Deze vragen krijg je als vegetariër altijd voor je kiezen. En dit is wat je erop kan antwoorden.

Een vega-dieet lokt altijd reacties uit. Vaak zijn mensen oprecht geïnteresseerd, maar kritische vragen  en flauwe grappen komen ook voorbij weet menig vegetariër of vegan. Daarom, ter voorbereiding (en vermaak) hieronder een lijstje van mogelijke opmerkingen (en suggesties voor weerwoord).

1. “En waarom, als ik vragen mag?”

Noem gewoon de reden(en) waarom jij geen vlees (vis, zuivel) eet. Bij mij zijn dat dierenwelzijn en klimaat. Voor een ander is dat misschien (ook) gezondheid of gewoon het ‘niet lekker’ vinden.

2. “Oh maar ik ben ook gek op lammetjes … als ze op m’n bord liggen.”

Klassieke dijenkletser. Maak de zin van de grappenmaker af vanaf ‘als’.

3. “Maar wat eet je dan wél?”

Nou gewoon alles behalve ……………………………………………………………… (vul in wat je niet eet).

4. “Wij eten ook niet iedere dag vlees hoor.”

Dit zijn mensen die proberen wat jij doet, maar er nog een beetje worstelen. Moedig ze aan.

5. “Eet nou maar gewoon op, het beestje is toch al dood.”

Vaak gehoord als kind. Een drogreden. Vlees laat je niet alleen staan om zelf geen dier te eten. Je hoopt natuurlijk ook dat zo de vraag naar vlees afneemt en daarmee de productie. Als ik dieren die ‘toch al dood zijn’ zou eten, blijf ik als consument een stem uitbrengen voor de vleesindustrie. Dus, kinderen, als je het dode dier op je bord eet, zal je een volgende keer weer een dood dier op je bord krijgen. En grote mensen: als je een ‘beestje wat toch al dood is’ in de supermarkt koopt, hou je de vleesindustrie in stand.

6. “Wat knap dat je dit volhoudt. Dat zou ik écht niet kunnen. Ik vind vlees veel te lekker.”

Dit zijn de bourgondiërs voor wie het te veel opoffering vergt vlees te laten staan. Je zou ze kunnen vertellen dat vleesvervangers steeds beter worden. Of dat zich een verrassend culinair universum zal ontvouwen, wanneer je verder kijkt dan de traditionele AGV-maaltijd.

7. “Waarom draag je dan leren schoenen?”

Zeg: “Dit zijn geen leren schoenen, maar ze lijken net echt. Zal ik je de link naar de website sturen?” Of (als het wel leren schoenen zijn): “Ik heb deze schoenen al 8 jaar. Ik ga ze niet weggooien omdat ze van leer zijn.” Of: “Ik eet geen vlees, heb een lokaal groentepakket, maar ik trek een grens bij leren schoenen”.

8. “Soms voel ik me zo slap, dan heb ik écht een stukje vlees nodig.”

Ja of gewoon proteïne, omega 3, ijzer, vitamine B12 en vitamine D. Allemaal stoffen die je niet per se uit vlees hoeft te halen.

9. “Het zit in onze natuur om vlees te eten.”

Ook een drogreden. Als vleeseten al in onze natuur zit – hier zou je ook nog een boom over kunnen opzetten –  betekent dit niet dat dit automatisch ook goed is. Het zit eveneens in de natuur van een pedofiel om seksuele handelingen te verrichten met kinderen. Daarmee zijn deze handelingen niet per definitie ok. De natuur van de één houdt immers niet altijd rekening met de natuur van de ander. Net zoals een kind het niet leuk vindt om door een pedofiel misbruikt te worden, vindt een dier het niet leuk om te worden onderworpen aan de bio-industrie. (Als je het voorbeeld van een pedofiel te cru vindt, kan je natuurlijk een andere metafoor gebruiken waarbij onze natuurlijke neigingen (overleven, voortplanten) niet goed uitpakken voor een ander.)

10. “Die dieren zijn ook niet aardig voor elkaar hoor. Heb je wel eens gezien hoe een ijsbeer een zeehond behandelt? Laat die dieren het eerst eens onderling uitzoeken.”

Klopt, maar voor dieren is het eten van andere dieren vaak noodzakelijk om te overleven. Voor mensen in dit deel van de wereld niet.

11. Veganisme, is dat niet wat extreem?

Dierenleed en de klimaatproblematiek zijn extreem (in het algemeen: mensen die zich tegen heersende systemen keren worden snel weggezet als extremisten, terwijl heersende systemen zelf vaak ook vrij extreem zijn).

12.“ Hitler was ook vegetariër.”

Ja en Stalin, Pinochet, Mao Zedong en Idi Amin aten wél vlees

Welke vragen krijg jij als vegetariër of vegan regelmatig te horen? En wat is dan jouw antwoord? Deel het met ons door hieronder een reactie achter te laten. Wil je minder vlees en zuivel gaan eten? Check dan hier onze tips.

Over de schrijver

2 gedachten over “Deze vragen krijg je als vegetariër altijd voor je kiezen. En dit is wat je erop kan antwoorden.”

  1. Je hoeft jezelf niet te verdedigen tegenover vleeseters. Ik vertel alleen wat mijn overwegingen waren om geen vlees meer te eten en wat dat met/ voor mij doet. En hoe ik het een uitdaging vind om toch gezond, lekker en verantwoord te kunnen eten en daar plezier uit haal. Ik veroordeel de vleeseters ook niet.

  2. Ik heb ook lang gedacht niet zonder vlees te kunnen. Maar tegenwoordig is het echt heel makkelijk geworden, al denk ik dat het eigenlijk nooit zo’n groot probleem was als ik dacht. Het voelt daarentegen ontzettend goed, ik ben veel afgevallen en voel me gezonder en mijn eten is uitgebreider, gevarieerder en lekkerder dan voorheen.

Reacties zijn gesloten.