Het Gouden Windei 2016 gaat naar Healthy People

‘Weerstandsverhogende’ yoghurt, ‘gezonde’ producten boordevol suiker en een ‘authentiek’ recept met een flinke lijst aan E-nummers. We kunnen er niet omheen: de winkels liggen vol met misleidende producten. Voedselfabrikanten passen op grote schaal onbetrouwbare marketingtrucs toe om zoveel mogelijk producten te verkopen. Ieder jaar organiseert de voedselwaakhond Foodwatch een verkiezing voor het meest misleidende product. Dit jaar gaat het Gouden Windei naar het ‘gezonde’ drankje van Healthy People.
Dit jaar maakten zeven producten kans op het Gouden Windei 2016: Healthy People blauwe bosbes en framboos, Jumbo volkoren knäckebröd, Jupiler alcoholvrij bier, gedroogde kokos van de Aldi, Red Bull Energy Drink, Optimel Griekse stijl drinkyoghurt en Vitamin C Drops Anti-OxiFruits.
Vrijwel dagelijks ontvangt Foodwatch klachten van teleurgestelde consumenten die zich misleid voelen in de supermarkt. De voedselwaakhond doet al jarenlang onderzoek naar de waarheid achter claims op voedselverpakkingen. Aan de hand van dit onderzoek en de klachten van consumenten zijn dit jaar zeven producten genomineerd die het volgens de waakhond te bont hebben gemaakt.

De genomineerden

Healthy People blauwe bosbes en framboos
Denk je te gaan genieten van een sapje met bosbes en framboos, krijg je gewoon een vruchtensap van appel en witte druiven voorgeschoteld. Healthy People bosbes en framboos bestaat namelijk voor 87% uit appels en witte druiven. Ja, echt. En volgens de wet mag dat. De wetgever heeft bepaald dat ‘sap’ echt 100% vruchtensap zijn, maar waaruit het dan precies bestaat, dat maakt niet uit. Dus bestaat het sapje van Healthy People maar voor 1 procent uit frambozen en voor 12 procent uit bosbessen. En niet te vergeten: per glas bevat dit ‘gezonde’ drankje vijf en een half suikerklontje. Dat is nog zoeter dan Coca Cola.
Jumbo Volkoren knäckebröd
Veel fabrikanten springen in op de vraag naar meer volkoren producten. Althans, dat denken we. Want in het geval van het volkoren knäckebröd van Jumbo word je toch flink in de maling genomen. Eén knäckebröd bevat slechts 1,1 van die gezonde vezels, en dat terwijl je dagelijks zo’n 30-40 gram nodig hebt. En wat blijkt? Jumbo mag gewoon op de verpakking zetten dat het volkoren is. Want alleen volkorenbrood moet uit 100% volkorenmeel bestaan. Voor alle andere producten, zoals koekjes, crackers en granenontbijt, geldt dat fabrikanten zelf mogen bepalen hoeveel volkoren ze daar werkelijk in stoppen.
Alcoholvrij bier van Jupiler
Misschien ben je zwanger, wil je scherp blijven of drink je om een andere reden geen alcohol. Dan kun je dus beter geen alcoholvrij bier kunt drinken. Huh? Ja, echt. Want wist je dat alcoholvrij bier gewoon alcohol bevat? Dat mag gewoon in de EU, mits het niet te veel is. Maar dat is nog niet alles, elk EU-land mag zelf beslissen waar de alcoholgrens ligt. In Nederland is dat 0,1%, in België 0,5% en in Frankrijk en Italië mag alcoholvrij bier zelfs 1,2% alcohol bevatten.
Gedroogde kokos
We eten met z’n allen tegenwoordig steeds meer kokos. Sap, shampoo, chips: voor allemaal is een kokosvariant. En waar populariteit stijgt komen helaas ook neppers om de hoek kijken. Bovendien is kokos duur, terwijl suiker, zetmeel en gelatine hartstikke goedkoop zijn. Dat moet Aldi ook gedacht hebben. De gedroogde kokos van deze supermarktketen bestaat voor 37% uit kokos en voor 41% uit suikers. De boel is aan elkaar geplakt met zetmeel en rundergelatine.
Red Bull Energy Drink
Als het goed is weet iedereen dat dit drankje barst van de suikers. Het merk doet zijn stinkende best om het drankje een stoer en sportief imago te geven, met dank aan skateboarders en mountainbikers, wie heel populair zijn onder jongeren. En dat terwijl experts waarschuwen om het drankje juist niet tijdens het sporten te drinken, omdat het gevaarlijk kan zijn. In een blikje van 355 ml zitten maar liefst 10 suikerklontjes. Niet gek dat kinderartsen veel kinderen voorbij zien komen met slaapproblemen, obesitas en tandbederf.
Optimel yoghurt Griekse stijl met honing- en walnotensmaak
Helemaal niets is echt aan deze zuiveluitvinding van Optimel. Wat zit erin? Een scheut magere yoghurt, een slok sap, honingaroma, de omstreden zoetstof sucralose en een smak zetmeel. Er zit dus helemaal geen honing of walnoot in en de yoghurt is ook niet Grieks. Maar omdat Optimel de juiste woordjes heeft toegevoegd op de ingrediëntenlijst, zoals ‘stijl’ en ‘smaak’, mag de zuivelfabrikant dit product op deze manier gewoon verkopen. Nep of niet.
Vitamin C Drops Anti-OxiFruits
Deze misleidende biologische fruitsnoepjes zouden 200% van je dagelijkse vitamine C moeten leveren. Maar wat blijkt? Per 100 gram bevatten de snoepjes, komt-ie, 100 gram suikers! De Vitamin C Drops bestaan dus voor 100% uit suiker, dus je sabbelt eigenlijk gewoon op een suikerklontje. Lekker joh. En van die dagelijkse hoeveelheid vitamine C blijkt ook weinig te kloppen. Pas na 5 snoepjes zou je je dagelijkse dosis binnen krijgen, maar dan is je lichaam ook 5 suikerklontjes rijker.
De cranberries van Albert Heijn wonnen het Gouden Windei in 2015. De cranberries werden verkocht als superfood, maar daar bleek helaas niets van waar. Het product bestond uit 30 procent cranberries en voor 68 procent uit ananassiroop. Oei.

