Deze wildplukker bezorgt zijn ‘oogst’ gewoon bij de mensen thuis

Producten geplukt uit de vrije natuur en bij je thuisbezorgd? Dat doet de Britse wildplukker Jim Parums met zijn bedrijf Forage Box. Zo zorgt Jim voor culinair verrassingen, maar ook voor meer bewustzijn over wat de natuur te bieden heeft.

De letterlijke vertaling van het woord forage is ‘een persoon of dier dat in de natuur zoekt naar eten’. Een wildplukker dus. Zelf je eten verzamelen, is zo oud als de mens zelf. Maar vandaag de dag doen we het in het Westen nog maar zelden. Door klimaatverandering, intensieve landbouw en onze manier van eten zijn we helemaal kwijt hoe we in harmonie met de natuur kunnen leven. Terwijl het bos eigenlijk een soort supermarkt vol verrassingen is. Je moet ze alleen weten te vinden.

Een box vol verrassingen

Parums werkte met veel plezier bij een wildplukbedrijf in de buurt van Manchester, toen hij op het idee kwam om een box samen te stellen met ingrediënten uit de natuur, waar mensen zich op konden abonneren en die thuisbezorgd werd. Met de box wil hij mensen verrassen door de veelzijdigheid van de natuur te laten zien en tegelijkertijd een alternatief te bieden voor de producten uit de supermarkt.

Thee van eikenblad of siroop van dennenpollen

In de box zitten producten, waar heel veel mensen niet van weten dat je ze kunt eten. Denk bijvoorbeeld aan eikenblad waar je thee van kunt zetten. Hij levert er dan ook een recept bij hoe je ze het beste kunt gebruiken, of verwerkt het zelf al tot een product, zoals siroop van dennenpollen. Het is niet het idee dat de box je van maaltijden voorziet. Het is een aanvulling op je dagelijkse boodschappen. In juni zit er bijvoorbeeld in de box een pakket om vlierbloesem bubbelwijn te maken en verse zeeaster.

Plukken met beleid

Parsums wil dat mensen ervan genieten, maar ook dat het ze nieuwsgierig maakt, waardoor ze zelf de natuur in trekken op zoek naar bijzondere ingrediënten en daarmee de relatie met de natuur herstellen. En natuurlijk plukken met beleid. Om dat nog verder vorm te geven, organiseert het bedrijf workshops wildplukken, vaak ook nog in combinatie met een kookworkshop.
Ook in Nederland vind je in de natuur geweldig voedsel. Ben je helemaal geïnspireerd en wil je zelf aan de slag? Lees dan deze drie blogs:
Hulp bij wildplukken: zo verzamel je zelf je eten uit de natuur
Marin heeft een wildplukschool
Wildplukrecepten voor de lente

Over de schrijver