Deze tv-programma’s richten zich op duurzaamheid

Duurzaamheid
Als je naar buiten kijkt lijkt het een willekeurige dag in juli. De zon schijnt, het is warm en iedereen zit buiten. Maar niets is minder waar: de maand september is al over de helft. De vakantieperiode is voorbij. We zijn weer druk met de dagelijkse dingen. En dat is maar goed ook, want september brengt ook het nieuwe televisieseizoen. Welke programma’s richten zich op duurzaamheid? hetkanWel heeft het voor je op een rijtje gezet.

De Buitendienst

Dit natuurprogramma van de NTR gaat voor groen en duurzaamheid. Vier presentatoren gaan proberen zo zelfvoorzienend mogelijk te leven, ze zoeken uit waarom mensen veganist zijn, gaan na wat er met oude kleding gebeurt als je die in de recyclebak gooit en checken of het wel goed is om te jagen.
Iedere vrijdag om 17.40 te zien bij NPO Zapp.

Hou ’t Schoon

In deze spelshow gaan twee teams van kinderen binnen dezelfde gemeente de strijd aan met elkaar en met zwerfafval. De teams voeren verschillende spellen uit waardoor de twee buurten brandschoon worden gemaakt. Het team dat het slimst en het meest grondig te werk gaat is de winnaar van een barbecue voor de hele buurt.
Elke zondagmiddag rond 15.40 uur bij RTL Telekids op het kanaal van RTL8.

Rot op met je milieu

Onder leiding van presentator Dennis van der Feest gaan zes mensen met een uitgesproken mening over het milieu op een confronterende reis. Zo zien ze welke impact hun eigen gedrag heeft op het milieu. De deelnemers reinigen vervuilde riolen, zien vogels vol plastic en bereiden eten uit de vuilnisbak. De één vindt letten op het milieu onzin en gooit achteloos batterijen in de vuilnisbak en de ander leeft zo klimaatneutraal mogelijk. ‘Rot op met je milieu’ is onderdeel van de Themaweek ‘Focus op Groen’ op NPO 2.
Vanaf dinsdag 11 oktober tot vrijdag 14 oktober om 20.25 uur op NPO 2.

Groen Licht

Elena Lindemans, Milouska Meulens en Brecht van Hulten willen met dit reportageprogramma mensen bewegen om minder autokilometers te maken. Maar ze richten zich ook op andere onderwerpen die onder duurzaamheid vallen. Brecht gaat kamperen in een tent gemaakt van oude kleren en probeert een week lang alles van plastic uit te bannen. Milouska zoekt uit of je zelf een windmolen kunt bouwen en Elena probeert zonder palmolie te leven.
Vanaf 19 september iedere maandag vanaf 19.20 uur.

De man die de wereld wilde veranderen

Kunstenaar en visionair Peter Westerveld is ervan overtuigd dat hij op een simpele manier de wereld groener, koeler en klimaatbestendig kan maken. Hij bedacht het op grote schaal inzetten van door bulldozers gegraven geulen op hoogtelijnen in hydrologische corridors. Volgens hem is het dé oplossing voor de verwoestijning van de aarde. Westerveld laat zich inspireren door de natuur. De laatste 15 jaar van zijn leven houdt hij zich bezig met het scheppen van kunst in de vorm van oplossingen voor de klimaatproblematiek, met succesvolle toepassingen in verwoestijnde gebieden in onder andere Mali, Tanzania en Kenia. ‘De man die de wereld wilde veranderen’ is onderdeel van de Themaweek ‘Focus op Groen’ op NPO 2.
Donderdag 13 oktober om 23.00 uur op NPO 2.

Sea Blind

De scheepvaart is één van de meest vervuilende, ongereguleerde en gesloten bedrijfstakken van de wereld. En dat terwijl negentig procent van alles wat wij kopen ons per schip bereikt. Klimaatjournalist Bernice Notenboom werd tijdens een skireis van de Noordpool naar Canada geconfronteerd met de verwoestende invloed van de grote hoeveelheden roet die schepen uitstoten. Notenboom reist onder meer naar Arctisch Noorwegen, Rusland, Groenland, Denemarken, Rotterdam en Terschelling. Ze spreekt met havenbaronnen, verladers, olie- en gasingenieurs en scheepvaartdeskundigen. ‘Sea Blind’ is onderdeel van de Themaweek ‘Focus op Groen’ op NPO 2.
Woensdag 12 oktober om 23.05 uur op NPO 2.

BinnensteBuiten

Dit lifestyleprogramma laat reportages zien over huis en interieur, tuin en natuur en eten en drinken. Nieuw dit jaar is het item ‘Wat kun je met…?’ waarin oude voorwerpen in een makkelijk stappenplan een nieuw leven worden ingeblazen. Van een oude vergiet maak je bijvoorbeeld een industriële lamp en van oude landkaarten een leuke slinger.
Elke werkdag om 18.50 op NPO 2 en elke zaterdag een extra lange weekendeditie om 17.10 uur op NPO 2.
En dan nog dit… De volgende twee programma’s hebben niet direct iets te maken met duurzaamheid, maar richten zich wel op de natuur en maken ons bewust van de omgeving waarin we leven.

Exitus

Twee filmmakers, de Nederlander Bob Thissen en de Vlaming Jeroen Swyngedouw, reizen de wereld rond, op zoek naar verlaten gebouwen. Dat is wat urban explorers doen: het bezoeken, fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. Met stopmotion-animatie brengen ze de bijzondere plekken na jaren van verwaarlozing weer tot leven. Verlaten kastelen, theaters, fabrieken en kloosters worden opnieuw tot leven gewekt in deze 8-delige serie.
Elke donderdag te zien op NPO 3 om 21.45 uur.

De Super Freek Show

Dr. Freek Vonk en Evi Hanssen testen de wilde-dierenkennis van een familie of vriendengroep die het opneemt tegen een team van bekende Nederlanders. De twee teams strijden in een paar spelrondes voor een trofee.
Iedere zaterdagavond om 20.25 uur op NPO 1.
Mis je een groen programma? Laat het ons weten, dan vullen we de lijst aan.

Over de schrijver