Deze man verandert zijn stad in een groene oase

De meesten van ons dromen er wel eens van om de zogenaamde rat race achter ons te laten en ons te storten op een zelfvoorzienend bestaan in de natuur. Zeker in deze Corona tijd, die de afhankelijkheid van de mondiale economie maar weer eens pijnlijk heeft blootgelegd. In dit soort onzekere tijden grijpen we vaak terug naar de moestuin, als houvast en als coping mechanisme, zo blijkt. Iets waar ‘gangsta gardener’ Ron Finley over kan meepraten. Hij veranderde de kale buurten van Los Angeles eigenhandig in een ware groene oase en is een man met een missie.

Tuinieren als therapie

“Tuinieren is het meest therapeutische wat je kan doen,” zegt Finley in een interview met de Guardian. “We leren hoe we voor dingen moeten zorgen, dat dingen tijd nodig hebben en niet onmiddellijk resultaat geven. We cultiveren als het ware onszelf.” Het is daarom niet zo raar, dat we ons juist in crisistijden op de moestuin storten en het aantal hoveniers groeit. Niet iedereen heeft namelijk groene vingers en dan is tuinonderhoud door een vakkundig hovenier heel welkom, of als je daarmee een beetje op weg wordt geholpen en het later zelf kan doen.

In de Eerste Wereldoorlog kweekten soldaten bijvoorbeeld al selderij in de loopgraven. Niet zo zeer om in hun eigen voedsel te voorzien, maar meer als adempauze tussen de gevechten door. Ook na natuurrampen, zoals de tsunami in Japan, gingen mensen meer tuinieren. Tuinieren brengt troost of, zoals actrice Audrey Hepburn zei: “Een tuin aanleggen, is geloven in morgen.”

Een voedselbos voor je huis

John Finley noemt tuinieren ook wel een daad van verzet. Hij begon er zelf in 2010 mee toen hij een stuk land tussen zijn huis en de straat omploegde en er fruit en groenten plantte, zoals pompoen, boerenkool en zonnebloemen. Hij woonde in een buurt waar het stikte van de fastfoodketens, maar waar biologische groente en fruit niet te krijgen was. “Ik was het zat om elke keer 45 minuten heen en weer te moeten rijden voor een appel, die niet was geïmpregneerd met pesticiden. Dus plantte ik een voedselbos voor mijn huis.”

Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Ambtenaren namen een kijkje en kwamen tot de conclusie dat het illegaal was om groente te verbouwen op het stuk land tussen de stoep en de weg. Finley gaf niet op en zorgde ervoor dat de wet gewijzigd werd. Zoals we al zeiden: een man met een missie.

Een groene oase

We zijn inmiddels tien jaar verder en in die tijd heeft hij niet stil gezeten. Hij heeft geholpen bij het aanleggen van tientallen moestuinen op ongebruikte stukken land in Los Angeles. En daar houdt zijn ambitie niet op. “We hebben het in Los Angeles voor elkaar gekregen en we kunnen dit over de hele wereld doen. Een tuin kan iemands leven veranderen en de vernieling van een gemeenschap tegen gaan,” zo legde hij in 2015 al uit in de documentaire Can you dig this?

Tuinieren ten tijde van Corona

De tuin van Finley is 21 bij 12 meter. Hij kan dan ook makkelijk leven van de opbrengst en is ten tijden van de lockdown maar één keer de deur uit geweest, om vis te halen. De rest van zijn maaltijden haalt hij stuk voor stuk uit zijn eigen achtertuin. “Ik voel me beter en sterker,” zegt hij hierover in het interview met de Guardian. Voorbijgangers mogen plukken en eten wat ze willen.

Voor Finley biedt de Corona tijd een kans om mensen aan te moedigen meer zelfvoorzienend en onafhankelijk te zijn. “Dit is onze revolutie.”

Wat vind jij van het idee om lege stukken land in de stad te gebruiken om groenten en fruit te kweken en de stad zo te veranderen in een groene oase? Laat het ons weten door hieronder een bericht achter te laten.  

De foto is van Facebook: Ron Finley Project.

Over de schrijver

22 gedachten over “Deze man verandert zijn stad in een groene oase”

Reacties zijn gesloten.