Smeltende ijskappen, ontbossing, uitstervende diersoorten, de groeiende berg afval, uitbuiting van goedkope arbeidskrachten… Het is logisch dat de grootte van deze wereldproblemen je soms een gevoel van machteloosheid kan geven waardoor je verlamd afwacht tot de overheid ingrijpt of grote bedrijven hun beleid aanpassen. Toch zijn er mensen die gewoon een eerste stap zetten op weg naar verandering en zo in hun eentje het verschil maken. HetkanWEL zet een aantal inspirerende voorbeelden voor je op een rij:
Merijn Tinga
Beter bekend als de plastic soup surfer. In 2016 stond hij op het strand van Scheveningen met een surfboard gemaakt van plastic flesjes. Hiermee deed hij een recordpoging en kitesurfte hij naar Engeland. Hij haalde 60.000 handtekeningen op met deze actie en kreeg daarmee later in het jaar een motie door het kabinet. Hierin werd de ambitie uitgesproken om binnen drie jaar 90% minder zwerfflesjes in ons milieu te hebben. “Als eenling kan je wel degelijk verschil maken,” zei Merijn vorig jaar dan ook letterlijk in een interview met de NOS op Radio 1. “Ik hoop dat dat inspireert.” Later peddelde hij op zijn board van plastic flesjes 1200km over de rivier de Rijn om aandacht te vragen voor het plastic afvalprobleem. Dat resulteerde in de documentaire From Source to sea, die begin dit jaar in première ging. Begin juni was de film op National Georgraphic te zien.
Boyan Slat
Een andere (inmiddels bekende) Nederlander die zich inzet tegen plastic afval is natuurlijk Boyan Slat. Hij is oprichter en CEO van de stichting The Ocean Cleanup. Zijn inzet om de plasticsoup op te ruimen, begon toen hij als 16-jarige jongen bij Griekenland ging duiken en schrok van de grote hoeveelheid plastic in het water. Hij begon met het ontwerpen van een plasticvanger, die het plastic uit de zee moest zeven. Deze zomer is het dan uiteindelijk zover: over 20 dagen zal de eerste plasticvanger van San Fransisco naar de plasticsoep in de Stille Oceaan worden gesleept. Om precies te zijn: 8 September is de dag van de launch, dus houdt dat in de gaten. Hoe Boyan zover is gekomen? In zijn eigen woorden zegt hij: “Pessimisme houdt de status quo in stand. Optimisme is wat ons vooruit brengt.”
The forest man
In 1979 begon Jadav Payeng als tiener eigenhandig met het aanleggen van een bos op het eiland Majuli. Majuli ligt in de rivier Brahmaputra in het Noordoosten van India. Het eiland was ernstig aangestast door erosie en dreigde in een zandvlakte te veranderen en uiteindelijk zelfs te verdwijnen. De autoriteiten stelden dat ze niks konden doen en dus begon Payeng eigenhandig met het aanleggen van een bos door elke dag een boom te planten op het verlaten stuk zand. Nu, bijna 40 jaar verder, staat er een bos van 550 hectare waar tijgers, neushoorns en een kudde van meer dan 100 olifanten woont. Filmmaker William Douglas McMaster maakte een documentaire over de ‘Forest Man’, zoals hij genoemd wordt, die in 2014 op het filmfestival in Cannes in première ging en in de prijzen viel. Dankzij Social Media is er hernieuwde belangstelling voor de Forest Man.
Zero Waste Daniel
Als het aan Daniel Silverstein, alias Zero Waste Daniel, ligt gaat Brooklyn (NY) vanaf nu alleen nog maar kleding van afvalstoffen dragen. En daarmee bedoelt hij letterlijk: kleine stukken stof waar je eigenlijk niks mee kan en die dus als afval worden beschouwd. Hij koopt die kleine stukjes op, naait ze aan elkaar in zijn atelier in Brooklyn en maakt er dan nieuwe, hippe kledingstukken van. Op die manier hoopt hij een verandering in de mode-industrie op gang te brengen. “Er worden letterlijk honderden meters stof weg gegooid. Dat is zo’n 15 tot 20% van het materiaal,” vertelt hij. “Ik denk dat mensen makkelijk overweldigd kunnen worden door alle problemen in de wereld, zoals klimaatverandering. Ik zag dit probleem en begon er gewoon wat aan te doen in plaats van te wachten op een verandering.”
The Thames Project
Ook Dhruv Boruah raakte geïnspireerd door de aanblik van twee schildpadden, die middenop de Atlantische oceaan verstrikt waren geraakt in plastic. Hij besloot zijn baan op te zeggen zodat hij zich volledig kon concentreren op het opruimen van de plasticsoep. Terug in zijn thuishaven Londen voegde hij meteen de daad bij het woord en maakte een fiets met drijvers en een door pedalen aangedreven propellor. Hiermee ging hij het kanaal van Londen op om het plastic op te ruimen. Inmiddels is hij een jaar bezig en brengt hij z’n fiets ook naar andere kanalen en rivieren in Groot-Britannië. Zijn doel is niet alleen om het water plasticvrij te maken, maar hij wil met zijn Thames Project ook voor elkaar krijgen dat mensen bewuster met plastic omgaan.
Heb jij nog meer voorbeelden van mensen, die in hun eentje het verschil maken? Zoals bijvoorbeeld de trashpacker waar we afgelopen maandag over schreven? Laat het ons dan vooral weten!
3 gedachten over “Deze mensen maken in hun eentje het verschil”
Pingback: De grote schoonmaak van Boyan Slat begint morgen! - hetkanWEL
“… een motie door het kabinet. Hierin werd de ambitie uitgesproken om binnen drie jaar 90% minder zwerfflesjes in ons milieu te hebben” … en dat was in 2016. We zijn al zeker 2 jaren verder. Zo zie je maar weer dat ‘ambities’ van het kabinet weinig tot geen effect hebben!
Er zijn trouwens heel veel mensen die in hun eentje dapper en ijverig bezig zijn voor het milieu. Alleen niet met zulke opvallende acties. Ieder die gewoon rommel opraapt tijdens de wandeling en dat netjes in de vuilnisbak gooit is een held, vind ik. Zelfs door iets NIET te doen kun je veel betekenen, bijvoorbeeld door zo min mogelijk producten in wegwerpverpakking te kopen.
Waarom staat Dave Hakkens hier niet bij?
Als er iemand zich inzet voor de wereld dan is hij het wel, met zijn Precious Plastic project https://preciousplastic.com/ zet hij de hele wereld aan het werk, en nu ook zijn nieuwe project, Project Kamp https://projectkamp.com/ is hij alom aanwezig. Dave was de uitvinder van Phoneblocks
Reacties zijn gesloten.