Dierentuingiraf sterft met 20 kilo plastic in zijn maag

Martin Pettitt, Flickr.com
Martin Pettitt, Flickr.com

Een 30-jarige giraf uit de grootste dierentuin van Indonesië is gestorven met maar liefst 20 kilo plastic in zijn maag. De giraf Kliwon leed aan tuberculose en was al behoorlijk ziek voor hij stierf. Omdat giraffen normaal gesproken tussen de 20 en 30 jaar oud worden, was het overlijden van de enige giraf uit Surabaya Zoo geen verrassing.

Autopsie
De resultaten van de autopsie waren echter wel verrassend; artsen vonden een enorme klont plastic met een diameter van 60 centimeter in het lichaam van het dier. De klont zou vooral bestaan uit verpakkingen die bezoekers in de loop der jaren hadden weggegooid en die de giraf had opgegeten. Omdat Kliwon het plastic niet kon verteren, bleef het in zijn maag zitten. Hierdoor raakte zijn spijsverteringssysteem verstopt en kreeg hij steeds meer moeite met eten, tot hij een dag voor zijn dood instortte.
2200 sterfgevallen in vijf jaar
Hoewel nog niet duidelijk is waar Kliwon uiteindelijk aan is overleden, heeft de dierentuin toegezegd alle andere dieren te controleren. Deze reactie kwam na de felle kritiek op de dood van Kliwon en andere dieren. In de afgelopen vijf jaar zijn er volgens officiële gegevens meer dan 2200 dieren in deze dierentuin overleden.  Het East Java Wildlife Conservation Forum meent dat honderden van deze dieren door verwaarlozing gestorven zijn. Zij roepen de stad en de dierentuin op om samen te werken aan een betere toekomst voor de dieren die op dit moment nog in Surabaya Zoo leven.
Bronnen: NewsWest9, The Jakarta Post
Lees ook:
Elk stopcontact is een benzinepomp
Nederlandse kinderen op de groenste school van Indonesië
Opvouwbaar waterflesje van Aquatina