Deze supermarkt verkoopt alleen duurzame producten van Nederlandse merken

Een supermarkt lijkt op het eerste geschikt misschien niet het meest geschikt als pop-up shop, maar als je een nieuw concept wil laten zien, werkt het. Dat zagen we een paar jaar geleden al bij de pop-up shop Ekoplaza Lab, die wereldwijd de aandacht wist te trekken als eerste plasticvrije supermarkt. En nu is er SUPER-markt waar alleen producten te krijgen zijn die zich met recht ‘super’ mogen noemen, omdat ze een duurzaam alternatief vormen voor je traditionele producten.

Duurzame producten van Nederlandse merken

Zo is er pindakaas van Mister Kitchen zonder palmolie. Tandpasta van Smyle zonder plastic tube. Deodorant van Lekker zonder microplastics. Koffie van Moyee waarbij de boeren een eerlijke prijs voor hun bonen krijgen. Koekjes van Van Eigen Deeg, gemaakt van circulaire grondstoffen. En thee van Wilder Land, geoogst van (on)kruid van Nederlandse bodem waarmee de biodiversiteit hersteld wordt (in ons boek vind je een reportage waarin we met de initiatiefnemers spraken en meehielpen met de theeoogst).  

Screenshot 20210906 193338 Gallery

SUPER-markt

SUPER-markt is een initiatief van Sunt in samenwerking met Moyee, Mister Kitchen, Lazy Vegan en Fish Tales. Inmiddels hebben meer dan 30 bedrijven zich aangesloten bij de missie om de supermarkt schappen duurzamer, gezonder én lekkerder te maken met producten waar geen slavernij, verspilling of het kappen van regenwoud aan te pas komt. Met SUPER-markt willen de initiatiefnemers laten zien dat we ‘het spel’ wel degelijk kunnen veranderen.

Momenteel bepalen tien multinationals voor 90% welke producten er in de supermarkten liggen. Hierdoor weten consumenten vaak niet dat er ook een duurzaam alternatief bestaat voor hun dagelijkse boodschappen. En dat terwijl de voedingsindustrie verantwoordelijk is voor een derde van de klimaatbelasting. Wat je in je winkelmandje legt doet er dus toe. Door voor een duurzaam alternatief te kiezen, maak je impact. Dan is het natuurlijk wel zo makkelijk als die alternatieven in je reguliere supermarkt liggen.

Changemakerscampagne.png 1600X900 1

De supermarkt schappen

Sommige producten zijn overigens al verkrijgbaar in de Albert Heijn, die de pop-up shop mede mogelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan het bananenbrood van Sunt, gemaakt van bananen die de supermarkt normaal niet halen omdat ze niet aan de cosmetische standaard voldoen. Of aan de koekjes van Farm Brothers, die met elk verkochte pak 12 cm2 verarmde Nederlandse landbouwgrond redden. Of aan de geraspte plantaardige kaas van Willicroft.

Superfijn natuurlijk, maar het kan beter. Daarom hangt er een prikbord in SUPER-markt met de vraag welke product jij graag terug zou willen zien in de supermarkt schappen. De antwoorden lopen even uiteen als de merken die in de winkel liggen, van vegan kaas tot aan muesli en noten. Hopelijk zien we deze en andere duurzame producten straks massaal terug in de supermarkt schappen, want -zoals gezegd- SUPER-markt is een pop-up. De winkel in de Herenstraat in Amsterdam is (voorlopig) tot 19 september geopend. Wellicht wordt het nog met twee weken verlengd en misschien kan SUPER-markt zelfs ooit iets permanents of een rondtrekkende supermarkt worden, om zoveel mogelijk mensen te laten proeven van de duurzame alternatieven van dagelijkse producten.

Wat vind jij van een SUPER-markt met alleen maar duurzame, Nederlandse merken? En vind je dat er genoeg duurzame producten te koop zijn in de reguliere supermarkt? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

5 gedachten over “Deze supermarkt verkoopt alleen duurzame producten van Nederlandse merken”

  1. Ik Ga naar de Aldi , en Lidle ,soms ook Jumbo, en Netto rama, en koop er zoveel mogelijk Nederlands producten , Ik eet vegetarische zo’n 35 jaar ,ja ik probeer altijd Nederlandse producten te vinden , maar ja de keuze is niet groot, wel een goed initiatief om puur Nederlandse te verkopen , nou ja , Belgie produceert ook goede binnenlandse producten , ook Duitsland heeft goede producten van eigen bodem, dus dat mag van mij ook wel , maar producten van grote bedrijven ,staan mij meer en meer tegen , en ja zoveel mogelijk producten van eigen bodem en van kleine bedrijven , en ook biologische producten moeten daar zeker zijn ,.
    En hoop echt dat we meer gaan zien van zulke initiatieven , en er voor dat kleinere goede bedrijven een kans krijgen , die grote industriën , zie ik niet zitten , het zijn zij die ons willen laten kopen ,en ons verder in de stront laten zakken ! schandalig en erg laag !

  2. Geweldig initiatief, zou op meer plaatsen moeten komen. Het blijft voor de consument moeilijk om de juiste keuze te maken, biologische producten zijn niet altijd duurzaam, en duurzaam niet altijd biologisch! Dus niet het 1 of het ander, maar beiden, dan schiet de wereld er wat mee op.

Reacties zijn gesloten.