Zelf investeren in een bedrijf dat duurzame sieraden maakt, zo werkt dat

Redacteur Asceline dook in de wereld van crowdfunding en investeerde in een project dat Keniaanse ambachtslieden helpt om hun duurzaam geproduceerde sieraden wereldwijd te verkopen. Ze doorliep het hele proces van aanmelden tot investering en is verkocht. In deze blog vertelt ze over haar ervaringen met investeren.

Armoede bestrijden

Een tijdje geleden interviewde ik Peter Heijen. Peter gaf zijn baan bij een bank op, om armoede in de wereld te bestrijden. En met het succes. Hij richtte Lendahand op. Lendahand is een crowdfunding platform waar je kunt investeren in MKB-ondernemingen in opkomende economieën. Al 5.000 mensen leenden samen 70 miljoen euro uit aan 2.500 ondernemers. En met dat geld maakt Lendahand het mogelijk voor bedrijven om verder te groeien en werkgelegenheid te creëren. In ruil voor de lening, ontvangen de investeerders rente. Een win-win situatie.

Hoe werkt dat nou?

We kregen leuke reacties op het artikel, maar ook een aantal vragen hoe Crowdfunding werkt. En daarom besloot ik het hele proces gewoon zelf door te lopen en je mee te nemen in alle ins and outs.

Ik ging naar Lendahand.com en meteen viel het op dat ze, net als in 2018, ook in 2019 waren verkozen tot beste crowdfunding platform van Nederland. Volgens de jury scoorden ze goed op het gebied van groei, kosten, transparantie en doorontwikkeling van de dienstverlening. Dat vond ik wel een geruststelling, als ik wat van mijn spaargeld ging investeren.

Account aanmaken

Om te kunnen investeren, moest ik natuurlijk een account aanmaken. Daarvoor had ik een geldige ID nodig en een bankrekeningnummer. Dat was nodig om op termijn mijn geleende geld en de rente terug te storen. Als alles goed gaat met het bedrijf natuurlijk.

Ik vulde mijn e-mail in, bedacht een wachtwoord en drukte op aanmelden. In mijn mail ontving ik direct een bevestigingslink. Daar klikte ik op en toen kon ik verder. Ik vulde mijn adres, postcode en woonplaats in en uploadde de foto van mijn rijbewijs. Bedrijven met een vergunning zoals Lendahand staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en dienen nieuwe klanten namelijk te identificeren.  Momenteel duurt deze check nog 1 of 2 dagen, maar binnenkort wordt dat volledig geautomatiseerd. Je kunt dan dus meteen verder gaan met investeren.

Risico’s bepalen

Ondertussen kon ik wel vast een toets doen, om zeker te weten dat ik begreep wat de risico’s van crowdfunding zijn. Je moet er namelijk wel bewust van zijn dat je je geld ook kunt kwijtraken. ‘Niet op één paard wedden’, maar je geld spreiden, is hier ook een goed advies. Daarnaast is het belangrijk dat je weet dat je je geld niet op zelfgekozen momenten terug kunt krijgen, mocht je ineens krap bij kas zitten. Wel ontvang je elke 6 maanden een terugbetaling, inclusief rente. Ik kreeg meteen de uitslag van de toets en slaagde met vlag en wimpel. De uitslag is overigens niet bindend.

Handgemaakte sieraden

Kort daarop kreeg ik de bevestiging dat ik daadwerkelijk aan de slag kon. Ik logde in en nu werd het serieus. Op dit moment zijn er twee projecten, waar ik in kan investeren. Ik besloot voor Soko Inc. 2 te gaan. SOKO koopt duurzaam geproduceerde ringen en halskettingen in bij Keniaanse ambachtslieden en verkoopt ze via internet aan particulieren, de tussenhandel en binnenkort ook bij de Bijenkorf en Zalando. Ze hebben geld nodig om extra voorraad in te kopen. Nou houd ik heel erg van handgemaakte sieraden, dus dit project sprak me aan. Daarnaast stond er ook bij, dat het project 15 nieuwe banen zou creëren, waar weer heel veel mensen de voordelen van zouden ondervinden.

Looptijd van de lening

De looptijd van de lening is maar 12 maanden en de rente vond ik best hoog. Wel 6,25%. Het was het risico wel waard. Investeren kan al vanaf 50 euro. Het geld dat ik investeer heb ik niet echt nodig en mocht het helemaal misgaan, dan is er geen man overboord dat ik het kwijt raak. Dat geeft wel een rustig gevoel. En niet alleen bij mij, er bleken al 242 andere mensen ook geïnvesteerd te hebben.

Afrekenen

Ik plaatste mijn project in het winkelmandje en werd helemaal blij van het gevoel dat ik er nu een keer geen spullen voor terug zou krijgen, maar een goed gevoel als ‘mijn’ project zou slagen. Overigens zijn tot nog toe alle projecten bij Lendahand ook echt van start gegaan, gemiddeld zitten de projecten na 5 dagen vol. Natuurlijk vind ik de potentiële rente ook leuk, vooral omdat ik die dan weer kan investeren in een nieuw project. Zo creëer ik in het klein het vliegwiel dat Lendahand in het groot creëert.

Ik zag dat ik ook nog 25 euro korting kreeg, omdat het mijn eerste investering was. Met iDeal rekende ik af. Ik ontving een bevestiging in mijn mail en als het project volledig is gefinancierd, ontvang ik ook bericht. Als dat onverhoopt niet lukt, dan krijg ik mijn geld weer terug, aangezien het geld in de tussentijd bij een Stichting Derdengelden staat.

Tenslotte checkte ik nog even mijn profiel. Dat stond heel fijn standaard op privé (mensen kunnen dan niet zien dat ik in een project zit). Mocht ik dat niet willen, dan pas ik dat zo aan, maar het hoeft niet. Ik geloof dat ik verkocht ben.

Over de schrijver

2 reacties op “Zelf investeren in een bedrijf dat duurzame sieraden maakt, zo werkt dat”

  1. Ik wil graag reageren op het artikel over het project dat Keniaanse ambachtslieden helpt om duurzaam geproduceerde sieraden wereldwijd te verkopen.
    Ik doe ditzelfde al jaren, (met veel plezier ????) met bamboe fietsen. Zie Bamboefietsen.nl. Willen jullie hier misschien eens een stuk over schrijven? Uiteraard na een proefrit op een demo bamboe fiets. Ze staan voor jullie klaar in Leiden.
    Groeten, Joep van Ginderen

    1. Wat een prachtig initiatief, deze bamboe fietsen. Bamboe zou wel eens het nieuwe materiaal kunnen worden. En bamboe fietsen een verkoopsucces. Graag zie ook ik hier een artikel op HetKanWel over verschijnen. Bij voorbaat hartelijk dank.

Reacties zijn uitgeschakeld.