan in watertorens. De zonnepanelen op het dak zorgen voor voldoende elektriciteit. En in de gemeenschappelijke tuinen laat Selina zien hoe je op een duurzame manier zelf eetbare planten, struiken en bomen kan verbouwen. “Het voordeel is dat wij geen rekeningen krijgen voor water en elektriciteit en ons eigen voedsel verbouwen.”  

De community

Daarnaast hebben ze ook een soort theehuis gebouwd, waar mensen uit de omgeving hun telefoon kunnen opladen en samenkomen om te kletsen, muziek te maken en thee te drinken. “Community is altijd al belangrijk voor me geweest,” zegt Selina hierover. En dus heeft ze haar huis opengesteld voor buren, maar ook voor gasten en reizigers. In het filmpje hieronder geeft deze inspirerende vrouw een rondleiding over haar terrein.

Over de schrijver