Doorzichtig tuinhuisje maakt je tuin in de lente al een zomers paradijs

Deze stijlvolle doorzichtige tuinhuisjes houden de wind en de kou buiten, en zorgen voor een mild microklimaat aan de binnenkant. Planten kunnen in de winter dus gewoon buiten blijven staan. Een ideale combinatie tussen een broeikas en een tuinhuisje.

Het ontwerp is van de Deense architect Simon Hjermind Jensen. Hij ziet de makkelijk te maken bollen als een manier om de, vaak van natuur ontdane steden te revitaliseren. De bollen kunnen op verschillende manieren aan elkaar gekoppeld worden, waardoor ze voor veel soorten tuinen geschikt zijn en zelfs op daken in de steden kunnen staan.

Vooral ‘s avonds heeft de broeikas zeker iets magisch:

Doorzichtig Tuinhuisje. Foto: Sjhworks
Doorzichtig Tuinhuisje. Foto: Sjhworks

Helaas is het tuinhuisje van polycarbonaat. Dit is een soort kunststof, en dus geen duurzaam bouwmateriaal. Daar staat tegenover dat polycarbonaat wel goed te recyclen is. Maar het was natuurlijk nog mooier geweest als de designer een bioplastic als basis zou hebben gebruikt.

De buitenkant is 4 mm dik, volledig winddicht, UV-beschermd en de zijkant kan worden geopend in de zomer voor ventilatie. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door banden van polycarbonaat en stalen schroeven. Het is dus echt een stijlvolle en moderne versie van de ouderwetse broeikas van glas en staal.

Er hangt wel een prijskaartje aan het project. Het prototype kostte het team van Jensen zo’n €18.900 om te maken. Wanneer we dit soort tuinhuisjes in de winkel kunnen verwachten is nog niet bekend.

Bron: Inhabitat, Shjworks