Positief dierennieuws: deze 7 diersoorten zijn gered van uitsterven

Positief dierennieuws op dierendag! Terwijl jij je hond, kat, cavia of konijn nog een beetje extra knuffelt, zetten wij 7 diersoorten voor je op een rij, die na een hele moeilijke periode van uitsterven zijn gered.
Overal ter wereld vechten diersoorten om te overleven in hun natuurlijke habitat. Door klimaatverandering, boskap, vervuiling en overbevolking daalde het aantal diersoorten volgens het WNF tussen 1970 en 2012 met 58 procent. Verdrietige cijfers, maar gelukkig is er ook positief nieuws, want er zijn ook bedreigde diersoorten die in aantal groeien. Sommigen door de inspanning van dierentuinen, anderen door wetten die ze beschermen en soms door de veerkracht van de dieren zelf.

1. De grijze wolf

De afgelopen eeuw daalde het aantal grijze wolven zichtbaar in Europa, Noord Amerika en Azië. Er was zelfs angst dat de wolf volledig zou uitsterven, maar dankzij de beschermde status die het dier kreeg, komt de wolf komt langzaam terug. Zelfs in Nederland, maar daar is niet iedereen blij mee. Het dier beet een aantal schapen dood. Daarom wordt nu gewerkt aan een ‘wolvenplan’ om zowel de wolf als de andere dieren te beschermen.

2. De grijze en de bultrug walvis

Walvissen zijn magische dieren. Ze zijn groot, mooi en kunnen tussen de 50 en 70 jaar oud worden. Bultrug walvissen staan bekend om hun hoge sprongen, prachtige danskwaliteiten én het gezang van de mannetjes. In 1960 was de bultrug bijna uitgestorven, vooral door de jacht, maar nu zijn er ongeveer weer 20.000 dieren in het wild.

Ook de grijze walvis stierf bijna uit door de jacht. De dieren zwemmen langzaam en dichtbij de kust. Dat maakt hen een gemakkelijke prooi voor jagers. In de Noord Atlantische Oceaan overleefden ze het niet. In de Pacifische Oceaan stonden ze onder druk, maar sinds ze beschermd zijn, groeide het aantal naar 26.000.

3. De Grizzly Beer

Door het verlies van leefomgeving, de jacht en trage voortplanting werden grizzly beren met uitsterven bedreigd. In Californië en Mexico leven ze niet meer, maar in het Amerikaanse Yellowstone National Park gaat het weer beter met ze. De beer mag zelfs van de lijst van bedreigde diersoorten. In totaal zijn er ongeveer 55.000 grizzly beren, waarvan er 30.000 in Alaska leven.

4. De Siberische tijger

De Siberische tijger is een van de grootste tijger-soorten. In de afgelopen decennia daalde het aantal Siberische tijgers in het wild dramatisch. In Rusland waren nog maar 40 dieren in leven. Sinds de dieren beschermd worden, gaat het langzaam beter. In 2006 waren het er 400 en nu zijn het er ongeveer 500.

5. De Amerikaanse alligator

De alligator is eigenlijk een soort dinosaurus. Ze bestaan al 200 miljoen jaar op aarde, maar daar kwam bijna een einde aan. De moerassige leefomgeving van de Amerikaanse alligator ofwel Mississippi-alligator werd verwoest en er werd op ze gejaagd. In 1987 kwam er in Amerika een wet om de dieren te beschermen. Daarna groeide de populatie weer langzaam.

6 & 7 Amoerpanter en Przewalski paard

In het wild zijn er nog maar een tiental amoerpanters. Ook zij verloren hun leefomgeving en er werd op ze gejaagd. In 1960 startte een aantal dierentuinen met een programma om het soort te behouden. Nu zijn er ongeveer 200 amoerpanters in leven. Het uitzetten van de dieren in het wild zal lastig worden, maar er wordt aan gewerkt.
Het przewalski paard leeft niet meer in het wild in Centraal Azië. Toch zijn dierentuinen er in geslaagd om de dieren te beschermen en de populatie te laten groeien. Op dit moment worden ze langzaam teruggezet in hun natuurlijke habitat.
Ook al is het goed nieuws dat de populaties van deze diersoorten groeien, toch kunnen we niet te hard juichen. Wereldwijd staan duizenden soorten onder druk. Natuurorganisaties proberen de dieren te beschermen. Door hen te helpen, draag je daaraan bij. Misschien iets om te overwegen op dierendag.

Over de schrijver