Dierenwelzijn Battle: Healthy Seas

Bron: Just me Julie (Flickr.com)
Bron: Just me Julie (Flickr.com)

Voor de Wereld van Morgen, de groene community van de ASN Bank, organiseert een Dierenwelzijn Battle. Groot of klein, we moeten de dieren op aarde beschermen en de biodiversiteit waarborgen. Uit alle aanmeldingen werden 2 kandidaten geselecteerd: Ik ben mals, een website met diervriendelijke alternatieven voor fashion, food en beauty, en Healthy Seas, het project dat scheepswrakken bevrijdt van visnetten. Zij nemen het op tegen elkaar om zoveel mogelijk stemmen te verwerven, die elk €5,- waard zijn. De winnaar van de Battle krijgt ook een crowdsourcingsevent aangeboden. Wij interviewden beide kandidaten. Hier: Healthy Seas.
Robert Steenbergen is een enthousiaste man met passie voor zijn werk. “Met ons project Healthy Seas proberen we de zee veilig en schoon te houden. Er zijn in de Noordzee nog maar weinig plekken die veilig zijn voor het leven in de Noordzee. Maar scheepswrakken zijn wel veilig. Zij doen als het ware dienst als ‘kraamkamers’, zodat vissen ongestoord kunnen groeien. Wij proberen juist deze plekken veilig te houden voor de vissen door oude visnetten, ‘spooknetten’ van scheepswrakken te verwijderen. Die zijn per ongeluk verloren gegaan en blijven dan achter een scheepswrak hangen. De vissen blijven echter vaak hangen in deze netten, wat zo’n scheepswrak juist onveilig maakt.”
Healthy Seas werkt samen met getrainde duikers die in een team de zee opgaan om die netten te verwijderen. “Je moet minstens 100 duiken hebben gedaan voor je in de Noordzee mag duiken. De scheepswrakken liggen vaak op 30,40 meter diepte en er zijn veel verschillende stromingen,” vertelt Robert. “Deze duikers doen dit vrijwillig voor ons.”
Uit de zee, terug naar de zee
Een mooi streven, maar al snel bleek dat de uitvoer wat moeilijker was. “Het verwijderen van de netten ging heel goed, maar op het moment dat we de netten aan land brachten bleek dat we moesten betalen om ze te laten afvoeren.” Gesprekken met de overheid leverden niets op en het project werd zo erg kostbaar. “We gingen op zoek naar alternatieven en vonden een partner in Italië. Zij recyclen oude visnetten en maken er bijvoorbeeld badpakken en zwembroeken van.” Robert voegt er lachend aan toe: “Uit de zee, terug naar de zee.”
Dierenwelzijn Battle
Meedoen aan de Dierenwelzijn Battle van de ASN Bank levert veel naamsbekendheid op voor Healthy Seas: “We doen mee om meer naamsbekendheid te genereren. We merken het effect al, het begint veel meer te leven. Ook grote bedrijven krijgen interesse in die oude visnetten. Zo zijn we benaderd door een bedrijf dat vloertegels van tapijt maakt. Hier kunnen ze ook oude visnetten voor gebruiken.”
Maar het houdt niet op bij het duiken naar de visnetten. Healthy Seas wil voorkomen dat de netten in zee belanden. “Op dit moment zijn we vissers aan het benaderen die oude visnetten hebben liggen en deze niet afvoeren, omdat het te duur is. Dus liggen ze op de kant. Het gevaar is echter dat ze dan in de zee waaien. Om dat te voorkomen, willen wij die oude netten overnemen zodat ze gerecycled kunnen worden.”
Visje op je bord
Uiteindelijk wil Healthy Seas een schone zee, zodat er ook een gezonde en gevarieerde visstand blijft bestaan. Robert weet wel waarom je moet stemmen op zijn project: “Als je ook in de toekomst nog een visje op je bord wilt, moet je ons steunen.”
Hier kun je jouw stem uitbrengen voor Healthy Seas of Ik ben Mals.
Lees ook
Vier geheimen van gelukkige mensen
Zelf chips van aardappelschillen maken
DIY: Gezichtsmaskers met een herfstig tintje