Over de schrijver

3 gedachten over “Het Gouden Windei 2016 gaat naar Healthy People”

  1. Ik lees altijd de ingredientenlijst, helaas worden mijn ogen slechter en zijn die lettertjes altijd heeeeel erg klein. Ik stel voor dat een 100% vruchtensap alleen maar zo mag heten als op de ingredientenlijst naar eer en geweten kan staan 100% vruchten en dus geen toegevoegde suikers, geen toegevoegde zoetstoffen of wat dan ook. Gewoon 100% geperst fruit, punt! Ik heb nu een blender, dus kan mijn eigen sap maken, met mijn eigen samenstelling en dan is het in ieder geval zeker 100% fruit, als hij mij lukt hier ook rijp fruit voor te kunnen kopen, want dat is nog een ander dingetje. Ik ben gek op fruit, kopen doe ik het zelden. Het is niet echt goedkoop en 9 van de 10 keer koop ik een kat in de zak, oftewel het fruit is nog niet rijp en ook na ligging vaak nog steeds niet rijp en vervolgens gaat het rotten, voordat het feitelijk rijp is. Tja, dan is het ook niet lekker meer. Het kost dus wel even wat moeite om lekker fruit te vinden, op de markt b.v. lukt dat beter dan in de supermarkt.

  2. het zijn niet de fabrikanten, doch onze politiekers die met hun wetgeving ons in de maling nemen en het de fabrikanten mogelijk maakt om te schoemelen met de aangeboden producten. Wanneer gaan ze beseffen dat onze gezondheid in gevaar gebracht wordt met al hun dubieuze opgestelde wetten. Ik dacht dat voor iedere politieker het gezin centraal staat doch dit is blijkbaar een illusie en primeert het kapitaal in plaats van onze gezondheid

Reacties zijn gesloten.