We hadden al gehoord van ‘Post-it’ zonnepanelen en disco roze zonnepanelen, maar het bedrijf Natcore Technology heeft nu nieuwe zwarte zonnepanelen ontwikkeld die zo’n 99.7% van het licht dat erop valt opneemt. Vergeleken met conventionele zonnepanelen reflecteren deze zonnepanelen over het gehele spectrum tien keer minder zonnelicht. Het resultaat is dat de panelen efficiënter zijn, en dus nog beter in staat om te concurreren met fossiele brandstoffen.
Het paneel is gemaakt van siliconen en is het ‘zwartste’ zonnepaneel dat ooit gemaakt is. Met een simpele methode waren de wetenschappers in staat om het oppervlak slechts 0.3% reflectief te maken. Het is belangrijk voor zonnepanelen om zo min mogelijk licht te reflecteren, omdat het gereflecteerde licht niet kan worden omgezet in energie. De zwarte zonnepanelen doen het vooral beter dan hun voorgangers tijdens de ochtend en namiddag, wanneer de zon niet recht op het oppervlakte schijnt.
Zwarte zonnepanelen werken ook goed op bewolkte dagen
Het belangrijkste voordeel van dit type zonnepaneel is dat de panelen ook goed werken op bewolkte dagen.
“De reden dat dit zo’n belangrijke doorbraak is,” zei CEO Chuck Provini, “is dat er met dit zonnepaneel weinig verschil zit tussen het opwekken van stroom op een zonnige dag of op een bewolkte dag. Diffuus licht wordt namelijk bijna net zo goed opgenomen.”
Natcore Technology had het exclusieve recht gekregen van het National Renewable Energy Laboratory(NREL) om onderzoek te doen naar zwarte siliconen zonnepanelen, waarbij gebruik gemaakt mocht worden van patenten van de NREL. De NREL had de reflectieratio al naar zo’n 2% gebracht, en Natcore Technology heeft het dus nu bijna naar 0 gebracht. Naast de extra efficiëntie van zwarte zonnepanelen zit er nog een voordeel aan. De panelen kunnen namelijk zonder gebruik van gevaarlijke chemicaliën gemaakt worden.
Wil je meer te weten komen over zonnepanelen? Bekijk dan hier ons dossier over zonnepanelen
Bron: Treehugger, Inhabitat
1 reactie op “Deze zwarte zonnepanelen werken ook goed op bewolkte dagen”
wat kost kopen en aanleggen? hoe zit het met huurhuizen? en die niet zo slimme meters die ze iedereen door de strot douwen? terugloop meter?
vrgr AS
Reacties zijn uitgeschakeld.