We kennen allemaal het principe van een volkstuin aan de rand van de stad. In Bangkok besloten ze om dit op grote schaal toe te passen en het resultaat is indrukwekkend.
Herkomst van het eten
Een lagere temperatuur in de stad, meer biodiversiteit en insecten, wateroverlast verminderen en de kloof tussen stadsmens en de herkomst van hun eten verkleinen. Het zijn een paar van de ambities van de grootste dakboerderij van Azië, gerealiseerd op het dak van de Thammasat University in Bangkok. “Daken worden vaak niet genoeg benut, het kunnen groene ruimtes zijn die helpen bij het verkleinen van het hitte-eilandeffect en de impact op het klimaat van gebouwen en tegelijk mensen voeden”, vertelt Kotchakorn Voraakhom, de landschapsarchitect achter het project.
Volkstuin op grote schaal
Het principe van de Nederlandse volkstuin, maar dan op grote schaal, in een mooi ontworpen omgeving op het dak van de universiteit. Zo zou je het project ook kunnen omschrijven. Het 7.000 m2 grote dak weerspiegeld het beeld van de rijstvelden in het noorden van Thailand. Het ligt op slechts 25 kilometer van het centrum van de stad en iedereen is welkom om rijst, groente of kruiden te komen verbouwen. Wel biologisch (gifvrij), dat is gezond en het moet een voorbeeld zijn voor noodzakelijke verandering in de landbouw. “Thailand is een agrarische samenleving, maar onze steden zijn afgesneden van de bron van ons eten. Met dakboerderijen kunnen we hier verandering in brengen”, ligt een van de vice-rectoren van de universiteit toe.
Opvang van water
Bangkok ligt in de delta van de rivier de Chao Phraya en heeft elk jaar tijdens de moesson te maken met overstromingen. In 2011, het jaar meer de ergste overstroming tot nu toe, stond een vijfde van de stad onder water. Naar verwachting zal dit steeds vaker voorkomen. Het opvangen van water in groene ruimtes is een manier om hier iets aan te doen. Naast de nieuwe dakboerderij opende de stad ook een park met de capaciteit om zo’n 3 miljoen liter water op te vangen.
“We zijn gewend om onderscheid te maken tussen gebouwen en groene ruimtes, maar groene ruimtes kunnen onderdeel zijn van het ontwerp van gebouwen in steden als Bangkok waar er maar weinig groene ruimtes beschikbaar zijn”, aldus Voraakhom.
Ook in Europa gaan we het dak op
Niet alleen in Bangkok vind je stadsboerderijen op daken, zo wordt in Parijs gewerkt aan de grootste ter wereld (link: ) en een voorbeeld in ons eigen land is DakAkker op het Schieblock in Rotterdam. De Verenigde Naties verwacht dat in 2050 meer dan tweederde van de wereldbevolking in steden woont. Stadsboerderijen zijn dan een noodzakelijkheid.
Foto’s LandProcess