Deze prachtige huizen zijn gemaakt van afval

Aardehuis, earthship of hobbithuis. Het zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde fenomeen. Huizen, die gemaakt zijn van afval en met een super geïsoleerd, groen dak als het ware wegzinken in het landschap. De muren zijn vaak gemaakt van afgedankte autobanden gevuld met aarde en een dikke laag pleister van adobe, leem of kalk. De niet-dragende binnenmuren bestaan vaak uit gerecycelde blikjes of flesjes.

Biotecture

Het earthship is, net als de tiny houses, komen overwaaien vanuit Amerika. Architect Michael Reynolds bedacht in de jaren ’70 al de term biotecture, waarmee hij architectuur en biologische bouwmaterialen met elkaar verbond. Hij begon in de Amerikaanse staat New Mexico met pionieren op het gebied van ecologisch bouwen, omdat hij zich zorgen maakte over het klimaat en de groeiende berg vuilnis. Naast het gebruik van afval als bouwmateriaal, ontwierp hij zijn ‘aardeschepen’ zoveel mogelijk zelfvoorzienend op het gebied van energie, water, riolering en ventilatie.

Garbage Warrior

Reynolds begon met het bouwen van zijn Earthships in Taos (USA), maar werd al snel dwars gezeten door de regionale overheid, omdat hij zich niet aan de bestaande bouwwetten hield. De riolering liep bij zijn ontwerp door de woonkamer en dat mocht niet.  Zijn licentie als architect werd ingetrokken. Terwijl hij de wet probeerde te veranderen, trok hij met zijn bouwteam naar rampgebieden zoals Zuidoost-Azië na de Tsunami en New Orleans na orkaan Kathrina. Daar hielp hij met zijn zogenaamde ‘earthships’ om de boel weer op te bouwen. “I don’t care about anything except the fucking planet!” roept hij uit in de documentaire Garbage Warrior (2007).

Earthships in Nederland

Na het uitkomen van deze documentaire groeide de populariteit van de ‘earthships’ snel. In 2009 werd het eerste Nederlandse aardehuis in Zwolle gebouwd. Het ging hier niet om een woonhuis, maar een theehuis. In 2011 werden in totaal 23 aardehuizen langs het spoor in Olst gebouwd en in 2016 werd het Urban Earthship in Alkmaar gebouwd.

Voorbeelden van earthships

Het principe van een earthship is simpel: iedereen moet met eigen handen een huis kunnen bouwen. Een huis dat zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu en waarbij men bouwmaterialen gebruikt, die voorhande zijn. Afval dus. En als je denkt dat dat lelijk wordt, dan heb je het mis. Hieronder vind je een aantal prachtige voorbeelden van earthships van over de hele wereld.

Earthship
Taos, New Mexico

Earthship
Brighton

Earthship
Argentinië, School

Earthship
Santa Cruz, Tiny Earthship

Earthship
Zwolle, Theehuis

Earthship
Alkmaar, Urban Earthship

Earthship
New Mexico

Ken jij nog een aardehuis of earthship in Nederland? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

9 gedachten over “Deze prachtige huizen zijn gemaakt van afval”

 1. Pingback: Earthbag huizen (gemaakt van zandzakken) zijn goedkoop en duurzaam - hetkanWEL

 2. Denk je dat je in Nederland zomaar voor een prikkie kunt bouwen? Alleen de elite met veel geld mag dit doen. Want deze huizen zien er ook duur uit. Ik als Jan modaal mag niks in Nederland en mag aléén maar op een k*t flatje wonen !

 3. Ik volg dit onderwerp al heel lang en het valt mij op hoe weinig aandacht er is bij gemeenten en provincies.
  Want wat is er eenvoudiger dan allerlei geluidswallen, zoals langs snelwegen en spoor, te combineren met aardewoningen. De energiebesparende beginselen gaan evenzeer op voor bedrijven.
  Deze wallen kunnen weer bekleed worden met natuur, waardoor meerdere milieudoelen worden gediend.
  Gemeenten en provincies kunnen ‘snelwegzichtlokaties’ echter tegen een hoofdprijs verkopen/verpachten. Hetgeen inhoudt dat de burger driedubbel betaalt voor uitzichtvervuiling.
  Gemeentelijk/provinciaal milieubeleid wordt vaak uitsluitend met de mond beleden en zelfs dan alleen voor eigen eer en glorie.

Reacties zijn gesloten.