Deze pioniers veranderen de mode

Dat de mode-industrie aan verandering toe is, is duidelijk. We schreven eerder al dat we massaal op een kledingdieet moeten en gaven tips om je eigen kledingkast te verduurzamen. Maar aan de kant van de makers gebeurt ook veel. Er zijn behoorlijk wat pioniers, die de grenzen van traditionele materialen verkennen en met vernieuwende, duurzamere kleding komen. Kleding gemaakt van afval, ananas, palmbladeren, koffie, hennep of bamboe…. We zetten een aantal mode pioniers voor je op een rijtje…

Jalila Essaïdi met MESTIC

“In de natuur wordt niets als afval gezien. Toch zien we mest als de meest vieze substantie die we kennen.” Dit staat te lezen op de website van ontwerper Jalila Essaïdi. Met haar merk ‘mestic’ maakt ze kleding van koeienmest. Daarmee wil ze laten zien dat zelfs de meest walgelijke materie van nature mooi is. En voordat je je zorgen maakt: de kleding stinkt niet. Ze maakt duurzame materialen van de koeienmest door cellulose uit de mest te halen. Dat is een belangrijk bestanddeel in kleding. Door mest om te zetten in kleding wil ze de wereld op grote schaal veranderen. Mestic helpt bij de aanpak van het mestprobleem én bij het vergroenen van de kledingindustrie.
Mestic E1542092814567

Pals Brust met UPSET

Met UPSET is Pals Brust één van de pioniers, die zich inzet om textielafval om te zetten in nieuw textiel. Geen eenvoudige opdracht, omdat nieuw garen dat gemaakt is van textielafval vaak niet sterk genoeg is. Daarom moet het alsnog gemengd worden met nieuwe garen. Samen met een aantal andere bedrijven is het UPSET gelukt om een nieuwe methode te ontwikkelen waarbij textiel wél helemaal van snijafval gemaakt kan worden en dat ook nog eens voor een redelijke prijs. Dat resulteerde eerder dit jaar in een prachtige jurk voor minister Kaag voor Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking en in een strak pak, dat minister Bruins van Volksgezondheid op Prinsjesdag droeg.
Minister Kaag Jurk E1537195763939

Pauline van Dongen met Solar kleding

Pauline van Dongen maakte in 2013 al een jurk en een jas waarmee zonne-energie opgewekt kan worden: Wearable Solar. In deze kleding worden zonnecelen verwerkt, die genoeg energie kunnen opwekken om je smartphone voor 50% op te laden. Daarvoor hoef je alleen maar een uur in de volle zon te lopen. Als de zon niet schijnt, kan je de zonnecellen eenvoudig wegvouwen. Begin dit jaar kwam de ontwerpster met een rugzak, die gemaakt is van een enkel stuk gebreide stof waarin kleine zonne-energie kralen verwerkt zijn. Daarmee kunnen de dragers onderweg hun apparaten opladen.

Pauline Van Dongen E1542092546974
Fotografie: Ola Krondahl

It erfskip en Loop.a Life met  de Circulaire Fryske trui

Op de Dutch Design Week in Eindhoven was dit jaar de Circulaire Fryske trui te bewonderen. De trui is gemaakt van oude wollen truien en lokaal vlas uit Friesland. De wol komt van reststromen van niet herdraagbare wollen truien, die bij inwoners van Friesland ongebruikt in de kast liggen en worden ingezameld. Loop.a Life maakt van deze truien nieuwe vezels, garen en truien. Door het sorteren op kleur hoeft het nieuwe garen niet opnieuw geverfd te worden, waardoor er geen chemicaliën of water nodig zijn voor het prodcutieproces. It Erfskip zorgt voor de lokale productie van vlas, dat verder bewerkt wordt tot linnen.
Fryske Trui Man

Tjeerd Veenhoven met leer van palmbladeren

We voorspelden het vorig jaar al: plantaardig leer wordt de trend van 2018. Tjeerd Veenhoven was dit jaar aanwezig op de Dutch Design Week in Eindhoven met leer gemaakt van palmbladeren. Hij heeft een methode ontwikkeld waarbij de bladeren een paar dagen in een natuurlijke substantie weken waardoor er een zacht en flexibel materiaal ontstaat. In samenwerking met het merk O’Neil bracht hij twee jaar geleden slippers van het materiaal op de markt. Eerder won hij al de Global Change Award 2015 voor zijn Algae Fabrics, waarbij algen worden verwerkt tot textiel.
Slippers E1542094516317

Over de schrijver

4 gedachten over “Deze pioniers veranderen de mode”

  1. Pingback: Hoe diervriendelijk is wol eigenlijk? - hetkanWEL

  2. Pingback: 10x duurzame truien voor deze warme truiendag - hetkanWEL

  3. Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - hetkanWEL

  4. ik hoop dat dit gauw erdoor komt en vooral dat het betaalbaar is en dat duurzaamheid heel hoog is. je vindt nog nauwelijks kledij dit 5 tot 10 jaar meegaat …. oude wollen truien gingen makkelijjk 8 jaar of langer mee en nu zijn ze na 2 jaar al niet meer om aan te zien en na 4-5 jaar echt versleten terwijl ze alleen maar duurder zijn geworden . ik koop geen fast fashion en toch gaan vele t-shirts maar 1 zomer mee , ok ik heb er ook maar 7dus ze worden wel gedragen en gedaan, maar ik vind dat NIET normaal … veel succes mannen ! go gogo

Reacties zijn gesloten.