Deze nieuwe Nederlandse uitvinding ruimt plastic afval in water op

HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws: van een nieuwe Nederlandse oplossing om het plastic afval in onze wateren op te ruimen tot de Londense fashionweek.

Great Bubble Barrier wint Green Challenge

The Great Bubble Barrier is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2018. De Amsterdamse start-up van oprichters Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer overtuigde de internationale jury met hun oplossing voor de grote hoeveelheid plastic afval die in de oceanen terechtkomt.  The Great Bubble Barrier werkt zo: met bubbels wordt een scherm opgetrokken van de bodem van de rivier tot aan het wateroppervlak. Door de opwaartse stroming van de bubbels, komt het afval bovendrijven. Hierdoor is het makkelijker uit het water te vissen en op te ruimen. Het bubbelscherm van The Great Bubble Barrier wint met The Green Challenge 500.000 euro om dit innovatieve concept verder te ontwikkelen. We houden het voor je in de gaten!

Eerste fietspad van gerecycled plastic ligt in Zwolle

Zwolle heeft een wereldprimeur! Deze week werd in deze Overijsselse hoofdstad een fietspad geopend, dat gemaakt is van gerecycled plastic. In de ‘PlasticRoad‘ zit ongeveer 1000 kilo huishoudelijk plastic verwerkt. Het pad is opgebouwd uit losse modules, die bij wijze van spreken als grote legostukken in elkaar klikken. Het plastic weggedeelte gaat naar verwachting twee tot drie keer langer mee dan reguliere fietspaden van asfalt of beton. Daarnaast zijn de wegelementen voorzien van holle ruimtes waardoor heel makkelijk kabels en leidingen getrokken kunnen worden. De holle ruimte dient tegelijkertijd ook als waterreservoir, voor een gereguleerde afvoer van overtollig hemelwater. Niet geheel overbodig met de klimaatverandering.

Verbod op vernietigen van nieuwe producten

Vorige week schreven we al dat modemerk Burberry stopt met het vernietigen van onverkochte nieuwe items. Deze week komt daar het goede nieuws bij dat Groen Links een algeheel verbod wil op het vernietigen van nieuwe producten. Jaarlijks worden 1,2 miljoen nieuwe kledingstukken vernietigd. En dat terwijl Nederland 50% minder grondstoffen wil gebruiken in 2030. GroenLinks kamerlid Suzanne Kröger: “Dat is echt een exces van de consumptiemaatschappij en rijmt niet met een circulaire economie waar we allemaal naar toe willen.”

Geen bont meer op de catwalk van London Fashion Week

En er is nog meer goed nieuws uit de modewereld. De London Fashion Week kondigde deze week aan dat het heeft besloten om helemaal bontvrij te worden. Volgens ‘The Guardian’ is deze aankondiging een resultaat van het ‘Positive Change Initiative’, een initiatief van het British Fashion Council, (BFC), de organisatie achter London Fashion Week en London Collections Men. Dit initiatief wil bevorderen dat het beleid van de mode industrie positieve verandering in de sector nastreeft, op het gebied van zaken als duurzaamheid, gelijkheid en vakmanschap.  Een andere koploper op het gebied van duurzaamheid binnen de mode-industrie is de Helsinki Fashion Week. Deze organisatie maakte onlangs bekend vanaf volgend seizoen volledig leer-vrij te zijn. Ook is deze Finse modeweek de eerste die gerecycled en duurzame materialen gebruikt voor de gebouwen, en bovendien 30 duurzame mode-labels zal tonen in 2019.
Foto: https://thegreatbubblebarrier.com/

Over de schrijver