Deze man bouwde een kerk van levende bomen

De Notre Dame in Parijs, St. Paul’s Cathedral in Londen, de Sint-Pieter Basiliek in Vaticaanstad. Het zijn allemaal beroemde kerken, die je misschien te binnen schieten als we je op deze zondag vragen om een kerk in gedachten te nemen. Waarschijnlijk denk je niet aan de kathedraal van levende bomen waar de Nieuw Zeelander Barry Cox vier jaar aan werkte. Toch ziet dat er magisch uit.

Verschillende soorten bomen

De kathedraal is gemaakt van verschillende soorten levende bomen. De entree naar de kathedraal wordt geflankeerd door kleinere bomen. De kathedraal zelf is gebouwd rondom een frame van ijzer in de vorm van een kerk. Het dak is gemaakt van Laciniata bomen, waar het licht nog doorheen schijnt. De muren bestaan uit Leptomspermum bomen en het gangpad is een tapijt van felgroen gras. Aan weerszijden staan bankjes en voorin de kerk staat een altaar van Italiaans marmer.

In eerste instantie wilde Barry de kerk en de omringende tuin voor zichzelf bouwen, maar er waren zoveel geïnteresseerden die graag een kijkje wilde nemen, dat dat niet helemaal gelukt is. Nu worden er huwelijken voltrokken en vinden er evenementen plaats.

Kerk3

Cathedrale Vegetale

Barry is overigens niet de enige die een kerk bouwde van levende bomen. Ook de Italiaanse kunstenaar Giuliano Mauri bouwde vlak voor zijn dood in 2009 een kathedraal van levende bomen: de Catedrale Vegetale. Oftewel de kerk van bomen. Helaas liep deze kerk in oktober grote schade op door sterke windstoten, die vijftien pilaren omver wisten te blazen en andere pilaren ernstig beschadigden. In Italiaanse media was te lezen dat de kathedraal in een ‘ruïne’ veranderd is.

Cathedrale Vegetale E1548858624400

 

Groene kathedraal

Ook bij Almere staat een Groene Kathedraal. Hier heeft kunstenaar Marinus Boezem 178 Italiaanse populieren geplant in de vorm van de kathedraal van Reims. De bomen zijn inmiddels ongeveer net zo hoog als de zuilen van het stenen origineel en heeft dezelfde afmetingen als de kathedraal van Reims. De bomen werden in 1987 geplant. Van deze Groene Kathedraal werd in 2006 een postzegel gemaakt.

Groene Kathedraal2 E1548858507425

Living village

Tot slot is er de ambitie om een heel dorp van levende bomen te bouwen. Dat zou dan de eerste van de wereld zijn. Om dit te kunnen bekostigen wordt elk jaar het Living Village festival georganiseerd. “We hopen over een paar jaar genoeg geld te hebben om ons eigen land te kopen en onze droom te realiseren,” staat op de website te lezen. Eén van de initiatiefnemers is Bob Radstake. “Door onze huizen van levende bomen te bouwen, werken we aan de herbossing van de aarde,” zei hij in een eerder interview met hetkanWEL.

Wat vind jij van het idee om met levende bomen te bouwen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

10 reacties op “Deze man bouwde een kerk van levende bomen”

  1. In Nederland is Bob Radstake ook bezig met zoiets. Hij wil een heel dorp bouwen van levende bomen. 🙂 Je kunt het volgen door te kijken op The Living Village – Het Levende Dorp.. En 19 t/m 24 juni is er in Dalfsen Overijssel weer voor de 3e keer The Living Village Festival.. 🙂 Het meest groene en duurzame festival van Nederland met allemaal mooie, lieve en leuke mensen. 🙂 Veel lezingen, workshops, Muziek etc. etc, Een echte aanrader..

Reacties zijn uitgeschakeld.